FRA BLEKK TIL LASER: HP har begynt å ta i bruk sin Pagewide-teknologi på sine nyeste laserskrivere. Teknologien ble opprinnelig tatt i bruk i blekkskrivere som denne. Skrivehodet på disse blekkskriverne er like bredt som papiret, noe som gir færre bevegelige deler, raskere utskrift og redusert servicebehov. (Foto: HP/IDGs nyhetstjeneste)

HP vil overta Samsungs skrivere

HP håper oppkjøp av Samsungs skriverdivisjon vil stoppe selskapets inntektsfall i utskriftsmarkedet.

HP har lagt inn et bud på over én milliard dollar (over åtte milliarder kroner) for Samsungs skriverdivisjon, og Samsung har godtatt budet, ifølge en melding fra Samsungs egen nyhetstjeneste.

Det trengs imidlertid en ekstraordinær generalforsamling blant aksjonærene til Samsung i oktober før oppkjøpet kan bli gjennomført. Deretter regner man med at det kan gå ytterligere 12 måneder før sammenslåing er godkjent av myndighetene i berørte land.

Det er flere grunner til at HP ønsker å overta Samsungs skriverdivisjon, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Mindre Canon-avhengighet?

En av grunnen kan være å redusere avhengigheten av Canon som leverandør av laserskriver-komponenter og tonerkassetter. Canon har i mange år vært HPs hovedleverandør av slike komponenter og tonerkassetter til HPs laserskriversortiment.

Canon og HP har imidlertid gjort det klart at det eksisterende partnerskapet mellom de to skal fortsette.

A3 og kopimarkedet

En annen nøkkel til å forstå HPs oppkjøpsønske kan være Samsungs store utvalg av multifunksjons-laserskrivere som kan håndtere papir i A3-format.

Ved å utvide sitt produktutvalg i dette segmentet vil HP kunne skaffe seg en sterkere posisjon i kopimarkedet, som ifølge HP utgjør en markedsverdi totalt på over 55 milliarder dollar i året (over 450 milliarder kroner).

HP har til nå ikke greid å skaffe seg en sterk posisjon i denne delen av skrivermarkedet, som domineres av selskaper som Xerox, Canon, Ricoh og Konica Minolta.

Like etter at oppkjøpsnyheten ble kjent, lanserte HP 16 ny multifunksjonsskrivere myntet på markedet for A3-kopimaskiner, basert på laserteknologi fra Samsung, ikke fra Canon.

Samsung – en utskriftsdverg

Samsungs omsetning i utskriftsmarkedet er imidlertid bare for småtteri å regne sammenlignet med HPs salgstall. I forrige regnskapsår utgjorde Samsungs omsetning i skrivermarkedet mindre enn en tiendedel av HPs skriveromsetning.

I Samsungs årsrapporter pleier ikke skriverne engang å få separat omtale. De bare grupperes sammen med skjermer, digitale dingser, hvitevarer og medisinsk utstyr som en del av Samsungs divisjon for forbrukerelektronikk.

Ifølge Wall Street Journal står Samsung på femteplass på listen over verdens ledende produsenter av skrivere og kopimaskiner for PC-markedet, med en markedsandel på fire prosent, bak HP, Canon, Epson og Brother.

Også Samsung hadde nedgang i salget i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode året før.

Salgssvikt?

HPs omsetning i utskriftsmarkedet har vært for nedadgående etter at HP ble splittet opp i en Enterprise-virksomhet og en PC- og Print-virksomhet.

I de tre månedene fra mai og ut juli rapportert HP en samlet omsetning på 11,9 milliarder dollar. 4,4 milliarder dollar av denne summen kom fra skrivermarkedet og representerte en nedgang på 14 prosent fra samme periode året før, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Selv om HP er en stor leverandør av PC-er, kommer mye av inntektene fra salg av blekk og toner til HP-skriverne. Ifølge Wall Street Journal er HP markedsleder innen personlige skrivere for privat- og bedriftsmarkedet. Problemet som også har rammet HP, er at PC-brukere ikke skriver ut så mye som de pleide å gjøre tidligere.

Ifølge Samsungs nyhetstjeneste vil Samsung fortsette å selge skrivere i Sør-Korea under Samsung-navnet, men dette vil være skrivere som er produsert av HP.

En del av avtalen går også ut på at Samsung vil kjøpe aksjer i HP for mellom 100 og 300 millioner dollar, melder Wall Street Journal.

Med på kjøpet får HP en masse patenter og rundt 6.000 Samsung-ansatte, inkludert omlag 1.500 ingeniører.