Overeffektiv beskyttelse mot innsyn

PRØVEKJØRT: Med farget polarisasjonsplate kan du beskytte bærbar-skjermen din mot innsyn - også fra deg selv.

Publisert Sist oppdatert

Med Targus Anti-glare Privacy Screen kan du beskytte lcd-skjermen din mot innsyn fra uvedkommende. Det er i hvert fall meningen. I dagens trange flyseter får du dessverre også problemer med å se skjermbildet selv hvis du benytter «privatlivs-skjermen» på din bærbare pc.

PC World har prøvd beskyttelses-skjermen fra Targus på to flyreiser. Vår konklusjon er todelt: Skjermen beskytter ganske godt mot innsyn fra uvedkommende, men samtidig er plastplaten såpass mørk at man - under enkelte forhold - kan få problemer med å se skjermen skikkelig selv.

LES OGSÅ: Rustne skjermer er fremtiden

Tilbehør til å hekte utenpå skjermen på bærbare pc-er for å hindre innsyn fra uvedkommende, er egentlig ikke noe nytt. Det er minst 15 år siden jeg så reklame for slike produkter første gang. Nå er det Targus som er på banen med en serie beskyttelsesskjermer.

Mange størrelser

Skjermene fra Targus fås i en rekke størrelser: til 12,1-tommers ordinær skjerm, 12,1-tommers bredformatskjerm, 13,3-tommers bredformatskjerm, 14.1-tommers ordinær skjerm, 14,1-tommers bredformatskjerm, 15-tommers ordinær skjerm, 15,4-tommers bredformatskjerm, 17-tommersskjerm , 19-tommersskjerm og 22-tommers bredformatskjerm.

Prisene går fra 334 til 740 kroner inklusive merverdiavgift. Vår 15,4-tommers bredformatskjerm koster 568 kroner.

Det følger med to slags monterings-anordninger. Du kan montere fire gjennomsiktige, stive plastklemmer på siden av skjermen som du stikker beskyttelsesplaten innenfor. Denne løsningen er best hvis du vil bruke platen bare av og til, for på denne måten er det lette å ta ut platen, mens festeanordningene blir igjen på kanten av pc-skjermen. Den andre måten er å benytte dobbeltsidige tape-strips som følger med, og som passer bedre for mer permanent montering.

Det er vanskelig å se innhold på bærbar-skjermen når man må se den fra så bratt vinkel i et trangt flysete. (Foto: Toralv Østvang)

Beskyttelsesskjermene er i prinsippet myntet på alle slags lcd-skjermer, også skjermer tilkoblet stasjonære pc-er. Hvis du sitter slik plassert på jobben at du plages av innsyn på pc-skjermen din fra uvedkommende - kolleger eller besøkende - kan du gjerne bruke beskyttelsesskjerm der.

Det er kanskje den beste måten å bruke skjermen på. På reise kan du derimot få problemer.

Trange flyseter

Vi regner med at de fleste som kjøper slik beskyttelsesskjerm, vil bruke den på sin bærbare pc på reise. Targus-skjermen fungerer i utgangspunktet utmerket til det formålet . Den beskytter mot innsyn fra alle som kan se skjermen fra mer enn 45 graders vinkel. Det er i hvert fall det reklamen sier. Og det stemmer også, bortsett fra at et er en «myk» overgang rundt de nevnte 45 gradene, slik at man i en grensesone kan se den ene halvparten av skjermen, men ikke den andre.

Så langt, så bra. Problemet er at reisende i dag har mindre og mindre plass til disposisjon. Hvis du bruker maskinen på tog med god plass mellom seteradene eller på fly med tilsvarende god plass, går det greit.

Problemet er du må ha en ganske dyr flybillett for å ha god nok plass til bruke en bærbar pc på komfortabel måte. Etter hvert som flyselskapene dytter flysetene stadig nærmere hverandre for å presse flest mulig passasjerer inn i kabinen, blir det stadig vanskeligere å bruke bærbar pc ombord i flyene, så sant du ikke har en ultraportabel med liten skjerm i 12-tommersklassen eller deromkring.

Vi prøvde altså Targus-løsningen på en bærbar pc - Macbook Pro - på to tur-retur-reiser, en til Tyrkia og en til Tyskland. Maskinen hadde 15,4-tommers bredformatskjerm og var i praksis umulig å jobbe med på økonomiklasse, selv om det var litt bedre plass på Lufthansa-flyene enn på SAS-flyene som vi reiste med.

Det var spesielt da passasjeren i setet foran slo ned seteryggen noe at det ble vanskelig å jobbe. For å få plass til både maskin, hender og skjerm på den trange plassen, måtte vi plassere pc-en på fanget på en slik måte at skjermen ble stående ganske skrått i forhold til innsynsvinkelen - i dette tilfellet dreide det seg altså om å se inn på skjermen ovenfra. Polarisasjonseffekten i beskyttelsesskjermen fungerer riktignok bare sideveis, men skjermen i seg selv er såpass mørk at med litt «bratt» innsynsvinkel ovenfra ble det så vanskelig å se skjermbildet skikkelig fra brukerens utsiktspunkt at det i praksis gjorde beskyttelsesskjermen ubrukelig.

Konklusjon

Vi kan derfor ikke uten videre anbefale Targus Privacy Screen. Hvis du har full kontroll på omgivelsene der du skal bruke skjermen, vil du sikkert bli godt fornøyd. Men med fra middels stor til stor bærbar pc i trange omgivelser er det stor fare for at skjermen skaper problemer for deg.

Mer info: www.targus.com