JAKTEN PÅ KUNNSKAP: Norad skal informere og spre kunnskap om norsk bistand med kodespillet "Jakten på Daron". (Illustrasjon: Norad)

Norad sprer kunnskap med dataspill

Noen har stjålet det norske bistandsbudsjettet! Oppgaven din er å følge sporene, knekke koder og få tilbake pengene.

Jakten på Daron er et nytt spill fra Direktoratetfor utviklingssamarbeid (Norad) der spilleren får i oppdrag å knekke en rekke stadig mer utfordrende koder for å spore opp stjålte bistandspenger. De flinkeste kodeknekkerene får sjansen til å vinne et reisegavekort på 25.000 kroner. Samt heder og ære.

Det overordnede målet med spillet er å spre kunnskap om norsk utviklingsbistand, med spesiell tyngde på utdanning og jenters rett til skolegang.

Lover skikkelige harde nøtter

Kodeknekker Petter Amundsen har selv tatt rollen som skurk og kodemaker som har stjålet hele det norske bistandsbudsjettet. Han tar med spilleren på en reise gjennom flere av landene som er mottaker av norske bistandskroner.

Amundsen lover at spillet vil utfordre selv de skarpeste, og at Jakten på Daron er ett av de tøffeste kodespillene som er laget. Flere av oppgavene krever at spilleren setter seg inn i klassiske kodeteknikker som akronymer, anagrammer og gematri

- Jeg tror ikke et interaktivt kodespill av denne størrelsen har vært laget i Norge tidligere. Norges skarpeste hoder kommer virkelig til å få noe å bryne seg på her. De som klarer å løse alle kodene vil være blant landets aller beste kodeknekkere, sier han i en melding fra Norad.

Norad har også knyttet til seg flere kjente navn som du kan møte på i spillet. Blant andre komiker Hasse Hope, programleder og forsker Selda Ekiz, forfatter og historiker Hans Olav Lahlum, forfatter Erlend Loe, rosablogger Sophie Elise Isaksen, nåværende statsminister Erna Solberg og Shakespeare-kodeknekker Petter Amundsen.

Jakten på Daron er videre tett integrert mot de sosiale mediene Facebook og Twitter, slik at de som prøver seg kan konkurrere eller samarbeide med venner. Det er lov å bruke alle knep for å finne det rette svaret, så det kan være lurt å ha en fane med en solid søkemotor liggende klar i nettleseren. Spilleren kan også "kjøpe" hint til vanskelige oppgaver med poengene, kalt kunnskapskred, som øker etter hver løste oppgave.

Norges 50 beste kodeknekkere får som nevnt sjansen til å delta i finalen og får muligheten til å prøve å knekke den 28. og siste oppgaven. Topplisten låses den 26. april 2016 kl. 09:00, og finaleoppgaven åpnes 27. april kl. 12:00. Den som klarer å løse finaleoppgaven først, vinner finalen, heder og ære - og et reisegavekort på 25.000 kroner.

Øker kunnskap om viktig tema

Det foreslåtte bistandsbudsjettet for 2015 var på 32,5 milliarder kroner. I 2014 bisto Norge med 31,7 milliarder kroner, eller 0.99 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). 2,4 milliarder kroner av bistandsbudsjettet for 2015 er øremerket utdanning i fattige land, et tema som også er fokus i Jakten på Daron. 

Rundt seks av ti innbyggere mener Norge har en forpliktelse å gi bistand til andre land, ifølge Norad.

- Norsk bistand til utdanning forandrer er med på å endre liv og samfunn, særlig forkvinner. Kunnskap er nøkkelen til utvikling, sier kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm i Norad.

Men det er ikke alltid lett å se hvor pengene går, og at det nytter å hjelpe. Derfor prøver Norad seg nå med kunnskapsspillet Jakten på Dason, som skiller seg en del ut fra tradisjonelle informasjonskampanjer. 

- Det er viktig at folk ser hvilke resultater som oppnås, påpeker Bratholm.

Spillet Jakten på Daron er åpent for spillere, så det er bare å sette i gang. Regler og vilkår for å delta i konkurransen finner du her.