SAMMEN OM ÅPEN KILDEKODE: Konferansen OSDC startet i Melbourne, Australia i 2004. Nå arrangeres den første OSDC Nordic i Oslo. (Bildet er tatt under OSDC 2009 i Brisbane, Australia. Foto: Stephen Edmonds/Flickr (CC BY-SA 2.0))

Samfunnsnyttig hacking på kode-konferanse

Åpen Kildekode muliggjør den moderne digitale hverdagen mer enn noe annet. Nå arrangeres den første nordiske Open Source Developers Conference Nordic i Oslo, 8.-10. mai. Ett av hovedsporene er samfunnsnyttig programmering.

- Alle bruker fri programvare, uansett om de er klar over det eller ei, sier Hans-Petter Fjeld, leder i Norwegian Unix User Group (NUUG).

NUUG er en av sponsorene, og Fjeld er en av arrangørene av den første Open Source Developers Conference Nordic (OSDC.no), en konferanse for generell utvikling av åpen kildekode og fri programvare. Målet med konferansen er å spre det siste innen utvikling, de nyeste gode ideene og teknikkene. Samt lære nye ting og kanskje bli litt inspirert av alt det spennende som skjer på området. 

OSDC.no går av stabelen helga 8. til 10. mai i lokaler på Universitetet i Oslo, og det er estimert for rundt 200 deltakere. Konferansesjef og initiativtaker Salve Joshua Nilsen forteller at OSDC Nordic er inspirert av den opprinnelige og årlige OSDC som er arrangert av australske Melbourne Perl Mongers siden 2004.

- Jeg føler at for mange konferanser mangler fokus på Open Source. Personlig ser jeg behov for en samlingsplass og en festhelg for friprog-interesserte, forteller Nilsen.

Av og for ildsjelene

Oslo har et svært aktivt og solid miljø for åpen kildekode-interesserte. Sammen med NUUG står Oslo Perl Mongers, Åpen sone for eksperimentell informatikk, Hackeriet, Free Society Conference and Nordic Summit (FSCONS), Qt og britiske Mysociety. Fjeld forteller at det er mange ildsjeler i Norge, men at hver og en har sitt å holde på med.

Det er særlig NUUG og Oslo Perl Mongers som står bak betydelige bidrag. Og ofte er det en forholdsvis liten gjeng på 10-15 personer som går igjen som arrangører og frivillige.

Det å komme sammen om et slikt arrangement, det kan være en utfordring, innrømmer Fjeld.

- Mange av oss har ikke gjort dette før, og vi lærer underveis. Men vi skal få frem en enkel og fin konferanse som er billig og gøy, sier Nilsen.

Konferansen vil passe godt for både hardcore kodere, entusiaster som vil ha litt faglig påfyll, gutter og jenter som sitter hjemme og programmerer og profesjonelle med ansvar for å ta avgjørelser for sin bedrift.

- Det blir litt "hackerhelg", med foredrag, der folk kan komme inn og være med. De kan bidra og får en inngangsbilett til programvareprosjekt som er samfunnsnyttig, sier Nilsen, og legger til:

- Vi åpner døra for alle som vil kode for å gjøre samfunnet bedre på et vis.

Samfunnsnyttig programmering

Det er fem hovedspor på konferansen: Civic hacking, Main, Perl, Qt og workshops.

Det første, "civic hacking" - eller "samfunnsnyttig utvikling" - skiller seg litt ut fra andre utvikler-fokuserte konferanser. Her handler det om at åpen kildekodemiljøet prøver å utnytte styrken i åpne data for å gjøre myndighetene mer tilgjengelige og åpne. Et godt eksempel er verktøyet "FiksGataMi", en tjeneste som på initiativ av NUUG og det nå nedlagte Friprogsenteret som lar innbyggere i Norge rapportere og diskutere veiproblemer i eget nærområde.

På konferanse skal NUUG presentere et nytt prosjekt for samfunnsnytte, der frivillige utvikler en enkel metode for innsyn. Prosjektet tar utgangspunkt i tilsvarende tjeneste i Storbritannia, og de britiske initiativstakerne fra Mysociety kommer for å snakke om tjenesten.

- Siden koden er open source, har vi muligheten til å tilpasse for Norge, og vi har mange gode ideer, sier Fjeld. 

- Konferansen vil derfor også være interessant for de som "bare" er nysgjerrige på samfunnsaspektet, samfunnsansvar og det å passe på myndighetene, legger han til.

Introduksjon til Perl 6

Sporet Perl har også mye å tilby, og er litt spesielt i konferansesammenheng. En av arrangørene er jo Oslo Perl Mongers - Perl fagmiljøet i Oslo - som ikke bare har invitert flere av hovedutviklerne for Perl 6 til Oslo, men som også selv har bidratt til alle steg av utviklingen av neste versjon av det kraftige og populære språket.

Perl-sporet inkluderer dermed også et halvdags-seminar for de som vil lære mer om Perl 6. Denne versjonen av Perl har forøvrig vært under utvikling i 15 år, og forventes produksjonsklart i løpet av 2015.

- Det har vært en lang prosess, men nå er det blitt bra, kommenterer Nilsen.

Oppfordrer bedriftene til å stikke innom

En vanlig irritasjon for åpen kildekodemiljøet over hele verden er at betegnelsen med det engelske ordet "free" ofte misforstås som "gratis" på norsk. Fokuset rettes feilaktig ene og alene mot at programvaren i seg selv ikke koster penger.

- Poenget er jo åpenheten, og at man har muligheten til å bidra. Da har man også muligheten til å ikke begynne fra scratch, men å jobbe videre på det andre har lagt opp til, sier Fjeld.

Her er det mange fordeler som bedrifter kan benytte seg av - eller allerede benytter seg av uten å være klar over det. Hvem som helst kan starte firma, og ta for seg av byggesteiner som ligger klare til bruk. Men det kan være vanskelig å komme seg inn i tankegangen om åpen kildekode og fri programvare. Selve ideen er uvant for mange.

En vanlig observasjon er, som Fjeld sier det, at "de som tar avgjørelser for sin bedrift ikke får regnestykket til å gå opp".

- Det er uvant å ikke kunne kreve noe fra firmaer, for eksempel, legger han til. 

Billig inngang og lav terskel

Det har vært viktig for arrangørene at konferansen skal være så tilgjengelig som mulig, blant annet med lav pris. Siden det er første gangen, er det også greit å starte forholdsvis enkelt.

- Det er greit å se an om dette er noe man trenger, eller om det bare er meg som har lyst på teknisk konferanse, sier Nilsen

Konferansesjef Salve Joshua Nilsen, OSDC.no. (Foto: Neil Bowers / CC BY-SA 4.0)

Dersom ting går bra, og både frivillige og deltakere blir fornøyde kan det selvsagt komme flere videre fremover. Men størrelsen blir nok mer eller mindre den samme.

- Det å arrangere noe større kan være vanskelig. De fleste konferansene har kommersiell backing, påpeker Nilsen.

Det kan føre til dyrere inngangsbillett, og høyere terskel for å delta. Mange interessante mennesker kan dermed bli hindret fra å delta, mener Nilsen. Å få med og rekruttere studenter til miljøet kan bli tungt med en 4.000 kroners inngangsbillett. Prisen for OSDC Nordic 2015 ligger for ordens skyld på fra 450 kroner (for community-medlemmer) og studenter til 900 for vanlige deltakere og 2.700 for bedriftsdeltakere som vil støtte litt ekstra.

- Dessuten, et open source-event skal være så billig som mulig, det er bare høflig. FLOSS-utviklere gjør ofte dugnadsarbeid, og da er det kult om man ikke samtidig ber de betale for å utføre arbeidet, sier Nilsen.

- Når det er sagt, så trenger vi fortsatt flere sponsorer. Dette er en flott arena for bedrifter som vil vise at de setter pris på og støtter friprog-miljøene, avslutter han.

Open Source Developers Conference Nordic (OSDC.no) arrangeres i Oslo 8.-10. mai ved Universitetet i Oslo. Programmet finner du på osdc.no