TEST: Logitech G602 Wireless Gaming Mouse - Rimelig og trådløs spillmus

Med G602 leverer Logitech en overraskende rimelig og god trådløsmus til spill.

Publisert Sist oppdatert

Det er noen år siden sist vi testet en trådløs spillmus fra Logitech. Da vi testet Logitech G700 var vi svært fornøyd med det vi fikk servert. Designen var god, den trådløse overføringen fungerte utmerket, og musa var både rask og presis.

Siden den gang har Logitechs spillmus gått gjennom en liten forandring. Fra å være relativt anonyme og stilrene, kan det se ut til at Logitech nå har tenkt at det er på tide å ta opp konkurransen med produsentene som lager ekstra «tøft» spilltilbehør.

Et godt eksempel på det er Logitech G602, en trådløs mus i budsjettklassen, som har en barskere og litt mer rånete design enn tidligere spillmus fra Logitech. Det kan nesten minne litt om en blanding av noe fra Razer og noe fra Mad Catz, men samtidig litt mer stilrent.

Det er litt flere kanter, linjer og mønstre enn vi er vant med fra Logitech, samtidig som det ikke er så skrikende som for eksempel Cyborg-musene fra Mad Catz.

Behagelig og barsk design

Ser man forbi den nye designen, er det likevel ikke alt for ulikt tidligere Logitech-mus. Formen er ganske lik det vi har fått levert tidligere, blant annet i form av kontormusa Performance MX og allerede nevnte G700. Det er gode nyheter, for er det noe Logitech er flinke til, er det å lage mus som ligger godt i hånda.

Som med så mange andre spillmus, er også G602 tiltenkt de som foretrekker å bruke høyrehånda – når de spiller altså. Formen er svakt lutende mot høyre, og på venstre siden har G602 en behagelig utstikker du kan hvile tommelen på.

 

Toppen og venstre side av musa er full av knapper. Du har selvsagt de vanlige høyre- og venstreknappene, samt et stramt og behagelig rullehjul med knappefunksjon. I tillegg har du to knapper som lar deg justere dpi klemt inn på kanten av venstre museknapp, og seks tommelknapper på venstre side. I Logitechs driverprogramvare kan du programmere knappene etter eget ønske, om du ikke er helt fornøyd med standardoppsettet.

Lang batteritid

Det er også en liten skyvebryter på toppen av musa, og Logitech lover at du kan spare mye batteri ved å bruke denne riktig. Her kan du nemlig bytte mellom strømsparings- og ytelsesmodus.

Logitech hevder at du ved å velge strømsparingsmodus kan bruke musa døgnet rundt i 60 dager før batteriene takker for seg, mens du med ytelsesmodus kan forvente å få omtrent en sjettedel så langt batteritid, eller rundt 10 døgn sammenhengende bruk. Er du av typen som sover i blant, og ikke sitter døgnet rundt og spiller, vil batteriet selvsagt drøye lenger enn 10 eller 60 dager. Det er imponerende for en trådløs spillmus, som vanligvis holder under et døgn med hektisk bruk før den må lades.

Hvorvidt det gjør noen videre forskjell hvilken av modiene du bruker, kommer vi tilbake til senere i testen.

Stabil trådløs

Logitech G602 er altså en trådløs spillmus, noe mange spillere fortsatt er i overkant skeptiske til. Mange frykter at det blir for store forsinkelser i overføringen fra musa til pc-en, og dette kan utgjøre forskjellen på seier eller tap i et spill.

Det kunne nok for så vidt stemme da trådløse mus var helt ferske, en gang for mange, mange år siden. Og det stemmer fortsatt i en viss grad for billige, trådløse mus til kontorbruk. I dag er teknologien i trådløse spillmus imidlertid blitt så rask og så avansert at det går omtrent like raskt å overføre et trådløst signal fra en god mus, som om den hadde vært koblet til ved hjelp av en ledning.

 

Frykten for det trådløse er altså ubegrunnet, og vi sitter egentlig for det meste igjen med bare fordeler ved å velge en trådløs mus til spilling. En slipper en ledning som huker seg fast i ting, og som ofte bare er i veien. Det er også lettere å ta musa med bort fra pc-benken, noe som kan være greit om du kanskje vil sitte litt i sofaen og spille.

Full båndbredde til spill

Musa kobles til pc-en ved hjelp at en bitteliten usb-mottaker. Denne kan minne litt om Logitechs Unifying-mottakere, som brukes til mange av selskapets trådløse tastaturer og mus beregnet for mer normal bruk. Innvendig er den imidlertid ganske annerledes.

For mens Unifying-mottakerne er laget for å kunne kobles til flere enheter samtidig, som da må dele båndbredden, er mottakeren som følger med G602 laget slik at hele båndbredden er forbeholdt en enkelt mus. Det skal gi raskere overføringshastighet og lavere responstid.

Det meste taler altså til G602s fordel. Helt problemfritt er det imidlertid ikke, selv om Logitech har gjort sitt for å minimere ulempene. Du må nemlig plutselig tenke på batterier. Gitt jobben Logitech har gjort med strømstyring i G602, vil du nok ikke ofte merke at det er på tide å bytte batterier, men når det skjer er det greit å ha et par AA-batterier liggende klare.

Ikke lademulighet

For mens de fleste trådløse spillmus, og alle vi har testet så langt, leveres med oppladbare batterier, og kan brukes mens musa lades, er så ikke tilfelle med G602. Musa leveres med to helt vanlige AA-batterier, hvor du kan ta ut ett av dem om du vil få litt lavere vekt. Noen lademulighet, eller mulighet for å koble til en usb-kabel og bruke den som en vanlig kablet mus, er det ikke. Det hadde vi gjerne sett at det var. Det er tross alt kjedelig å plutselig sitter der midt i en kamp uten batteri igjen i musa.

 

Vi har nevnt en del om Logitech G602s to valg for strømprofil. Spørsmålet er om det har noe for seg. Det har det for så vidt, selv om det nok ikke er alle som merker den store forskjellen. Ved ytelsesmodus aktivert blir nemlig responstiden kortere, noe som er spesielt merkbart i spill hvor ting går raskt for seg. I litt roligere spill, eller til vanlig bruk i Windows, merket vi ingen nevneverdig forskjell, og det holder lenge å ha satt bryteren i strømsparingsmodus.

Overraskende optisk

Ved siden av å være utstyrt med trådløs teknologi innvendig, er det også litt andre godsaker på plass under skallet på G602. Musa er utstyrt med en Avago ADNS-3090 optisk sensor, en sensor vi har mye erfaring med fra tidligere. Denne er kombinert med noe Logitech kaller Delta Zero-sensoroptimaliseringer, som skal gi enda litt bedre nøyaktighet.

I tillegg til økt nøyaktighet har Logitech gjort et par andre ting litt annerledes enn vi tidligere har opplevd med denne sensoren.

Blant annet er høyeste dpi, som sier noe om sensitiviteten og hastigheten på musa, satt til 2 500. Det er 1 500 dpi mindre enn vi er vant med fra tidligere spillmus med Avago ADNS-3090. Kanskje viktigere enn at hastigheten er noe lavere, er at Logitech har klart å gi oss langt bedre muligheter for justering av dpi.

 

Normalen for optiske mus er at du gjerne bare kan velge mellom tre fastsatte dpi-nivåer. Med Logitech G602 kan du selv finjustere dpi etter eget ønske. Laveste mulige valg er 250 dpi, som er meget sakte, men også glimrende til presisjonsjobbing i Photshop, eller om du liker å være snikskytter i skytespill. Høyeste nivå er altså 2 500 dpi. Mellom de to ytterpunktene kan du gjøre nesten som du vil.

Som vi er vant med fra mus med Avago-sensor, er presisjonen meget god, med jevne og fine bevegelser over skjermen. Som tidligere opplevde vi Avago-sensoren som noe mer presis og behagelig enn selv gode lasersensorer. Vi skulle bare ønske at det var mulig å sette dpi-nivået høyere enn til 2 500.

Konklusjon

Det er mye å like med Logitech G602. Designen er både tøff og behagelig. Musa er utstyrt med en presis, optisk sensor og et vell av knapper. Også er den så klart trådløs, noe vi synes er et stort pluss.

Dessverre er det slik at den velprøvde Avago ADNS-3090-sensoren ikke er like rask som moderne lasersensor. Når Logitech i tillegg da har senket maksimalt dpi-nivå, sammenlignet med andre mus med samme sensor, blir det en anelse tregt. Vi klarte oss greit nok i forskjellige skytespill, men manglet det lille ekstra en noe raskere mus gir når ting var som mest hektisk. Logitech skal imidlertid har skryt for at de har fått til å gi fritt justerbar dpi, i stedet for tre eller fire fastsatte nivåer. Det er ikke vanlig på optiske mus.

Til litt roligere spill, hvor brå bevegelser ikke er like viktige, kan nok mange finne seg godt til rette med Logitech G602s presise og jevne sensor. Vår erfaring er Logitech G602 fungerer omtrent som de fleste andre optiske mus vi har testet, og er vel så responsiv som for eksempel Corsair M40, Roccat Savu og CM Storm Alcor. Det er bare det at du slipper ledningen, får en del knapper ekstra og sitter med en mus som føles hakket bedre bygd. Og med en pris på rundt 500 kroner, er det ikke veldig mye dyrere enn for de andre optiske musene vi har testet heller. Ulempen er bare at du må leve med noe lavere dpi.