TEST: Lynraskt fra Logitech

Spillmusen G9 Laser Mouse fra Logitech er så rask at det nesten blir litt i meste laget.

Publisert Sist oppdatert

Gamere krever gjerne litt mer av datautstyret sitt enn den gjennomsnittlige pc-brukeren. Det holder ikke med trøtte grafikkort, slitte musematter i stoff eller billige kulemus. Ikke minst det siste er svært viktig for mange, og noe som har ført til utviklingen av egne mus beregnet for spillbruk.

Logitech er nå klare med en ny modell, G9 Laser Mouse, som plasserer seg helt i toppsjiktet. Musen er utstyrt med en lasersensor som gir en oppløsning på hele 3 200 dpi, fordelt på fem nivåer. Hastigheten kan du selv justere manuelt via to knapper plassert like over venstre museknapp. Ved hjelp av Logitechs Setpoint-drivere er det også mulig å finstille nøyaktig hvor rask du vil ha musen på hvert av de fem nivåene. Hvilken hastighet du har valgt vises ved hjelp av tre led-lys på musen. Slik fungerte det blant annet også på selskapet G5-mus, som kom for et par år siden. G9 skiller seg imidlertid noe ut, ikke bare ved at hastigheten er 1 200 dpi høyere, men også ved at hastighetsinnstillingene lagres i selve musen, slik at den kan fungere uten drivere installert.

Med 3 200 dpi er G9 den raskeste musen vi har testet til nå. Faktisk er det så raskt at det ofte føles litt i meste laget. Til vanlig bruk i Windows flytter musepekeren seg fra en side av skjermen til den andre selv ved små bevegelser på musen. Da er det godt å kunne justere musen ned til et noe lavere nivå. I spill derimot, fungerer det bra med maks hastighet, som blant annet gjør at du kan manøvrere ekstremt raskt på slagmarken i skytespill. Når det er på tide å roe litt ned, for eksempel for å spille som snikskytter i Battlefield 2, er det bare å klikke musen ned til et av de lavere hastighetsnivåene. Dessverre er de to tidligere nevnte hastighetsknappene noe tungvint plassert, og ender opp under høyre pekefinger. Dermed blir de vanskelige å nå raskt. Her var G5 bedre.

Mest for spillentusiastene

For mange virker nok dette med hyperraske spillmus og justerbare nivåer litt søkt. Bedre blir det neppe når vi nevner at G9 også leveres med en liten boks med små lodd. Disse kan brukes i en liten skuff som plasseres inne i selve musen. Ved å kombinere de forskjellige loddene kan brukeren justere vekten på musen. Slik var det også på G5, der det fungerte veldig bra. Med G9 har Logitech valgt en litt annen vri enn de gjorde med G5, hvor loddene ble skjøvet skrått inn fra undersiden. Det førte til at du kunne justere tyngdepunktet og selve vekten på en og samme gang. I G9s tilfelle skyves skuffen inn fra baksiden, horisontalt. Det fører til at du ikke selv kan kontrollere tyngdepunktet, kun selve vekten. En av to er bra, men ikke godt nok.

Logitech stoppet ikke med lynrask lasersensor, justerbar hastighet og små lodd. For at du virkelig skal kunne gjøre musen til din egen, leveres den med to skall du kan bytte mellom. Det ene er glatt og gummibelagt, det andre noe hardere og knudrete. Størrelsen skiller seg også noe, det ene er litt bredere. Felles for dem begge er at ingen av dem er særlig behagelige i det lange løp. De er underlig nok for små, og for store, på samme gang. Skallene er i overkant brede for vår smak, og i samme slengen litt vel korte. Dermed ender musen opp som et vidunder rent teknisk sett, men som en taper når det gjelder komfort.

Konklusjon

Vi har testet Logitech G9 Laser Mouse med en rekke spill, i første rekke Battlefield 2 og 2142, samt Crysis. Vi har også brukt musen til jobbing i Photoshop, hvor den fungerer godt. Dessverre har Logitech gjort en del feil under utviklingen av G9. Det hjelper nemlig lite med knakende god innmat når knapper er dårlig plassert og skallene er ubehagelige i bruk. Vi hadde gjerne også sett et vektsystem mer likt det vi så i G5.

 

Logitech G9 Laser Mouse

 

Pris: Fra ca. kr 650 Internett: Logitech.no

+ Svært god sensor. Justerbar dpi. - Dumt plasserte knapper. Små, men store skall. Vektsystemet.