STØRST I EUROPA: I et elendig europeisk pc-marked er det HP som gjør det best, men selv HP må se redusert salg.

Pc-salget stuper

Nye tall viser at i vår del av verden faller pc-salget med 23 prosent.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport fra markedsanalyseselskapet IDC viser et katastrofalt pc-marked i Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA). Samlet salg i tredje kvartal i vår del av verden ble på 18,4 millioner enheter, en nedgang på hele 23 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det var i Vest-Europa nedgangen var minst.

IDC peker på sterke valutafluktuasjoner i en rekke land, politisk ustabilitet i Øst-Europa og i Midtøsten og Afrika, og at forhandlerne har fokusert på å selge ut lagerførte varer i påvente av nye produkter til julehandelen som årsaker til salgssvikten.

31,3 prosent tilbakegang i øst

IDC har delt opp EMEA i tre under-regioner: Vest-Europa, Mellom- og Øst-Europa (CEE) og Midtøsten og Afrika (MEA). Tallene fra IDC viser stor nedgang i alle områdene: I Vest-Europa falt salget med 18,4 prosent, i Midtøsten og Afrika gikk det 28,4 prosent tilbake og i Mellom- og Øst-Europa gikk salget hele 31,3 prosent tilbake.

- CEMA (Sentral- og Øst-Europa, Midtøsten og Afrika) hadde de verste resultatene i tredje kvartal 2015, sa Malini Paul, analytiker i IDC i en pressemelding. – IDC har forutsett at disse markedene skulle ha en ganske bratt tilbakegang, men dagens situasjon viser seg å være enda verre enn antatt, la hun til.

- Pc-markedet i CEE viser en nedgang på 31,3 prosent år over år, det verste resultatet de siste 13 kvartalene, sa Nikolina Jurisic i IDG i meldingen. – Kun noen få land i regionen rapporterte en litt mindre tilbakegang, der Polen, Tjekkia, Romania og Ungarn rapporterte ensifret tilbakegang, takket være noen få prosjekter i privat og særlig offentlig sektor, la hun til.

Vest-Europa svakt bedre

I Vest-Europa er sitasjonen bedre, men på ingen måte bra. Totalt var altså tilbakegangen i pc-salget her på 18,4 prosent med totalt 11,8 millioner enheter solgt. Her var det konsumentmarkedet som sviktet mest, med hele 24 prosents tilbakegang.

Alle de store EU-landene rapporterte store reduksjoner i salget. Tyskland gikk tilbake med 23,3 prosent i forhold til samme periode året før, mens Frankrike hadde en tilbakegang på 21,2 prosent.

I Storbritannia var pc-salget marginalt bedre, her var nedgangen på «bare» 11,1 prosent. Spania hadde imidlertid et bedre salg enn de fleste andre land i Vest-Europa, her var nedgangen på 3,3 prosent. På den andre enden av skalaen finner vi Hellas, som med sine finansielle restriksjoner står i særstilling i Europa, her falt salget til rekordlave nivåer, og fasiten er nesten en halvering av pc-salget der.

IDC oppgav ingen norske eller nordiske tall.

HP størst i Europa

Når det kommer til de enkelte leverandørene, er det naturligvis kategorien «andre» som er størst, med en markedsandel på 28,2 prosent. Den største enkeltleverandøren er HP, som hadde en andel på 23,7 prosent i tredje kvartal i år. Dette er en oppgang i markedsandel siden i fjor, men like fullt falt salget for HP med 17,1 prosent i forhold til i fjor.

På listen over markedsandeler bak HP, finner vi deretter Lenovo med 20,1 prosent, Dell med 10,1 prosent, Acer med 9,6 prosent og Asus med 8,2 prosent.