Flyselskapene villeder deg

EU kan stenge nettstedene til over halvparten av alle europeiske flyselskaper på grunn av villedende prisinformasjon. Også SAS og Norwegian er i faresonen.

Publisert Sist oppdatert

EU-organet for forbrukervern har utarbeidet en rapport som konkluderer med at over halvparten av nettstedene til europeiske flyselskaper villeder sine kunder med misvisende prisinformasjon og irregulære kontraktsvilkår.

Forbrukeraksjonen mot flyselskapene ble foretatt av nasjonale forbrukermyndigheter i 15 EU-land, i tillegg til Norge, i september i år. Rapporten viser at Belgia er verst ute å kjøre, der var 46 av 48 nettsider ikke i henhold til EU-reglene, melder Reuters.

Seksjonssjef Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet bekrefter at også norske selskaper er på syndelisten.

- Vi har saker både mot Norwegian, SAS og Sterling for brudd på markedsføringsloven. Det gjelder spesielt såkalte kampanjebilletter, begrensede tilbud hvor forbrukerne reagerer på at man ikke finner de tilbudene som er annonsert, sier Gjedrem til Computerworld.

LES OGSÅ: SAS dømt for datasnoking

De aktuelle flyselskapene vil nå bli kontaktet av EU for å dokumentere hvorfor de praktiserer reglene på en annen måte enn myndighetene krever. De har fire måneder på seg til å forsyne EU med tilfredsstillende dokumentasjon eller endre praksis. Flyselskaper som ikke retter seg etter anmodningen, vil bli navngitt ved fristens utløp og risikerer at EU stenger ned nettsidene, går til rettsak eller bøtelegger selskapene, står det i rapporten.

- Forbrukerombudet oppnår stort sett resultater gjennom at vi blir enige med selskapene, hvis ikke benytter vi gjerne vårt eget sanksjonssystem i Markedsrådet eller forbudsvedtak. De verste tilfellene finner man nok ikke i Norge, men sakene er alvorlige nok, mener Gjedrem.

Flyselskapene skal ha syndet mot følgende punkter i regelverket:

- Prisingen av flybilletter indikeres først uten flyskatt og avgifter

- Tilbud som lover gratis eller svært lave priser for billetter er ikke tilgjengelige for forbrukerne

- Valgfrie tilleggsprodukter som reiseforsikring eller medlemskap i nyhetsbrev er automatisk krysset av som ”ja” i bestillingsprosessen

- Retningslinjer og kontraktsvilkår er ikke tilgjengelige på samme språk som forbrukeren benytter for å gjennomføre bestillingen, eller finnes ikke i det hele tatt

- Ingen informasjon gis om rettigheter og prosedyrer for avbestilling eller endring av flytider