HELLER BIL ENN MOBIL: Flere biler enn mobiler koples til mobilnettene i USA og får Tingenes Internett til å vokse. Illsutrasjon: Istockphoto

Småting mer populær enn smarttelefoner

Tingene til å fylle Tingenes Internett vokser raskt. Nå kommer flere biler enn telefoner på nett.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall viser at nordamerikanske operatører koplet flere biler til mobilnettet enn nye rene mobilabonnenter i andre kvartal.

Rundt 1,4 millioner biler ble nye mobilklienter i andre kvartal, der mobiltelefonene telte 1,2 millioner og nye nettbrett i underkant av 900.000.

- AT&T har flest biler koblet til sitt mobilnett. Men de ledet denne oppkoplingen i sju kvartaler på rad, der biler har vært vanligere enn mobiler og nettbrett, sier analytiker Chetan Sharma til Computerworlds nyhetstjeneste.

AT&T nærmer seg 10 millioner biler på nett.

Ikke en eiersak

Veksten i biler på mobilnettet er som regel ikke noe bileierne engasjerer seg så voldsomt i. Det er bilprodusentene og forhandlerne som legger dem inn fortløpende. Slik skal ny digital funksjonalitet holde bilsalget ved like.

Det er nye funksjoner som strekker seg fra innebygd underholdning, automatiseringer som å stille klokke og bytte radiokanalsett avhengig av delstatsgrenser og tidssoner og rent driftsovervåking.

Det gir også innsparinger i ettersalgsmarkedet. Muligheter for å oppdatere programvare eller rulle ut kritiske fikser i bilene uten å måtte kalle dem inn til service representerer store summer. For produktutvikling er alle data om bruk av og bruksmønster i bilen verdt mye, og oppkopling betyr at alle slike data ruller inn kontinuerlig i sanntid.

Foreløpig er slik oppkopling lavnivå og betalt av bilprodusenten. Framover vil det antagelig komme eksperimenter for å se hva kundene er villig til å betale for mobiltilkopling av bilen i tillegg til mobiltelefonabonnementet de fleste allerede har.

Mer enn bil-ting

De andre småtingene som koples til mobilnettet ut over biler, er sensorer for kjøretøyflåtekontroll og varesporing. I tillegg er det smartbyeksperimenter i stor skala der trafikklys, veibelysning og parkometere koples til mobilnettene for kontroll, vedlikehold og drift.

Utviklingen av Tingenes Internett er også et globalt fenomen. I tillegg til operatørene derfra, er både Vodaphone og China Mobile i ferd med å bygge stor virksomhet knyttet til Tingenes Internett.