TEST: Qnap TS-439 Pro - Atom-drevet nettlagring

Qnap TS-439 Pro er basert på Intels Atom-prosessor – og Qnaps funksjonalitetsutvalg blir bare mer og mer imponerende. Samtidig er brukervennligheten kraftig forbedret.

Publisert Sist oppdatert

Qnap fortsetter sammen med Synology å lede med god margin når det gjelder funksjonalitet og brukervennlighet sett opp i mot de andre aktørene på markedet. Når vi nå tester TS-439 Pro er det like etter at Qnap har lansert versjon 3 av sin programvare for en rekke modeller, noe som blant annet innebærer en total overhaling av brukergrensesnittet. Med det sagt er brukergrensesnittet blir svært likt det Synology har hatt et års tid. Med andre ord ikke innovativt fra Qnaps side, men i praksis gjør det enheten enklere å bruke.

Opptil 8 terabyte

Qnap TS-439 Pro kan rettes både mot bedrifter, hjemmekontor og kravstore hjemmebrukere. Det er plass til fire interne harddisker, hvilket med 2 terabyte-harddisker altså gir mulighet for en intern kapasitet på opptil 8 terabyte per i dag!

Harddiskene kan konfigureres som RAID 0, 1, 5, 5+spare og 6. Man kan også ha diskene slått sammen i ett enkelt stort volum (JBoD) eller som helt individuelle volum. Vi vil tro at RAID 5 eller 6 vil være det mest aktuelle ettersom dette gir god ytelse kombinert med forbedret feiltoleranse. Med RAID 5 vil en av harddiskene kunne krasje uten at man mister data, mens med RAID 6 vil to harddisker kunne krasje. Bruk av RAID-nivåer som gir forbedret feiltoleranse vil gi redusert kapasitetsutnyttelse. For eksempel fire 1 terabyte-harddisker i RAID 5 vil gi 3 terabyte utnyttbar plass.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker

God ytelse

Qnap TS-439 Pro benytter Intels Atom 230-prosessor. Dette er samme prosessoren man har sett i flere svært små stasjonære pc-er og er mer eller mindre også lik Atom N270 som man det siste året har sett i et utall minibærbare. Og prosessoren passer denne typen enheter godt; prisen er lav og ytelsen er tilstrekkelig for de oppgavene en slik enhet gjerne blir satt til å gjøre. Det er klart at hvis man har flere brukere og har flere typer bruk av enheten samtidig vil det gå på bekostning av ytelsen; for eksempel at man har filkopiering til og fra enheten, samtidig som den skal streame video.

Ser vi på overføringshastigheter ved kopiering av større filer er hastigheten over 40 megabyte i sekundet ved skriving og over 50 megabyte i sekundet for lesing. Vi kan i enkelte sammenhenger også se enda høyere ytelsestall. Det er klart at ved overføring av større mengder mindre filer vil ikke tallene være like gode, men også her gir TS-439Pro gode tall og ligger på linje med en del av konkurrentene fra Qnap og Netgear.

Enheten er utstyrt med to nettverkstilkoblinger. Disse kan settes opp med failover eller lastbalansering. Det skal ellers sies at operativsystemet ligger lagret i en flashminne i stedet for på harddiskene, hvilket er vanlig for en del enklere modeller fra Qnap.

Kryptert filsystem

Skulle man være redd for at enheten ble stjålet eller man ellers vil passe ekstra godt på sine data har TS-439 Pro muligheten for å bli satt opp med kryptert filsystem. Det er her også muligheter for at for eksempel en av harddiskene settes opp alene kryptert, mens de andre for eksempel står i et RAID5-oppsett.

Ulempen med å bruke kryptert filsystem blir ytelsen, og da spesielt på skriving. Vi så i en del av våre tester av ytelsen på overføringshastighetene ble mer enn halvert. Det benyttes 256-bit AES-kryptering. Her man må gjøre en individuell vurdering for hvor trygge man vil at sine data skal være sett opp i mot ytelsen. Man skal huske at hvis noen cracker enheten via nettverket vil et kryptert filsystem ikke være til hjelp, men uten kryptert filsystem vil man ha tilgang til dataene hvis man først har tilgang til enheten rent fysisk.