TEST: Qnap TS-459 Pro - Rask Atom-NAS

Med Intels nye Atom-plattform for lagringsenheter leverer Qnap høy ytelse med sin TS-459 Pro.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst testet vi Qnap TS-439 Pro. Dette var den første NAS-en vi testet som var basert på Intels Atom-prosessor, men da i forkant av at Intel aktivt rettet Atom-prosessoren mot denne typen enheter. TS-459 Pro har samme kabinettet som denne, men det er nytt hovedkort og nye Atom-modeller. Programvaren er den samme, og i likhet med Synology leverer Qnap intet mindre enn en svært imponerende programvarepakke – både når det gjelder funksjonalitet og brukervennlighet.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Linkstation Mini - Kompakt nettlagring

Det tekniske

TS-459 Pro har Atom D510-prosessoren med to kjerner på 1,6 GHz, 1 gigabyte minne og en 512 megabyte Flash-modul der operativsystem lagres. Qnap har også en ekstra kopi av systemet som man kan starte opp fra i tilfelle en oppgradering eller lignende går galt. Operativsystemet lagres med andre ord ikke på harddiskene slik som hos Synologys enheter i samme segment eller en del av de rimeligere modellene fra Qnap.

For de interne diskene kan man kjøre RAID 0, 1, 5, 6 og 5+spare. Diskene kan også settes opp individuelt eller slås sammen til et enkelt stort volum via JBoD. Det er to Gigabit Ethernet-porter med støtte for failover eller lastbalansering. For eksterne disker har man to eSATA-kontakter og fem usb-porter. Usb kan også benyttes til blant annet skriverdeling og kommunikasjon med avbruddsfri strømforsyning. Det er lagt opp for sikkerhetskopiering av innhold fra NAS-en til eksternt tilkoblede harddisker.

I front av enheten finner man et display som kan vise en del basisinformasjon, feilmeldinger og enkelte konfigurasjonsmuligheter. Man finner også en VGA-kontakt på baksiden. Det er mulighet til å koble til skjerm og få tilgang til kommandolinjen i Linux. Dette er for diagnoseopsjoner/reparasjon og ikke noe man normalt sett skal trenge å bruke til noe.

 

Qnap leverer også modellene TS-259 Pro, TS-559 Pro og TS-659 Pro. Dette er Atom-baserte modeller med plass til henholdsvis to, fem og seks interne harddisker. Funksjonalitetsmessig er det små forskjeller mellom disse og TS-459 Pro. Disse benytter i liket med TS-459 Pro Atom D510-prosessoren med to kjerner. Vi tror i stor grad at vår vurdering av TS-459 Pro vil være relevant også for disse modellene, men det er på enkelte områder mindre forskjeller og man må gjøre vurderinger i henhold til pris. Qnap kan også levere TS-459 Pro i to modeller i kabinetter for rack-montering.

Qnap leverer også modellene TS-239 Pro II og TS-439 Pro II. Disse er relativt like X59-serien, men benytter Atom D410-prosessoren med én enkelt kjerne.

I front av enheten finner man et display som vil kunne gi noe statusinformasjon. Det kan være til hjelp ved enkelte typer feilsøking.

LES OGSÅ: TEST: Iomega ix4-200d - God NAS fra Iomega

Programvare

Qnap har et svært brukervennlig administrasjonsgrensesnitt, og selv det som kan virke som komplisert funksjonalitet kan være svært lett å komme i gang med. Qnap har i likhet med Synology historie for å være flinke til å videreutvikle programvaren. Qnap har god loggfunksjonalitet og kan gi alarmstatus også via sms i tillegg til e-post – sms krever imidlertid abonnement på tredjeparts tjeneste.

Qnap kan by på blant annet webtjener (med PHP og MySQL), ftp-tjener, webgrensesnitt mot filer, iTunes-tjener, UPnP AV/DNLA-tjener (TwonkeyMedia), Bittorrent-klient, Apple Time Machine-støtte og mye mer. Via det Qnap kaller QPKG finnes det i tillegg en rekke programtillegg – blant annet Wordpress, Joomla, Usenet-nedlastingsklient, e-post-tjener med mer. iSCSI-støtte er også på plass, og Qnap fokuserer på dette med bruk mot blant annet virtualiseringsløsninger fra VMware og Microsoft. For sikkerhetskopiering av data på enheten kan man benytte eksterne disker, andre Qnap-NAS-er eller andre lagringsløsninger med rsync-støtte.

 

Dette er bare et lite utvalg av all funksjonaliteten. I tillegg virker mye av funksjonaliteten godt implementert - det blir ikke bare funksjonalitet man kan ha i beskrivelsen, men også noe som i praksis er fult utnyttbart. Riktignok imponerer ikke Bittorrent-klienten, men den kan være brukbar hvis man ikke har muligheten til å la pc-en stå på for å kjøre nedlastinger over lengre tid.

Samtidig blir det slik at det for mange brukere blir mye funksjonalitet det ikke er behov for - slik blir det hos hovedkonkurrentene Synology og Thecus også. Men forskjellige brukere kan ha forskjellige behov i henhold til funksjonalitet. Funksjonaliteten er i stor grad den samme på rimeligere enheter, og det er mer ytelse man betaler ekstra for på å velge TS-459 Pro kontra enklere modeller i TS-400-serien.

Mer detaljert informasjon rundt funksjonaliteten finner man på Qnap sine websider.

Se neste side for ytelsestall og konklusjon