Mer papir en noensinne

Det papirløse samfunn lar vente på seg. Da er det greit å vite at printere aldri har vært så billige, bra og effektive som akkurat nå. Riktig valg av printer kan gi store besparelser.

Publisert Sist oppdatert
-- Spare penger på printer? Er det mulig? Den koster jo ingenting.

Du har sikkert tenkt tanken selv. Forhandlerne kaster printere etter kundene til spottpriser. Men billig? Glem det. En printer koster kanskje lite, men driftsutgiftene på en skriver en overraskende høye. For det er ikke tilfeldig at produsentene dumper prisene. Beløpet produsentene taper på å sponse selve printeren tar de igjen på blekk, toner og papir. Første skudd er gratis, men når du først har bitt på er det langt mellom tilbudene. Så lenge norske bedrifter spytter ut store mengder papir, er det derfor mye penger å spare på å velge riktig type printer.

Papirløst

For noen år siden var det mange som snakket om det papirløse kontor. Alt skulle foregå på en dataskjermen. Kommunikasjon skulle gå utelukkende på epost. Men man hadde glemt én ting: Gammel vane er vond å vende. Vi liker å lese tekst på papir. Bøkene ble ikke elektroniske. Papiraviser lever i beste velgående. Kontorpultene flyter fremdeles over av papir. Med andre ord, printeren lever i beste velgående.

-- Det har tatt lengre tid enn man hadde trodd å snu papirforbruket. Og det kommer trolig til å ta mange år til før man ser et fall. Tvert i mot har utskriftsmengden økt, sier Iver Gamme, journalist i PC World med printere som spesialfelt.

Ifølge analysebyrået IDC dobles informasjonsmengden vi må forholde oss til hvert femte år. En gjennomsnittelig kontoransatt produserer 30-40 utskrifter hver dag. Dette tilsvarer mellom 28 og 36 kilo papir i løpet av året. Det som er endret er distribusjonen. Før var både kopimaskin og faxmaskin flittig brukt. Nå er det skriveren som står for nesten all jobben.

-- Å velge riktig printer kommer helt an på hva slags type bedrift det er snakk om, og hva slags bruk og behov bedriften har. Men kvaliteten på skrivere har gått vesentlig opp bare i løpet av de siste to årene, sier Gamme.

Blekk og laser

Et av de første valgene handler om blekk-skrivere i forhold til laser-skrivere. Blekk er billig i innkjøp, men noe dyrere i drift. Laseskriveren er noe dyrere i innkjøp, men billigere i drift. Dessuten har den gjerne langt større kapasitet, både på papir og toner. Blekk er bedre egnet til fotoutskrifter. Ulempen er at blekk har dårligere holdbarhet i forhold til arkivbestandighet, og at blekket ikke er vannsikkert.

-- Mange har en blekkskriver på kontoret, enten for å spare tid eller for konfidensielle utskrifter. Det kan være lett å rote bort viktige ting ved en felles laserskriver. Selv om blekk er bedre på grafikk, er laser bedre på tekst. Tonerpulveret er tørt i utgangspunktet, og er mer arkivbestandig, sier Iver Gamme.

Dessuten sverter ikke toner av, og utskrifter på laserskrivere har generelt langt bedre arkivbestandighet enn på blekkskrivere. Teknologisk har laserprinteren tatt et par kvantesprang de siste årene. Fargeskriverne har blitt raskere, utskriftene er bedre og laserskrivere er både billige i innkjøp og i drift. De rimeligste skriverne fra produsenter som HP, Epson og Lexmark ligger på 2.800 kroner eks moms. For under 10.000 kroner får du en laserskriver som skriver ut farger, har nettverkskort, ekstra papirkassett og mulighet for tosidig utskrift.

- Kjøper du en fargelaser skal du forvente høy kvalitet. Utskriftskvaliteten har blitt langt bedre enn for første generasjon. Vi er ferdig med barnesykdommene. For et par år siden diskuterte man kvalitet. Den diskusjonen er vi ferdig med, sier Jan-Petter Løkken i HP.

Slinger i valsen

Tidligere måtte en fargeutskrift fire ganger rundt valsen. Oppstarten tok tid. Nå er ventetiden marginal. Produsentene konkurrerer også knallhardt om din gust på fargelasere. På ett år har salget av fargelasere blitt mer enn doblet. HP har økt salget med 160 prosent, og konkurrentene kan vise til liknende tall. Økt volum og økt konkurranse gir bedre priser.

-- Både prisen per utskrift og anskaffelseskostnadene går nedover. Konkurransen på fargelaser er så stor at det er billigere å skrive ut en svarthvitt-side på en fargelaser enn en sorthvitt-laser, sier Stig Andresen, daglig leder i Epson Norge.

Produsentene har selvsagt en baktanke. Ved å selge fargeskrivere håper de å få et større ettersalg av fargetoner. Undersøkelser viser at mange velger å skrive ut nettsider direkte, til tross for at de er mettet på farger. Da blir det fort dyrt for brukeren, og gunstig for produsenten. Så lenge man ikke går i fellen, er fargelaser noe av det mest prisgunstige så lenge man trenger en ren tekstprinter. Bare én skriver kan konkurrere med fargelaseren i popularitet. Multifunksjonsskriveren har blitt en suksess blant små- og mellomstore bedrifter. En skriver som både kan skrive, fakse, printe og skanne er et kjærkomment verktøy, og en rimelig investering når man er få ansatte og trenger alle funksjoner.

- Multifunksjon øker stadig. Den tradisjonelle blekkskriveren med fire farger går nedover. I dag ønsker mange selskaper flere funksjoner i samme produkt, og her står blekkskriveren fremdeles sterkt, sier Andresen.

En multifunksjonsskriver er i mange tilfeller det mest økonomiske, i hvert fall når du verken har faks, skriver, skanner eller kopimaskin, og trenger samtlige funksjoner. Men om bruken er stor lønner det seg å kjøpe separate enheter.

Prisen å betale

Hvordan finne ut hva slags printer som er mest lønnsom for deg? Regnestykket er ikke enkelt, men generelt sett er blekkskrivere tingen ved begrenset utskrift, og når det er få brukere. Multifunksjonskrivere lønner seg når man trenger flere funksjoner i et og samme produkt, og man skriver ut relativt lite. Laserskriver er et arbeidsjern, som er billig i drift og best på tekstbaserte utskrifter

. - Hvordan finne frem til skjulte kostnader? Det er fryktelig vanskelig, og lar seg egentlig ikke gjøre før man kjøper. Innkjøpsprisen på en skriver er bare toppen av isfjellet, og store utgifter til service og support kan raskt gjøre den rimeligste skriveren dyrest. En tommelfingerregel bør være å velge skriver fra en etablert produsenten, mener Iver Gamme i PC World.

Det finnes utallige parametere. Volum, anskaffelseskostnader, pris på blekk eller toner, servicenivå og vedlikeholdsavtaler. Hvilken produsent er billigst i drift? Ifølge PC World ligger OKI og Xerox gjerne lavere enn Lexmark og HP i pris, men de sistnevnte selskapene ligger langt fremme teknologisk, noe som kan gi en lavere totalkostnad. Et selskap som Kyocera er også kjent for spesielt lave driftskostnader. Å velge riktig er en kunst.