SPARTANSK: Den nye nettleseren Micrsoft har designet fra bunnen av for Windows 10, fikk i går sitt endelige navn.
SPARTANSK: Den nye nettleseren Micrsoft har designet fra bunnen av for Windows 10, fikk i går sitt endelige navn.

Windows 10-nettleseren heter Edge

Microsoft kunngjorde navnet på nettleseren som hittil har vært kjent som "project Spartan".

Publisert Sist oppdatert

Under ett av de tidlige foredragene på åpningsdagen til Microsofts utviklerkonferanse Build, ble navnet på selskapet nye og vel ansette nettleser kunngjort. Navnet er Microsoft Edge, fortalte Joe Belfiore, direktør for pc, tablet og telefoner i Microsoft under sitt innledningsforedrag.

- (Navnet betyr) kanten av konsum og kreativitet, om å være nærmere de moderne egenskapene til weben. Den er for å ta notater, lesing, og konsum av innhold. Utviklerne vil glede seg over den høye ytelsen og det at den er en universell app, sa Belfiore fra scenen i går.

Bygd for Windows 10

Dette dreier seg om etterfølgeren til Internet Explorer, særlig IE 11, og vil være standard-nettleseren for Windows 10 på alle plattformer, fra mobiler til fullverdige pc-er. IE 11 vil imidlertid også følge med Windows 10, først og fremst av kompatibilitetshensyn.

- Microsoft Edge er nettleseren som er bygd for Windows 10, sa Belfiore i går.

Testversjonene av den nye nettleseren har allerede høstet lovord. Utseendet er minimalistisk – spartansk, rett og slett – i tillegg til at den har imponert mange med ytelsen. Tidligere har Microsoft vist frem Edges integrasjon med sin digitale talestyrte assistent Cortana, og i går viste Belfiore også fram den nye funksjonaliteten for nettsurfing ved hjelp av fliker. Her kunne deltakerne på konferansen ikke bare se den vanlige støtten for ofte besøkte nettsteder, men også tydelig fokus på Windows Store, der brukeren vil kunne oppdage nye apper.

Tredjeparts tillegg

Det kanskje mest spennende med gårsdagens presentasjon, var at Microsoft Edge kommer til å få støtte for utvidelser ved hjelp av snap-in programmer som er utviklet for Google Chrome og Mozilla Firefox. Dersom programmene er utviklet utelukkende med HTML og JavaScript vil de kunne kjøres i Edge uten modifikasjoner. I tillegg vil alle utvidelser som er bygd for Google Chrome kunne kjøre i Edge, men det forutsetter endringer av koden.

Microsoft vil oppdatere prosjekt Spartan til Edge i framtidige utgaver av testversjonen av operativsystemet. Den endelige lanseringsdatoen er ennå ikke fastsatt, annet enn at det blir «til sommeren», selv om Microsoft sa at det de viste på scenen i går, var «bra nær» den endelige produktet.