DOKKING À LA MICROSOFT: Surface Pro 3-forankringsstasjon. (Alle foto: Toralv Østvang)

Slik blir nettbrettet en skikkelig kontor-pc

Hendig forankringsstasjonen til Microsoft Surface Pro 3 – vi har prøvd den.

Microsofts hybrid-pc Surface Pro 3 kan brukes både som rendyrket nettbrett og som en bærbar pc. Hva gjør du hvis du blir så glad i maskinen at du gjerne vil bruke den som din faste kontor-pc også?

Vi har prøvd Surface Pro 3-forankringsstasjon, og vi kan bare fastslå at med dette tilbehøret vil de fleste være i mål hvis man ønsker å omgjøre Surface Pro 3 til en førsteklasses kontor-pc.

Forankringsstasjonen er velbygd, har nyttige tilkoblingsmuligheter og du kan droppe Surface-en på plass i den på et lite sekund.

Hvis du har den stående permanent på kontoret eller hjemmekontoret, gjerne tilkoblet en stor, ekstern skjerm og med de aktuelle tilkoblingene på plass, inkludert strømforsyningen til forankringsstasjonen, har du en kontor-pc der du neppe vil savne noe.

Bare moderne tilkoblinger

Det er imidlertid visse forutsetninger som må oppfylles for at du skal bli begeistret for Surface Pro 3-forankringsstasjon.

Her er det for eksempel ingen VGA- eller DVI-kontaktpunkter for gamle skjermer. Hvis du har en slik skjerm du gjerne vil fortsette å bruke på kontoret, kan du bruke den mot Microsofts forankringsstasjon for Surface Pro 3. Men da må du anskaffe en overgang fra VGA eller DVI til Mini DisplayPort, som er en av kontaktpunktene bak på forankringsstasjonen.

Vi har prøvd løsningen, og den har fungert utmerket mot et par eldre, men fortsatt gode 24-tommersskjermer både på jobben og hjemme.

Det beste og enkleste er naturligvis en moderne skjerm med Mini DisplayPort-kontakt.  Skjermer med Mini DisplayPort-kontakter kan dessuten seriekobles, slik at man kan kjøre oppsettet med flere eksterne skjermer. Dette har vi iimidlertid ikke prøvd.

Det er flere måter å konfigurere dokkingløsningen på. I skjermoppsettet på Windows – vi kjørte Windows 8.1 – kan man stille inn slik at skjermbildet på Surface-skjermen kan utvides til den eksterne skjermen («Utvid disse skjermene»). Da kan man for eksempel ha programvinduer fra forskjellige programmer fordelt på de to skjermene. Man kan også bestemme at samme skjermbilde skal vises på begge («Dupliser disse skjermene»).

ELEGANT: Microsofts forankringsstasjon for Surface Pro 3 er elegant. Merk magnetfestet for pennen – veldig hendig.

Man kan dessuten velge om skjermbildet bare skal vises på skjerm 1 eller 2. Det siste er aktuelt hvis man rett og slett vil bruke stor, ekstern skjerm, ekstern mus og godt, gammeldags tastatur hjemme på kontoret – men fortsatt med Surface-en som navet i systemet.

Det er nok usb-porter på forankringsstasjonen til å dekke de fleste behov for tilkobling av eksternt utstyr i et et slik oppsett. Enheten har tre USB 3.0-porter og to USB 2.0-porter.

I tillegg har forankringsstasjonen Ethernet-port, som kan vil gi raskere kommunikasjon i det lokale nettverket enn med trådløs oppkobling.

Det er også 3,5 mm lyd inn/ut-port bak på forankringsstasjonen.

Vi nevner for øvrig at Mini DisplayPort-kontakten kan brukes mot skjermer som gir høyoppløst video på opptil 3840 x 2600 piksler per tomme. Definisjonen på 4K eller Ultra HD i 16:9-format er for øvrig 3840 x 2160 piksler. Skjermen på Surface 3 er for ordens skyld en 12-tommers skjerm med oppløsning på 2160 x 1440 piksler i størrelsesforhold 3:2.

På norsk

Vi merker oss at Microsoft har vært flinke med fornorskingen og har unngått ordet «dokkingstasjon», som er blitt brukt om mye lignende utstyr i mange år.

En høyst uhøytidelig søketest via Google viste oss at HP og Microsoft ser ut til å være de flittigste brukerne av begrepet forankringsstasjon. Et klapp på skulderen for det.

Tett integrert

Fra det øyeblikket du begynner å sette Surface-enheten på plass i forankringsstasjonen, merker du at dette er veldig godt integrert tilbehør. Surface-en glir rett på plass i sporet sitt, og deretter er det bare å klemme de to halvhøydes sideveggene på plass. Strømforsyningskontakten på den høyre sideveggen glir på plass i Surface-en uten at du må drive å fikle for å få kontakten på plass.

PORTENE: Fra venstre feste til låseenhet, strømforsyningskontakt, Mini DisplayPort, 2 stk. USB 2.0-kontakter, 2 stk. USB 3.0-kontakt, Ethernet-nettverkskontakt, lydkontakt og – rundt hjørnet – nok en USB 3.0-kontakt.

Jeg har en del erfaring fra andre dokking- og tastatur-løsninger for nettbrett, blant annet i form av tilbehør til flere generasjoner av iPad. Jeg har funnet flere som jeg er blitt veldig begeistret for, men etter å ha prøvd Microsofts løsning sitter jeg med en følelse av at dette er en av de mest veltilpassede løsningene i denne produktsjangeren. Kan det være fordi det er Microsoft selv og ikke en tredjepart som har utviklet løsningen?

Vel, akkurat dét vet vi strengt tatt lite om – ideen kan jo teoretisk sett ha kommet utenfra selv om det står Microsoft på forankringsstasjonen.

Men det er ikke til å komme forbi at dette er en 100 prosent tilpasset løsning som gir en følelse av å være planlagt og konstruert sammen med Surface-enheten. 

For eksempel kan du velge om du vil ha tastaturet liggende flatt på skrivebordet eller om det skal heves i bakkant og festes magnetisk, slik du også kan velge når Surface-en brukes frittstående.

Du mister riktignok noe fleksibilitet. I forankringsstasjonen må Surface-en stå i en bestemt vinkel, mens den frittstående kan vinkles ganske fritt. Men dette er den eneste kritiske merknaden vi kommer på når det gjelder Microsofts Surface Pro 3-forankringsstasjon.

Vekten er på 650 gram. I tillegg kommer strømforsyningen, som har en vanlig kontaktplugg i stedet for magnetkontakten på strømforsyningen som brukes når Surface-enheten kjøres frittstående. Det er altså godt mulig å ta med seg forankringsenheten på tur, hvis man ønsker det – selv om vi antar at de fleste vil ha den stående fast på kontorpulten.

Og der står den trygt og godt, for  de gummierte føttene gjør at den står ganske fast selv på en glatt bordplate.

Konklusjon

Microsoft Surface Pro 3 er ingen billig hybrid-pc, særlig ikke hvis man konfigurerer den litt opp fra billigste modell. Å plusse på ytterligere 1729 kroner for en hendig dokkingstasjon er kanskje noe som en del kvier seg for.

Men hvis du tar deg råd til det, vil du sannsynligvis bli veldig godt fornøyd med Surface Pro3-forankringsstasjon.

Anbefales.