SLUTT: Windows 7 Pro selges ikke lenger til PC-produsentene og forsvinner når lagrene av lisenser er brukt opp. Illustrasjon: PC World US

Endelig slutt på Windows 7?

Microsoft stopper salg av Windows 7-lisenser og strammer inn på Windows 8 for pc-produsentene.

Med november kom også endelig slutten på Windows 7 Pro et skritt nærmere. Fra nå selger ikke Microsoft OEM-lisenser av det sju år gamle OS-et til PC-produsentene lenger.

Forlenget sluttfrist

Da har Microsoft solgt proversjoner av Windows 7 to år lenger enn normalt. Vanligvis hadde det profesjonelle markedet måtte leve med samme frist som forbrukerversjoner, som ble stoppet til PC-produsentene for to år siden.

Beslutningen rammer også etterfølgeren Windows 8.1. Da er man litt tidligere ute enn vanlig, siden Microsoft vanligvis har latt en gammal versjon bli solgt til PC-produsentene et par år etter at en ny versjon er lansert.  

Produsentene kan fortsatt forhåndsinstallere Windows-lisenser så lenge de har slike på lager.

Dermed er det kun ettåringen Windows 10, eller det som etter hvert bare vil bli hetende Windows, som er alternativet på lang sikt for alle Windows-kunder.

Mest populære Windows

I følge Digitaltrends har imidlertid veksten av Windows 10-andel stoppet opp, mens Windows 7-andelen økte i oktober, og mer enn Windows 10. Også PC World US bekrefter at Windows 7 er verdens mest brukte PC-OS. Med sine 48 prosent er det dobbelt så stort som Windows 10.

I følge tall vi har fått fra Microsoft i Norge, passerte Windows 10 og ble Norges største PC-OS i september i år. Veksthåpet ligger hos bedriftene framover, sa selskapet da.

Windows 7 ble sluppet til PC-produsentene sommeren 2009, og kom i alminnelig salg i oktober 2009.

Ikke helt over

For virksomheter med gammel programvare, og som ikke vil eller kan oppdatere brukere og brukerstøtteapparat ennå, så vil lovlige lisenser for Windows 7 fortsatt kunne tas i bruk på PC-er. Da må de ha storkundeavtaler som inkluderer slik støtte. Da må de kjøpe en PC med Windows 10 og nedgradere den.

Den vanlige brukerstøtten tok slutt i januar 2015, mens den utvidete brukerstøtten tar slutt i januar 2020.

For Windows 8.1 så gjelder generell brukerstøtte fram til januar 2018, mens den utvidete, betalbare støtten varer til 2023.