Slik sikrer du din Android-mobil

GUIDE: Telefonen er neste mål for skurkene. Slik kan du sikre deg.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har det vært mye fokus på forskjellige angrep mot Android-telefoner. Telefonene blir stadig mer avanserte, og gir folk med alt annet enn hederlige hensikter en ny og effektiv plattform for å tjene penger, eller rett og slett bare gjøre ugang.

Det er heldigvis ikke alle som er like utsatt for skumle angrep. Man kan for eksempel føle seg rimelig trygg med en iPhone i lomma. Apples lukkede plattform er nærmest umulig å angripe for de med ufine planer. Verre er det med Android, Googles operativsystem for mobiler.

Der Apple har nærmest hermetisk lukket sitt iOS-operativsystem, har Google valgt å gjøre Android-systemet så åpent som mulig. Hvem som helst kan lage og legge ut programmer til Android-telefoner, og på selskapets app-butikk er kontrollen på et helt annet nivå enn hos Apple. Det gjør at det er meget enkelt for hackere og andre banditter å spre ormer, virus og annen ondsinnet kode.

I forrige uke måtte Google fjerne over 50 apper fra Android-markedet. App-produsenten Myournet hadde installert bakdører som kunne gitt en hacker full tilgang til brukerens Androidtelefon. Blant annet kan en del slike skadelige programmer sende alskens informasjon fra telefonen din til en sentral server, videresende telefonsamtaler eller gjøre annen skade.

I deler av verden har brukerne også opplevd å få fryktelig høye telefonregninger, som følge av programmer som i det skjulte har sendt sms-er til forskjellige, dyre telefonnumre.

Selv om Google reagerte raskt, rakk de infiserte appene å ligge ute i hele fire dager før de ble fjernet. I løpet av den tiden ble de lastet ned over 50 000 ganger.

Selv om appene nå er borte fra selve Android Market, og at Google har fjernavinstallert det fra telefonene, er det ikke sikkert at selve den skadelige biten faktisk er borte.

Vi mistenker at dette angrepet kun var en smakebit av hva som vil komme i tiden fremover. Derfor kan det være lurt å allerede nå sikre telefonen, om du ikke allerede har gjort det.

Det finnes flere sikkerhetsløsninger for Android, både for å ta sikkerhetskopier, fjernsletting om telefonen skulle bli stjålet, eller for å søke etter og fjerne virus.

Heldigvis ligger det programmer som hindrer ondsinnet kode å ta kontroll over telefonen din, side om side, på Android Markedet. Her er noen enkle programmer og metoder for å sikre telefonen din. I tillegg er det en del telefoner som blir levert med apper og løsninger for backup og gjenoppretting på minnekort, til en pc eller rett på nett.

Lookout Mobile Security

Du burde vurdere å gjøre dette til første stopp etter du har kjøpt en ny Android-telefon. Appen kommer i både gratis- og betalutgave. Med gratisutgaven kan du sjekke telefonen din for virus og trojanere, ta sikkerhetskopi av innholdet og gjenopprette telefonen fra nettet, samt ved hjelp av gps finne ut hvor den befinner seg om du skulle være så uheldig å miste den, eller at den blir stjålet.

For tre dollar i måneden får du tilgang til betalutgaven, som i tillegg gir deg muligheten til å fjernslette innhold eller låse mobilen. Det følger også med noe mer avansert funksjonalitet for backup og gjenoppretting. En annen spennende og nyttig funksjon er Privacy Advisor. Denne holder oversikt over hvilke tillatelser forskjellige apper på telefonen ber om, eller har fått innvilget – for eksempel tilgang til lokasjons- og identitetsdata.

Du kommer langt med gratisversjonen, men prisen på fullversjonen er såpass lav at det nok kan være verdt å vurdere å oppgradere til denne.

Norton Mobile Security Beta

Før brukte vi gjerne bare telefonen til å ringe og sende tekstmeldinger med. Så kom kameraene sakte, men sikkert på plass. For mange ble mobilen også det kameraet de brukte mest. Stort mer var det imidlertid ikke mulig å gjøre med telefonen. Dermed var det ikke stort annet enn noen gamle tekstmeldinger og kontaktlisten i mobilen som var i fare for å forsvinne om mobilen skulle havne i gale hender.

I dag er situasjonen en helt annen. I dag bruker mange av oss gjerne telefonen mer til surfing, sosiale medier og e-post, enn til å faktisk ringe med. I tillegg er det en rekke programmer som gjør at vi kan flytte deler av jobben over på telefonen når vi er borte fra kontoret. Dermed er det langt mer viktige data som kan gå tapt, eller bli misbrukt, enn tidligere.

Symantec er kjent for å lage alskens sikkerhetsløsninger for pc-er. Nå har de laget Norton Mobile Security, som lar deg låse og fjernslette telefonen kun ved hjelp av en tekstmelding. Du kan til og med låse simkortet, slik at det blir ubrukelig også i andre telefoner. Dermed sitter en eventuell tyv igjen med både en ubrukelig telefon og et dødt sim-kort. Programmet kan også søke gjennom telefonen på jakt etter ondsinnede programmer og virus.

Norton Mobile Security er fortsatt kun tilgjengelig i beta-utgave, og kan lastes ned gratis.

AVG Antivirus

Mange kjenner nok AVG Antivirus fra før. Selskapets gratis antivirus er svært populært blant de som ikke føler behovet for en stor og tung sikkerhetspakke på pc-en, men kun er ute etter et program for å holde virusene på avstand.

AVG Antivirus til Android finnes i både gratis- og betalversjon, uten at det er store forskjellen mellom dem. Gratisversjonen sikrer telefonen mot virus og andre gufne programmer.

Du kan sette programmet opp til å automatisk søke gjennom telefonen din så ofte du vil. Det er også mulig å ha sanntidssøk på telefonen, slik at AVG sjekker alt av meldinger og programmer i det de kommer inn på telefonen. Programmet sjekker også at du har gode nok sikkerhetsinnstillinger på telefonen. Blant annet vil det klage om du har valgt å åpne opp for programmer fra ukjente kilder - gjerne programmer du har lastet ned fra andre steder enn Android Market.

Med AVG antivirus kan du ta backup av telefonen og lagre det på nettet, og eventuelt enkelt gjenopprette data. Det er også lagt til mulighet for å finne telefonen din via Google Maps, eller fjernslette og låse den om den blir stjålet eller du mister den. Et enkelt verktøy for å slå av programmer som sløver ned telefonen din er også på plass. Vi har brukt AVG Antivirus en stund, og er så langt godt fornøyd. Det holder telefonen fri for farer, samtidig som det ikke sløver telefonen.

Ved å kjøpe AVG Antivirus Pro slipper du annonser i appen, i tillegg til at du får tilgang til bedre kundestøtte. Ellers er funksjonene like. AVG Antivirus Pro koster rundt 55 kroner.

Tenk deg om før du laster ned

I tillegg til å installere en antivirus-app eller andre apper som sikrer telefonen din på forskjellige måter, kan det være en fordel å bruke hodet før en laster ned apper. Se også hvilke tillatelser appen ber om å få. En enkel app skal ikke trenge å ha tilgang til telefonlisten din, full nettilgang, all info om deg og så videre.

Angrepene vi nevnte i starten av saken, hvor Google måtte inn og slette 50 apps med skadelig kode, ville vært langt mindre alvorlig om folk tenkte seg om en gang eller to ekstra før de lastet ned apps fra Android Market. Blant appene som hadde skjult, skadelig kode var blant annet Super Sex Positions, Hot Sexy Videos, Hilton Sex Sound og Screaming Sexy Japanese Girls. Å laste ned en av disse mener vi nærmest er å be om bråk. En del av de andre appene virket noe mer uskyldige, som Chess, Scietific Calculator og Advanced Currency Converter.

Har du noen gode forslag til sikkerhetsapper til Android? Bruk kommentarfeltet under for å tipse om dem.