TEST: Xperia S første på egne bein uten Ericsson

Kompakt mobil med fantastisk skjerm. Men det er noen glipptak.

Publisert Sist oppdatert

Den første Xperia-mobilen fra Sony etter at de kjøpte ut Ericsson, er en artig kompakt sak med en fantastisk skjerm.

Men altså ikke uten noen glipptak.

Xperia-serien av Android-telefoner ble introdusert for 3,5 år siden mens sameierskapet med Ericsson fortsatt var i god gjenge. Modellene introduserte både en ny designlinje og en til tider snedig vri på Android-telefoner.

Vi har sett design-nyvinninger som Xperia Mini-familien og Arc-modellene. Vi bruker Mini Pro-modellen som dagligtelefon og har gode erfaringer med den.

På egen hånd er Xperia S umiskjennelig Sony slik de ser på design for tida. Det vil dessverre si at den ser ut som en helt ordinær smarttelefon med en 4,3-tommers TFT-skjerm med et ripesikkert belegg med greie 1280x720-oppløsning drevet av en Adreno 220 gpu. Det er den mest pikseltette 4,3-tommeren du får tak i akkurat nå.

Den kjører Android 2.3, men denne Gingerbread-versjonen er varslet oppgradert til Android 4 i annet kvartal 2012.

Den har en Qualcomm 8260-prosessor tokjerneprosessor med 1,5 gigahertz frekvens. Den har fem sensorer samt gps.

Knappeområdet har fått en designvri som man skjønner, men ikke er imponert over. De tre standardknappene til Android, tilbake, hjem og meny, har sine egne ikoner skåret inn i en plastliste som deler telefonen nederst. Over denne lista ligger de fingerfølsomme områdene ikonene referer til.

En snodig vri som irriterer fordi følsomheten til områdene er for dårlig slik at vi omtrent trommevirvler oss tilbake eller til hjem-skjermen med disse knappene. Plastlisten forsterker også den plastiske finishen som preger telefonen og som dessverre gjør den kjipere enn funksjon og pris skulle tilsi.

Fantastiske 12 megapiksler

Kamerafunksjonene til Sony speiler at selskapet fortsatt er å regne med blant verdens beste kameraprodusenter. Fantastiske 12 megapiksler maksimal oppløsning med 4:3-format et, eller helt greie 9,2 megapiksler i 16:9 med brukervennligheten hentet fra kompaktkameraene kan vi like hemningsløst.

Muligheten for å fyre opp kamera uten å måtte låse opp telefonen gjør fotofunksjonaliteten til den store fordelen med telefonen.

Sony Xperia S er første profesjonelle smarttelefon under eget flagg fra Sony.

Dessverre er det ikke mulig å putte inn ekstra minne, noe som hadde vært en fordel med et så godt kamera.

På den annen side vil de 32 gigabyte den er utstyrt med sannsynligvis bare bli en begrensing for kompaktfotografen som helst vil ha med seg masse av egen innlastet musikk eller medier.

Kamera tar opp video i 1080p HD-kvalitet. Front-kamera tar «bare» 720p, noe som tyder på at videomøter kan ha noe for seg med denne telefonen. Trådløsnett og støtte opp til HSDPA+ gjør den til en god internettklient.

Underholdningstelefonen

Spill er en annen viktig funksjon. Musikkavspilleren er super, video er helt på høyden, og den innebygde mini-hdmi-koplingen gjør det mulig å vise bilder og video på en større skjerm og den er en såkalt Playstation-mobil. Integrasjon med andre underholdningsprodukter er et sentralt poeng fra selskapet.

Sony holder også fast ved å ha en FM-radio som standard-app.

App-utvalget er helt på høyden, med en sterk Google-integrasjon. Exchange-støtten er på plass og en ny variant av Timescape, den sosiale samlingsplassen, er der også.

I det hele trenger du ikke bruke mye av den første tiden hos Android Market for å skaffe det basale, du kan konsentrere deg om dine personlige yndlings-apper.

Batterilevetiden er oppgitt til 8,5 timer og standbytiden sannsynligvis uten trådløsnett er oppgitt til sju dager. Det er den ikke i nærheten av å oppnå. Med trådløsnett på varer den en knapp dag, med trådløsnettet skrudd av klarer den tre dager. Med aktiv bruk der trådløsnettet skrus av dersom det ikke er tilgjengelig, klarer vi å dra den opp til to dagers moderat bruk. Det er simpelthen ikke bra nok.

Konklusjon

Som kamera og underholdningstelefon leverer Xperia S. Spesielt kamera- og videofunksjonaliteten er førsteklasses. Standardfunksjonene for øvrig er helt hva vi venter fra en telefon i denne klassen. Batterilevetid og noen rare designvalg trekker ned.