KRYSSPLATTFORM: Xamarin lar utviklere kode native apps for flere plattformer. Nå blir teknologien kanskje tilgjengelig for MSDN-abonnenter. (Illustrasjon: Xamarin)

Microsoft kjøper Xamarin

Kjendisteknologer blir med på kjøpet, og utviklere håper oppkjøpet fører til hyggeligere pris på kryssplattform-teknologien.

Xamarin utvikler teknologi som lar programmerere utvikle native mobilapplikasjoner for IOS og Android med programmeringsspråket C# fra Microsoft. Selskapet ble etablert av Nat Friedman og Miguel de Icaza i 2011. Teknologien selskapet leverer brukes i dag av omlag 1,3 millioner utviklere og 15.000 kunder.

Over 20 prosent av kundene skal forøvrig være Fortune 500-konserner.

Dette er interessant for Microsoft, som etter to år med dialog med Xamarin, endelig har kommet frem til en avtale om oppkjøp av selskapet. Overtakelsen er en viktig brikke i Microsofts satsning på mobile plattformer.

- Kombinasjonen Xamarin, Visual Studio, Visual Studio Team Services og Azure skaper en komplett løsning for utvikling av mobilapplikasjoner, og leverer alt en utvikler trenger for å utvikle, teste og levere mobilapplikasjoner for enhver enhet, skriver Scott Guthrie, direktør for nettsky og enterprise i Microsoft i en bloggpost.

Kryssplattform og .Net-veteraner

Xamarins co-gründere, Friedman og de Icaza, er kjent i teknologiverden fra selskapet Ximian som de etablerte i 1999 for å bringe C# til andre operativsystemer enn Microsoft Windows. Resultatet ble Mono, en versjon av Microsofts .Net-rammeverk i åpen kildekode. Målet var ikke bare å gjøre det mulig å gjøre .Net applikasjoner kryssplattform, men også å utvikle .Net-verktøy for GNU/Linux-utviklere.

Monos verktøykasse består blant annet av en C#-kompilator og CLR som kan brukes for å utvikle applikasjoner i blant annet GNU/Linux, *BSD, Android, OSX, Windows og Solaris.

Ximian ble kjøpt opp av Novell i 2003 da selskapet satset hardt på GNU/Linux, og Friedman og de Icaza fulgte med. De forlot Novell i 2011 da selskapet ble overtatt av Attachmate. Xamarin ble grunnlagt samme år, og samarbeider i dag med noen av de største selskapene i enterprise-it, inkludert Microsoft, IBM, Salesforce, Sap og Oracle.

Både Friedman og de Icaza følger dessuten med til Microsoft etter oppkjøpet, og en talsperson for Microsoft sier til CRN at oppkjøpet ikke bare handler om å skaffe seg innovativ teknologi.

- Det handler også om å anskaffe et solid team, og vi ønsker å holde dette teamet samlet.

Håper på hyggeligere priser

Xamarins teknologi er allerede svært utbredt, på tross av en stiv årlig pris fra mellom ca. 8.600 kroner til rundt 6.000 kroner pr. utvikler. En svært begrenset "indie"-versjon er riktignok tilgjengelig for rundt 200-lappen.

Nå håper mobil-utviklere at oppkjøpet vil gjøre Xamarins verktøykasse rimeligere, og forhåpentligvis integreres inn i Visual Studio-porteføljen. Dersom Xamarin blir en del av MSDN, sier en .Net utvikler til CRN, så vil det være en svært viktig milepæl for utvikling av kryss-plattform applikasjoner.

- Dersom hver eksisterende Visual Studio 2015-bruker får muligheten til å utvikle for IOS, Android og OSX som en del av MSDN-abonnementet, kommer det til å åpne slusene for kryssplattform-applikasjoner med .Net.

Mer informasjon rundt Microsofts planer for Xamarin kommer i forbindelse med Microsofts Build-konferanse, og Xamarins Evolve-konferanse senere i høst, lover Microsofts nettskysjef Scott Guthrie.