LAGRING: Det var enkelt å sette opp Netgear R8000 til sikkerhetskopiering eller lagring. 

Test: Netgear Nighthawk x6 R8000

R8000 er den dyreste ruteren vi har hatt innom vår test-lab, men langt ifra den raskeste. Dette til tross, R8000 er en ruter vi kan varmt anbefale om du har et hus eller kontor stappfullt av 802.11ac-klienter.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes et godt engelsk begrep – overkill – som beskriver Netgears siste skudd på ruter-stammen godt. Netgear Nighthawk x6 R8000 (heretter kalt R8000) er den dyreste ruteren på markedet for hjem og mindre kontorer for øyeblikket, og man skal ha litt spesielle krav om dette skal være førstevalget.

Overkill beskriver også utseendet til ruteren, som med sine seks utfellbare antenner ser ut som om den er klar til å lette fra pulten når som helst, kontakte moderskipet og sakte, men sikkert overta verden.

Supre spesifikasjoner

Lysene på fronten av ruteren er tofargede LED-lys, sterke nok til å virke forstyrrende om den er plassert i et mørkt rom. Heldigvis er det muligheter for å skru av disse.

Hver av de seks antennene kan vris og vendes på, eller legges flatt om man er villig til å ofre litt ytelse for utseendet. Stor og kraftig som den er, krever den også en ekstern strømforsyning, lik de fleste bærbare pc-er.

Det er to usb-porter i bakkant, både USB 2.0 og 3.0, slik at man kan koble til en ekstern harddisk og en skriver. Ved å bruke Netgears egen ReadyShare-programvare var det lett å sette opp sikkerhetskopiering til denne disken.

Apple Time Machine skal også fungere, men det har vi ikke testet.

Ikke raskest i klassen

R8000 leverer opp mot 1,3 Gb/s på hver av de to 5 GHz-nettverkene, og 600 Mb/s på 2,4GHz-nettverket. Netgear, som så mange andre, kombinerer disse tallene i markedsføring, slik st det foran på boksen står AC3200. Dette betyr ikke at man får 3200 Mb/s, og disse teoretiske tallene skal tas med en klype salt.

Om førsteintrykket er imponerende, er ikke de første fartstestene like gode.

OVERLEGEN: Når det gjelder trafikk til flere klienter samtidig, er det R8000 som er sjefen.

Vi har testet ruteren mot blant andre Linksys WRT1900AC og den eldre R7000-ruteren fra Netgear, og funnet ut at om det er kun fart du er ute etter, bør du vurdere noe annet.

Om du derimot har utallige klienter i hjemmet eller på kontoret som skal slåss om båndbredden, stiller R8000 i en egen klasse. I våre tester hadde vi opptil 10 802.11ac-klienter koblet opp mot ruteren, samt en rekke klienter på 2,4GHz-båndet. Vi testet også mot single klienter i rene fartsøvelser.

I disse fartsøvelsene opplevde vi skuffende resultater fra R8000, som igjen og igjen ble slått av R7000 (en to generasjoner eldre ruter), samt de fleste andre. Vi var på forhånd advart om dette fra Netgear, men var likevel overrasket over hvor mye raskere de eldre ruterne var.

Full nettverkskontroll

Men, og dette er et viktig men, R8000 glimrer på et par områder. Den største fordelen så vi når vi kjørte tung trafikk på to klienter mot nettverket samtidig. Her taklet ruteren trafikken mye bedre enn konkurrentene.

DISKRET: Antennene kan felles inn om ønskelig.

Spesifikt blir dette interessant om man vil streame høyoppløselig video, 4K for eksempel, på flere klienter. Dette er i høyeste grad en prioritering i mange hjem for tiden, og vi ser ikke for oss at trafikken rundt dette vil minske med årene som kommer.

Det andre store plusset for R8000 er at det er en såkalt tri-band ruter. Dette betyr at den serverer tre unike nettverk, hvorav to opererer på 5 GHz-båndet. De to 5 GHz-nettene bruker forskjellige kanaler, som gjør det lett å dedikere trafikk til visse klienter.

Nett-grensesnittet er relativt enkelt å bruke, om enn ikke helt intuitivt når det gjelder å sette opp de forskjellige nettverkene. Ruteren setter opp de to 5 GHz-nettverkene under samme navn, og tildeler klientene automatisk. Du kan, og bør, skille disse ved navn for bedre kontroll.

Konklusjon

R8000 er dermed et merkelig beist. Ikke like rask som en del konkurrenter, men likevel proppfull av det meste man kunne ønske seg av muligheter, programvare og spesifikasjoner. Det at den ikke er den raskeste blir kjapt veid opp av hvordan den håndterer en mengde klienter samtidig, og hvordan den kan styre trafikken dit du vil.

ALTMULIGRUTEREN: R8000 skuffer på fart, men leverer så det holder på andre ting.

Problemstillingen i de fleste hjem og til dels kontorer er ikke lenger hastighet, men rekkevidde og trafikkstyring. Vi får flere og flere klienter som krever mye av nettverket, og når to eller tre av disse skal brukes samtidig, kan det bli å takle mye for ett enkelt nettverk.

Prisen er dessverre altfor høy foreløpig, så vi kan kun anbefale R8000 til dem som krever mye av nettverket sitt. Samtidig baner R8000 veien framover, da nettverkskravene både i stua og i kontorlandskapet blir høyere for hver dag som går.