IPTV for de kravstore

HaiVision konsentrerer seg om å levere så liten forsinkelse som mulig i sine IPTV-løsninger.

Publisert Sist oppdatert

IPTV har lenge vært en teknologi som var ment å skulle ta av. Det er flere faktorer som nå gjør at tiden er mer moden enn noen gang tidligere. Standardisering, mer tilgjengelig båndbredde og bedre teknologi.

Canadiske HaiVision er et selskap som har spesialisert seg på maskinvarebasert IPTV. I 2009 slo de seg sammen med Video Furnace som har sin nisje innenfor programvarebasert IPTV, og resultatet har blitt en mer effektiv portefølje.

Bærebjelken utgjøres av Makito-maskinvaren sammen med Video Furnace System 5-programvaren. Makito håndterer kodingen av videostrømmer og er tilgjengelig som egen enhet eller som blader i et kabinett som kan huse inntil 21 slike blader. Dermed kan et kabinett by på 21 kanaler.

Løsningen kan distribuere ordinære tv-kanaler eller direkteoverføring av for eksempel viktige bedriftsmøter. Med «Video on Demand» kan man velge når man ønsker og se aktuelle programmer som er lagret, informasjon om/fra bedriften, opplæringsvideoer og så videre. Det er også mulig å distribuere Power Point-presentasjoner sammen med video.

– Vi har verdens raskeste koding av HD-signaler og kommer ned mot 70 millisekunder ende til ende. Vi følger H.264-standarden og alt vi lager produseres i Canada eller Chicago, forteller Thomas Haider i HaiVision til Nettverk & Kommunikasjon.

HaiVision har en flere løsninger for kodingen av videoer foregår i maskinvare. Forsinkelsen kan komme ned i 70 millisekunder ende-til-ende.

Med Video Furnace System 5 får man en avspiller som heter InStream. Det unike her er at den startes automatisk fra en webside, og krever således ingen installasjon hos brukeren.

Den er også helt uavhengig av hvilket operativsystem som kjøres, og vil trolig ikke skape mye hodebry hos it-avdelingen. Det tilbys også set top bokser med fjernkontroll for de som ønsker å kjøre videostrømmene uten bruk av pc.

Det medfølger flere administrasjonsverktøy hvor man kan konfigurere hva brukerne skal ha tilgang til. Fleksibiliteten er stor og mye kan skreddersys via API. Grensesnittet er det samme uansett, og det er etter vår mening intuitivt og vil ikke by på problemer for alle som kan betjene et vanlig tv-apparat.

Sikkerhet og administrasjon

– Nybygg utstyres gjerne sjeldnere med koaksialkabel enn tidligere, men det strekkes flere datakabler nå. Dermed er det mye som tilrettelegges for IPTV, sier Egil Jahren i Data Equipment AS til Nettverk & Kommunikasjon. Han kan også fortelle at Justisdepartementet og nye Halden fengsel er blant HaiVision-kundene.

For å sikre at videostrømmene ikke skal havne i feil hender, kan man ta i bruk AES-kryptering opptil 256-bit. Hvis det er mange brukere som skal administreres, kan man koble tilgangen til LDAP/Active Directory for å slippe å operere med to tilgangssystemer.

Administrator kan fjernstyre brukere eller grupper ned til minste detalj, og har også full oversikt og historikk over hva hver bruker har gjort. Det vil si hva som er sett på, når dette er gjort og så videre. Det er videre mulig å sende melding til brukere eller grupper, og meldingen legges da oppe på videoen som kjøres.

Selskapet har flere ulike løsninger, og ved hjelp av såkalt hilo-streaming kan man operere med flere ulike strømmer med forskjellig båndbredde.

– For eksempel kan vi distribuere full-HD innenfor et sykehus, mens lavere båndbredde av samme videoen går til iPhone, forteller Haider. Han gjør dessuten oppmerksom på at alle løsningene kan utvides og kombineres. Oppgraderinger med ny funksjonalitet er gratis.

Mer informasjon finnes på www.haivision.com .