En bedre Opera - som ikke er Opera

Med Vivaldi kan gamle Opera-brukere få tilbake mye av det de har savnet.

Da den norske nettleseren Opera byttet motor for et par år siden kastet de også mye av det som gjorde Opera til Opera på dynga. Opera hadde lenge våget å være en litt annerledes nettleser til pc, med en rekke kjekke funksjoner du ikke fikk i med andre nettlesere. Det meste av det gikk imidlertid tapt da Opera gikk bort fra sin egen Presto-motor til Googles Webkit, og så videre til Chromium.

Borte var ting som gruppering av faner, skikkelige musebevegelser, IRC-klient, ordentlige bokmerker og muligheten til å åpne faner i bakgrunnen. Og en helt haug med andre, nyttige og mindre nyttige funksjoner. Med overgangen til Googles nettlesermotor ble Opera mest å regne som en versjon av Chrome, men med et litt annet utseende – og til dels dårligere funksjonalitet.

For gamle Opera-brukere, som har holdt seg til nettleseren siden en gang på 90-tallet var overgangen en nedtur. Det kan nok være grunnen til at mange brukere har tviholdt på den siste «ekte» Opera-utgaven, versjon 12, og fortsatt å bruke denne – undertegnede inkludert.

En ulempe med å bruke en gammel nettleser er så klart at den blir mindre sikker for hver dag som går. Ingen god løsning i lengden altså, uansett hvor mye bedre den er enn en nyere versjon.

Glemte de trofaste brukerne i overgangen

Det er ikke bare Opera-tilhengerne som følte seg skuffet over at selskapet sviktet store deler av brukermassen. En annen som følte at Opera gikk i feil retning var tidligere Opera-sjef, og en av grunnleggerne, Jon von Tetzchner – som hoppet av et par år før Opera byttet motor.

De siste par årene har den tidligere Opera-sjefen jobbet med et par nye prosjekter. Først ut var et nettsamfun, Vivaldi.net, som på mange måter var en arvtaker til Operas nedlagte nettsamfunn «My Opera». Nylig utvidet imidlertid Vivaldi satsingsområdet sitt til også å ta opp kampen mot de etablerte nettleserne, men en nettleser kalt Vivaldi.

RENT: Designen er ren, enkel og funksjonell.

Og med Vivaldi blir ting spennende, for her har von Tetzchner gjort mye for å lokke til seg de gamle Opera-brukerne, både de som har gitt opp nettleseren, og de av oss som har tviholdt på den siste «ekte» Opera-versjonen.

Chrome i bunnen

I likhet med Opera, og Chrome, er Vivaldi bygd rundt Google-prosjektet Chromium. Det sikrer god kompatibilitet med det meste av standarder og nettfunksjoner.

Med Vivaldi har de imidlertid gjort mer enn å bare lage et skall rundt Chrome. Å bruke Vivaldi er nemlig litt som å bruke Opera som det en gang var. Vivaldi er ment å være nettleseren for de tunge brukerne, og ikke så rettet mot den jevne bruker, slik de store nettleserne er.

Versjonen som ligger ute nå er en tidlig testversjon, men allerede nå er det mye som lover godt. Vivaldi har en relativt enkel og ren design, men under det enkle ytret skjuler det seg en del godsaker, og flere skal være på vei.

NOTATER: Verktøylinjen til høyre byr blant annet på muligheten til å ta en skjermdump av en side og lage egne notater.

Lengst ute på venstre side har du verktøylinjen, hvor det per i dag ligger fem valg der. Viktigst er kanskje at Vivaldi har en lett tilgjengelig bokmerkefunksjon som er enkel å bruke. Det er en smal sak å importere bokmerker fra andre nettlesere. Vel inne kan du sortere i oversiktlige mapper, og legge favorittene på en hurtiglinje i toppen under adresselinjen, eller en av de andre sidene om du vil. Ikke unikt, men på mange måter løst bedre enn vi har sett på en stund.

Kjente og kjære funksjoner er tilbake

Med Vivaldi har vi endelig fått tilbake en enkel, effektiv og solid måte å stable faner. Det kan alltids være nyttig å feste faner, men for avanserte brukere har det vært et savn å kunne stable faner, en funksjon vi har brukt mye i tidligere versjoner av Opera. Det er en mer ryddig måte å organisere faner på, når en er av typen som gjerne har både 20, 30 og 40 faner åpne samtidig. Og det er jo de av oss som til stadighet har det.

En annen funksjon som er tilbake, om enn ikke helt ferdig ennå, er musebevegelser. Dette var, for de som lærte seg å bruke dem, en av de mest nyttige funksjonene i Opera. Ved å holde høyre museknapp nede og bevege musen i forskjellige retninger kunne man utføre en rekke av operasjonene i Opera. Med de nyere versjonene av Opera har man fortsatt noen av bevegelsene, men i relativt begrenset form. Det er bare å håpe at Vivaldi velger å styrke musebevegelsene i fremtidige utgivelser, og viser Opera hva de har gått glipp av.

STABLING: For de av oss som liker å ha mange faner åpne samtidig, gjerne mange titalls, er stabling av faner et kjært gjensyn.

Ved siden av å kunne gjøre noen ting med musebevegelser har Vivaldi lagt til solid støtte for hurtigtaster. Mye av det du enn så lenge ikke får gjort med musebevegelser kan du i mellomtiden gjøre ved hjelp av hurtigtaster. En del vil kanskje foretrekke det, mens vi ønsker oss et fullverdig system for musebevegelser, om det nå er for å åpne nye faner, laste faner på nytt eller åpne lenker i en bakgrunnsfane.

Ikke alt er perfekt ennå

Akkurat det siste kunne vi godt ønsket oss at Vivaldi lot oss å gjøre, for enn så lenge åpnes nye faner på topp. Det er lite effektivt når en vil åpne flere faner fra en nettside samtidig, for å se på dem siden.

Det er ikke bare nettsamfunnet og selve nettleserfunksjonene Vivaldi vil gjenopplive fra gamle Opera-versjoner. Vivaldi henter også inn en e-post-klient i nettleseren, i samme stil som i gamle Opera. Her skal du kunne koble opp både mot Vivaldis egen nettbaserte epostløsning, i tillegg til andre epost-kontoer. Denne er fortsatt ikke implementert, men skal dukke opp i kommende utgaver.

En smart funksjon for å gjøre notater om nettsider er også på plass. Her kan du lagre en skjermdump av nettsiden, og skrive egne notater om det er noe spesielt du ønsker å huske.

Lik, men ulik

Vivaldi er relativt rask i bruk, men laster sidene litt annerledes enn for eksempel Chrome. Det kan tidvis virke som om sidene bruker en tid på å laste inn, men det er fordi den ikke vises før den er ferdig lastet, mens andre nettlesere lar deg se innholdet mens det lastes inn. I realiteten virker Vivaldi å være vel så rask som andre nettlesere, uten at vi har gjort ekstremt nøyaktige målinger.

Gitt at dette er en tidlig testutgave er det ikke alt som fungerer helt perfekt, eller som er på plass ennå. I tiden vi har brukt nettleseren har vi imidlertid ikke hatt noen problemer med å bruke den som erstatter for Opera 12, Chrome, Firefox og Internet Explorer, som undertegnede normalt sett bruker daglig. Det er ting vi savner, men også ting vi setter pris på. Så er det bare å håpe at noen hos Vivaldi leser dette og implementerer noen av tingene vi ønsker oss i kommende utgaver.