TAPT OG FUNNET: De nye Tile-brikkene øker sjansen til å finne igjen tapte gjenstander, for eksempel et nøkkelknippe eller et kamera. (Foto: Toralv Østvang)

Tile-gjenfinningen dobler seg

Den Bluetooth-baserte gjenfinningsløsningen Tile har fått dobbelt så lang rekkevidde og dobbelt så høy lydalarm.

I sommer kom gjenfinningsløsningen Tile i salg i Norge, og nå følger produsenten opp med nye Tile-brikker med lengre rekkevidde og høyere lydalarm.

I tillegg tåler de to brikkene i den nye Pro-serien vann og støv bedre enn de opprinnelige brikkene. Kjekt for alle som er ute og trimmer i vått norsk høstvær.

Dermed skal det bli enda lettere å finne igjen bortkomne nøkkelknipper, lommebøker, kameraer, bæbare pc-er eller hva det nå er man har mistet.

Global søkehjelp

Tile-systemet utnytter kombinasjonen av mobiltelefoner og sosiale medier på en måte som har vakt oppsikt – og som ifølge produsenten bidrar til at folk over hele kloden finner to millioner bortkomne gjenstander hver dag ved hjelp av systemet.

Siden det ikke er mulig å lage så små brikker som Tile-brikkene med nok strømforsyning til å kjøre GPS, er det altså kun RFID- og Bluetooth-teknologi i brikkene. Men Bluetooth har kort rekkevidde, og hvis systemet bare kunne lete innenfor rekkevidden, ville man neppe ha funnet igjen særlig mye.

Man kommer riktignok et stykke på vei ved hjelp av GPS-en i brukerens mobil. Den kan gi Tile-appen informasjon om hvor den tapte gjenstanden befant seg sist den ble «sett» før den forsvant ut av Bluetooth-rekkevidden, og dette blir lagret og vises i kartet på mobilen.

Men det er ikke sikkert at gjenstanden ble mistet der. Det særegne ved Tile-systemet er at systemet lager et anonymt, globalt nettverk av Tile-brukere som gjør at hvis din mobil detekterer en gjenstand som en annen Tile-bruker leter etter, blir denne informasjonen formidlet til Tile-appen i mobilen til den som leter.

Det går historier om folk som har greid å spore opp sin bortkomne mobil i setelommen på fly på den andre siden av kloden ved hjelp av Tile-systemet.

Fra mitt kontor ser jeg i skrivende stund at det er 457 Tile-medlemmer i nærheten, innenfor en sirkel på kartet som dekker omtrent hele Oslo sentrum.

Fortsatt i salg

De to opprinnelige Tile-brikkene var henholdsvis den bittelille Tile Mate og den superslanke, men litt større Tile Slim. Sistnevnte var særlig egnet til å legge i lommeboken, mens Tile Mate hadde et hull som gjorde det enkelt å feste den på nøkkelknippet.

Tile Mate veier 6,1 gram, mens Tile Slim veier 9,3 gram.

Begge disse to modellene vil fortsatt være i salg parallelt med den nye Pro-serien.

Trim og moter

Nykommerne, Tile Sport Pro og Tile Style Pro, har omtrent samme ytre dimensjoner som den lille Mate-modellen i sitt kvadratiske høyde/bredde-format, men er en del tykkere. Dette har gitt rom for flere teknologiske forbedringer.

I OSLO: Europeisk salgsdirektør Peter Groom i Oslo for å presentere den nyest generasjonen av Tile-brikker. (Foto: Toralv Østvang)

Bluetooth-rekkevidden var tidligere 100 fot – rundt 30 meter, men er nå økt til det dobbelt – rundt 200 fot eller 60 meter.

I tillegg er lydvolumet doblet, slik at det blir lettere å finne igjen gjenstander som for eksempel har gjemt seg under lyddempende sofaputer.

Den tredje forbedringen er at beskyttelsen mot vann, fuktighet og støv er forbedret, fra IP58-standarden til IP68-standarden. Tile Pro-brikkene er dermed garantert vanntette til en dybde på 1,5 meter i inntil 60 minutter.

Det såkalte Proximity-meteret er også forbedret. Dette er en indikasjon på mobilen som viser om man nærmer seg den bortkomne gjenstanden. Jo flere grønne ringer rundt Tile-ikonet på mobilskjermen, jo nærmere er gjenstanden man leter etter.

Tyngre og dyrere

Prisen man må betale for forbedringene – i tillegg til noe høyere utsalgspris – er en aldri så liten vektøkning. Tile Style Pro veier 11 gram, mens Tile Sport Pro har en oppgitt vekt på 15 gram.

Mens den opprinnelige Tile Mate-brikken har en veiledende pris på rundt 300 kroner i Norge, koster de nye brikkene cirka 380 kroner. De selges imidlertid gjerne i to-pakninger for cirka 600 kroner med enten to like Pro-brikker i pakken eller én Sport- og én Style-brikke.

Europeisk salgsdirektør Peter Groom hos Tile regner med at de nye og kraftigere brikkene vil få flere nye bruksområder. Sport-modellen vil naturlig nok finne veien til folk med mye utendørsaktivitet, mens Style-modellen kommer til å henge på mange motevesker og andre gjenstander som eierne synes fortjener litt ekstra pynt.

Verdt pengene?

Redaksjonen har bare prøvd Tile-brikkene i kort tid og mistet gjenstander «på liksom», og dem har vi funnet igjen uten problemer. Men Groom minner om at ute blant kundene er den registrerte gjenfinningsgraden er på hele 90 prosent.

Om man skal legge mye vekt på at Pro-serien har fått to nye ringetoner – i alt åtte – får være opp til den enkelte.

De innebygde Tile-batteriene varer normalt vel et års tid, og Tile har et utskiftingsprogram der man kan bestille ny brikke til redusert pris.

Forbedringspotensial?

Er det rom for forbedringer av Tile-systemet?

Det er det sikkert, men det eneste vi kom på i farten under en kjapp utprøving av systemet var et ønske om å kunne slå av ringelyden på den bortkomne mobilen når man har oppdaget hvor den er, men før man har rukket frem til den.

Tile-systemet kan brukes til å oppspore mobilen hvis man ikke finner den igjen. Et dobbelt tapp på Tile-brikken får mobilen til å begynne å spille av en ringetone – selv når lyden er skrudd av.

En ypperlig løsning, i og for seg, men lyden må slås av igjen ved hjelp av selve mobilen. Man får ikke gjort det via Tile-brikken. I et kontorlandskap kan det skape irritasjon når en mobil ligger og ringer lenge.

Apropos lyd: Nytt med de nye Pro-modellene er også at man kan justere ringelyden på selve Tile-brikken fra mobilen når man er ute på leting – enten full eller halv lydstyrke.

Det finnes for øvrig konkurrenter på markedet med og uten utskiftbart batteri, noen med blinkende lys i tillegg til lydvarsling, men litt surfing på nettet viser at Tile gjennomgående får gode testomtaler.

Konklusjon

Selv om det gjenstår å få testet Tile-systemet «på ordentlig» – all leting etter tapte gjenstander har til nå vært det vi kan kalle simulerte søk – føles det betryggende å ha enkelte nøkkelgjenstander under overvåkning. Ikke minst nøkkelknippet.

Den store installerte basen av brukere som kan bidra i søkingen, bidrar til å øke følelsen av trygghet.

Dette må balanseres mot usikkerheten knyttet til kostnader over tid fordi batteriet ikke kan byttes.

Men alt i alt finner vi at Tile-systemet er verdt en anbefaling, ikke minst etter oppgraderingen i høst med Pro-brikkene.