Den neste bølgen

Vi er ikke lenger i tvil, bøybare skjermer er fremtiden.

Publisert Sist oppdatert
VINDU: Windows 10 X, her demonstrert på en Surface Neo. (Foto:Microsoft)

Bærbare pc-er har ikke gått igjennom de helt store forandringene siden de første modellene kom  på markedet tidlig på 80-tallet. Vi kan argumentere med at et formskifte skjedde med såkalte hybrider, der tastaturet kunne tas bort og der skjermen huset alle komponentene. Microsofts Surface-serie har blitt kopiert inn i evigheten, det samme har Lenovos Yoga-serie med sine 360-graders roterende hengsler.  

Lenovo blir kanskje de første med et reelt produkt til markedet, men konseptet om bøyelige skjermer har eksistert en stund. Allerede for fem-seks år siden fantes det konsepter som ble vist frem på teknologi-messer, men det er først nå vi ser et faktisk produkt med praktiske løsninger som fungerer.

Signalprodukt

Lenovos Thinkpad X1 Fold kommer i butikkene i år, til en forventet pris på et stykke over 20.000 kroner. Prisen er ikke så viktig, dette er et første-generasjonsprodukt som signaliserer noe til resten av bransjen. Og bransjen hører etter, tydelig bevist av Microsoft som i en fart har snudd seg rundt for å lage et eget operativsystem ment for bøyelige klienter.

Microsoft har uten tvil jobbet med dette en stund, og sågar vist frem noe av hva man kan forvente med sin Surface Neo. Neo har, i motsetning til X1 Fold, en klar grense i skjermen i midten, slik at den oppfører seg som to separate skjermer.

X1 Fold har på sin side ingen grense hvor skjermen møtes på midten. Isteden foldes den sammen, et design ikke ulikt telefonen Samsung Fold. Det vi ikke observerte fra Lenovo var tydelige merker der skjermen foldes i to, slik vi har observert på telefonen. Lenovo har også løst problemet med hengslene; når man bøyer den sammen skapes det et mellomrom mellom skjermene, der det lett kan komme inn støv og smuss.

Eget tastatur

Dette har Lenovo løst ved å ha et separat tastatur som akkurat får plass i tomrommet som skapes når enheten er foldet sammen. Tastaturet er løst, men kan låses til den ene delen av skjermen med magneter, slik at man får en liten bærbar med et fysisk tastatur. Mer spennende blir det når man kan brette skjermen helt ut og bruke tastaturet løst. Enheten har et innebygget stativ; vi ville ikke stolt nok på denne til å ha den på fanget, men den er uten tvil funksjonell nok til å brukes på skrivebordet.

Når skjermen er brettet helt ut måler den 13.3 tommer, og er stor nok til faktisk å jobbe på. Om den er slått sammen er skjermstørrelsen naturlig halvert, uten at det slår negativt ut. X1 Fold har en liten formfaktor som passer i de aller fleste små håndvesker, og vi ser for oss at den kan bli en favoritt blant de som reiser mye. Den er også kledd i et pent lær-etui som beskytter enheten. Etuiet sklir ut og dekker hele baksiden av skjermen når man bretter den helt ut. Det gjør den også komfortable å holde, og løser Lenovos idé om at pc-en også kan brukes som en bok.

Nytt også på innsiden

Det er mye nytt under panseret også, Lenovo var klare på utfordringene de hadde med å plassere komponentene slik at begge sidene av den bøyelige skjermen veide like mye. Lenovo har enda ikke sagt hvilken prosessor de skal bruke, annet enn at de skal bruke Intel. Foreløpig betyr designet at enheten kun kan støtte opptil åtte gigabyte minne, men opp til en terrabyte lagring.

Batteritiden skal ifølge Lenovo vare opp til 11 timer, uten at vi har testet dette. Det skal likevel være mulig å få relativt mye ut av batteriet på 50Wh, spesielt om man bare trenger å bruke litt over ni tommer av skjermen i vanlig bærbar-modus. Skjermen er overraskende god, vi kunne kun se små hint av merker der skjermen bøyes, men når den er utslått er det en glimrende skjerm. Oppløsningen er såkalt QXGA på 2048x1536, som gir skjermen et 4:3 format.

Ny formfaktor, nytt Windows

Microsoft har sluppet flere detaljer om sitt nye operativsystem ment for den nye formfaktoren, Windows 10 X. Det skal være bygget opp fra bunnen, med en helt ny brukeropplevelse som er annerledes fra den vi kjenner fra Windows for desktop. Det blir blant annet en helt ny startmeny og et nytt grensesnitt designet i mye større grad for berøringsskjermer. Vi skal ikke se bort ifra at Microsoft lærte noe fra Windows 8 når X kommer ut.

Operativsystemet kommer ikke i salg i første omgang, men kommer til å dukke opp på klienter som støtter bruken. Lenovo lover en oppdatering til operativsystemet når det blir tilgjengelig. X1 Fold kjører kun Windows 10 Pro ved lansering, det vil ikke være mulig å kjøpe denne med en Windows 10 Home. Lenovo har lagt sin egen software med det nåværende operativsystemet for å dele skjermen i to og håndtere hvordan pc-en oppfører seg når den vendes, snus og bøyes.

Hva nå

Uten å stirre for lenge inn i krystallkulen virker det opplagt at bøybare pc-er har en fortjent plass i den videre historien. Lenovo er langt fra alene om denne tankegangen; Microsoft jobber allerede nå med formfaktoren både på pc-fronten med Surface Neo, og telefon med Android-baserte Surface Duo. Det hersker liten tvil om at lignende formfaktorer kommer fra de andre pc-produsentene, og vi i løpet av året får høre mer om disse.

Det er alltid skummelt å være først ute med noe, selv om det fører med seg både heder og ære. Vær ikke i tvil, dette er ikke et vagt konsept eller et glimt av fremtiden. Dette er en formfaktor det er lett å se for seg også i større utgaver enn X1 Fold. Dette er den naturlige videreutviklingen av bærbare pc-er. Dette er fremtiden, og den er her allerede.