PRISVINNERE: Pål Spilling og Yngvar Lundh er posthumt innlemmet i Internet Hall of Fame.

To UiO-professorer valgt inn i Internet Hall of Fame

De prestisjefulle plassene gis til Pål Spilling og Yngvar Lundh for betydelige bidrag til etableringen av internett i Norge og utvikling av det globale internett.

Publisert Sist oppdatert

– Etter mitt skjønn er det veldig fortjent at Lundh og Spilling får denne hederen, sier professor emeritus Oddvar Søråsen til titan.uio.no. Søråsen har jobbet sammen med Lundh på FFI og UiO.

Bragte internett til Norge

Lundh og Spilling er kjent for å ha bragt internett til Norge. De var ledende figurer i det norske informatikkmiljøet og etablerte den første europeiske internettnoden ved Norsar på Kjeller i 1973. På den tiden var Norge et av to europeiske land som fikk tilgang til ARPANET, datanettverket som senere utviklet seg til internett.

– Der var både Lundh og Spilling involvert. De utførte forsøk og tester på Arpanet-noden på Kjeller, sier Søråsen.

En stor ære

Både Spilling og Lundh gjorde en uvurderlig innsats med utviklingen av den første versjonen av internettprotokollen TCP/IP i 1983. Protokollen åpnet for kommunikasjon mellom datamaskiner og er grunnlaget og forutsetningen for dagens internett.

- Det er en stor ære for Norge at de entusiastiske pådriverne, Lundh og Spilling, får plass i Internet Hall of Fame, avslutter Tor Sverre Lande, medlem av nominasjonskomitéen og professor emeritus ved Institutt for Informatikk.