Tyvstarter på høyere it-utdanning
Elever på videregående skole får lære programmering på NITH.
Denne høsten skal seks elever fra Medier og kommunikasjon på Elvebakken videregående skole ta emner ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) som en del av et nytt samarbeid.
Elevene skal ta 7,5 studiepoeng i forskjellige emner som spill, programmering, design og 3D-grafikk. Programmet kommer som et alternativ for vanlig valgfag, vanligvis i andre og tredje klasse på videregående.
Design og programmering
Ane Nøss Bystadhaugen er en av elevene som har fått plass på NITH, og sammen med to andre elever fra Elvebakken har hun valgt å studere programmering på NITH i stedet for valgfag på Elvebakken.
Nøss Bystadhaugen går i tredje klasse på linja Media og kommunikasjon og ønsker å få litt mer innsikt i faget for å fylle ut designkunnskapene.
Da programmet ble presentert på skolen var hun ikke i tvil om dette var noe hun ville prøve seg på.
- På Elvebakken lærer jeg mye om visuell design, men jeg savner kompetanse for å kunne lage tekniske løsninger som for eksempel websider, sier Nøss Bystadhaugen.
Samtidig er det fint å få bekreftet om programmering passer eller ikke.
- Jeg håper at jeg får litt større innsikt om at dette er noe for meg, eller om jeg skal fortsette med det visuelle som jeg jo føler meg trygg på, forteller hun.
Fadderordning
Smakebiten på livet som student er så vidt bare påbegynt, men Nødd Bystadhaugen er fortsatt positiv etter den første uken med NITH-undervisning.
- Jeg har vært der en uke, og i og med at jeg bare har videregående så er det jo litt skremmende med opplegget. Det er helt annerledes enn det jeg er vant til. Her må du selv ha evnen til å kunne følge opp undervisningen, sier hun.
Høgskolen har lagt ting til rette for å ønske elevene fra Elvebakken velkommen. De har egen fadder og veileder, og får faglig oppfølging underveis i studiet.
- Stort sett går elevene jo i andre klase på videregående, og møtet med høgskolen kan gjerne bli overveldende. Derfor får elevene hver sin fadder her på NITH, sier Bjørn Hanssen, rektor på NITH.
Elevene har selvsagt også tilgang til de samme ressursene og rettighetene som alle andre NITH-studenter.
Ambisiøse elever
På Elvebakken er de veldig glade for samarbeidet med NITH.
- Som skole er vi opptatt av å utvikle talenter og vi har elever som trenger faglige utfordringer ut over det et standardisert skoleløp kan gi, sier Annegrete Møller-Stray, avdelingsleder for Medier og kommunikasjon ved Elvebakken videregående skole.
Hun er glad for at ambisiøse elever får muligheten til å utvikle talentene sine og utfordre seg selv gjennom å ta emner på høyskolenivå, slik Kunnskapsløftet åpner for.
- Fordelen for elevene er jo at de får faglige utfordringer som ligger litt høyere enn det de får her, og så møter de studenter som er litt eldre enn seg selv. Det hjelper kanskje i valget av videre studier, og at de kan strekke seg litt, sier Møller-Stray.
Det er ikke så strenge krav til opptak i programmet, men det er viktig at elevene som søker er motiverte og kan sjonglere informasjon og fag på to læresteder.
- Men de må jo klare å møte opp selv, og ha en faglig interesse og lyst, sier Møller-Stray.
Det var åtte elever som søkte om å få delta i programmet, men tre av dem ble nødt til å trekke seg, blant annet på grunn av konflikt med timeplanen.
- Samarbeidet er en win-win situasjon for begge institusjoner, sier Møller-Stray.
Alle vinner
NITH ønsker også samarbeidet velkommen, og rektor Bjørn Hansen gleder seg over at motiverte elever kan få faglig fordypning allerede mens de går på videregående skole.
- Vi er begeistret over å tilby kunnskapstørste ungdommer nye utfordringer gjennom dette samarbeidet. Vi vet at det er mange elever i videregående skole som har kapasitet til ekstra faglig fordypning, sier Hanssen.
Han synes det er flott at elevene får en sjanse til inspirasjon og en mulighet til å bli sikrere i fremtidig karrierevalg.
- Alle elevene som har deltatt sier de har fått mye igjen for det, og vi synes det er hyggelig å kunne gi den en smakebit av livet som student. Elevene vil få tilbud om å fortsette neste semsester også, om det passer med deres og vår timeplan, forteller Hanssen.
Fersk NITH-student Nøss Bystadhaugen fra Elvebakken er enig.
- Har du engasjement og ønsker å gjøre noe ekstra, så synes jeg det er verdt det. Jeg kan anbefale dette programmet til andre, sier Nøss Bystadhaugen.
NITH har også samarbeidet med andre videregående skoler, og har hatt gode erfaringer med programmet.
- Elvebakken er nytt dette året, men Ullern har vært med i et par år. De har vært nødt til å ta en pause på grunn av ombygging. Vi har holdt på med programmet i en tre-fire år nå, sier Hanssen.
Høgskolen har som mål at elever fra andre videregående skoler også skal få mulighet til å delta.