Spammere selger piratvare
Distribusjon av søppelpost som innholder tilbud om piratkopiert programvare øker i Europa. BSA har utarbeidet retningslinjer i forbindelse med ulovlig programvare
Business Software Alliance (BSA) varsler i dag bedrifter og organisasjoner i Europa om økende distribusjon av elektronisk søppelpost som innholder tilbud om piratkopiert programvare.
BSA har i løpet av de siste månedene mottatt et økt antall henvendelser vedrørende nettsider som tilbyr ulovlig kopiert programvare. Som et svar på dette har BSA utarbeidet retningslinjer for å hjelpe bedrifter til å kjøpe programvare trygt og lovlig via internett.
De ulovlige tilbudene som sendes med søppelpost linker videre til avanserte nettsider, inkludert postordresider, med tilbud om piratkopiert programvare presentert som original lovlig programvare.
- Dessverre ser disse nettsidene ekte ut, med overbevisende grafikk og produsentenes logoer, mens de i virkeligheten er et verktøy brukt av kriminelle organisasjoner for å lure bedrifter til å kjøpe ulovlig programvare, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge.
En nyere undersøkelse utført av IDC indikerer at en 10 prosent reduksjon på bruk av ulisensiert programvare i Vest-Europa innen 2006 ville generere 200.000 nye jobber og over 20 milliarder euro i nye skatteinntekter.
Regler
Retningslinjer utarbeidet av BSA i forbindelse med ulovlig programvare-tilbud via søppelpost:
Mistenker du at e-posten er søppelpost, ikke svar. Svarer du kan din adresse bli distribuert til andre avsendere, dette vil føre til en økning av søppelpost.
Oppdater din antivirus-beskyttelse - avsendere vil forsøke å hente personlig informasjon fra din pc eller bruke pc-en til å begå internettkriminalitet.
Unngå så langt som mulig å publisere din e-postadresse på Internett - avsendere av søppelpost leter gjennom internett etter e-postadresser.
Gå kritisk gjennom nettsiden til programvaredistributøren - vær forsiktig dersom forhandleren ikke er nevnt på produsentens nettside som en godkjent forhandler.
Stol på dine instinkter - virker det for godt til å være sant, er det nok det.
Detaljer om kredittkort - som alle andre former for kjøp, vær forsiktig med å oppgi din kredittkortinformasjon.
Vær oppmerksom på back-up - unngå selgere som tilbyr "back-up" kopier.
Styr unna samling av programvaretitler fra ulike programvareprodusenter på samme CD.
Gjør hjemmeleksen din - se etter en seksjon for tilbakemeldinger på nettsiden og kommentarer om selgeren basert på tidligere kjøp. Husk at et tilsynelatende "rent rulleblad" ikke nødvendigvis betyr ekte vare.
Få tak i selgers adresse - Har du ingen kontaktpunkter på selger vil du heller ikke kunne kontakte selgeren hvis det viser seg at du mottar piratkopiert vare. Finner du ingen adresse bør du bli mistenksom.
Spar på kvitteringen - print ut en kopi av kvitteringen og behold den til du har mottatt varen og sett at den er etter avtale.
Anmeld piratkopiering - mistenker du piratkopiering, kontakt myndighetene eller www.bsa.org.