Svalbard får snart tripple play

LONGYEARBYEN: Synes du at tele- og datautviklingen ikke går fort nok? Flytt til Svalbard! Telenor vurderer å bruke Longyearbyen som et teknologisk forsøkslaboratorium.

Publisert Sist oppdatert
LONGYEARBYEN: På et drøyt år er Longyearbyen forandret seg fra å være en teknologisk bakevje til å bli et av Norges mest avanserte samfunn når det gjelder tele- og datakommunikasjon. Snart får de også tripple play - som vil gi Longyearbyens 1.884 innbyggere digitalt tv, internett og telefon - alt på en kabel. I løpet av april vil direktør Vegard Gjerde i Telenor Svalbard også tilby såkalt tripple play-innhold, som gjør at folk kan velge og vrake i underholdnings- og nyttetjenester.

Like før påske fikk innbyggerne i Longyearbyen tilgang til tredje generasjons mobilnett, også kalt umts. Dermed ble verdens nordligste 3G-nett en realitet ved hjelp av en umts-basestasjon, som dekker Longyearbyen, og to edge-basestasjoner som dekker områdene rundt. Kullgruvene i Svea har også edge-dekning, opplyser dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Bakgrunnen for den teleteknologiske klondike-stemningen på Svalbard er at innbyggerne, i januar i fjor, ble koblet til fastlandet med to parallelle fiberoptiske kabler. Kablene er finansiert av den amerikanske romorganisasjonen NASA og værmeldingstjenesten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Hastigheten på kablene er i dag satt til 20 gigatbit per sekund, men er justerbar til 3.500 gigabit.

Uante muligheter

-- Dette skaper uante muligheter for satellitt- og romforskning, men også for næringslivet og den enkelte innbygger på Svalbard, sa administrerende direktør Rolf Skår i Norsk Romsenter, da kablene til fastlandet ble aktivert i januar i fjor.

Mens dette pågikk var det stor kritikk av Telenors adsl-priser i Longyearbyen, som er dyrere enn på fastlandet på grunn av et ekstra Svalbard-tillegg. Computerworld spurte i forbindelse med åpningen direktør Vegard Gjerde hos Telenor Svalbard hvorfor ikke de ville bruke Longyearbyen som et ustillingsvindu for nye teknologier og tjenester, og tilby innbyggerne gratis eller reduserte telepriser. Dette fnyste Telenors lokale og sentrale ledelse av, men nå har Telenor-sjefen på Svalbard kommet på andre og bedre tanker.

-- Vi vurderer å bruke Longyearbyen som et levende forsøkslaboratorium for nye teknologier og tjenester. Ingen andre samfunn er så sammensatt, og teknologisk avhengige av avansert telekom, som folk i Longyearbyen. Her i Longyearbyen har vi to tidsregninger - og det er før og etter fiberkablene ble tatt i bruk. Derfor vurderer vi om Svalbard kan bli en testarena som også leverandører og tjenestetilbydere, i lag med Telenor, kunne få prøvd ut, sier Vegard Gjerde.

Spennende

Han understreker at ingen ting er konkret bestemt, og at de først må få på plass tripple play til innbyggerne. I løpet av april vil Telenor tilby bredbånd over vdsl i Longyearbyen med hastigheter på opp til 28 Mbit/s.

Så sent som i 1984 ble tv-programmer på videobånd sendt til Svalbard med fly to ganger i uken. Med 3G på Svalbard kan innbyggerne se tv-sendinger på mobilen. Med tripple play-muligheter i husveggen vil de dessuten kunne se all verdens tv-sendinger, men også kunne bestille direktefilmer via bredbåndet.

-- Longyearbyen vil kunne bli et meget spennende utstillingsvindu for avanserte tele- og datateknologier. Både Telenor og vi vil eksempelvis kunne ta med kunder for å vise hvordan morgensdagens tjenester skal kunne etableres på nye plattformer, sier markedsdirektør Aksel Aanensen i Ericsson Norge, som har klart kunststykket å få kastet ut Nokia-utstyr fra Telenor Svalbard til fordel for Ericsson.