Telepriser kan dø
Nye prismodeller og inkluderte "tilleggstjenester" har gjort forbruker-kalkulatoren nærmest ubrukelig.
Det var på Telecruise at Post- og teletilsynets (PT) direktør Torstein Olsen kom med en innrømmelse etter kritikk fra diverse hold: I dagens prismarked i mobilbransjen fungerer ikke prisportalen Telepriser.no etter hensikten.
- Det er lett å innrømme at den er laget for en annen tid, der man kunne sammenligne tilbud med antall tekstmeldinger og pris per minutt. Det nytter ikke lenger på grunn av pakker der du får med Spotify, fire pølse fra Leif Vidar, kinobilletter eller hva det måtte være. Det er vanskelig å lage et system som sammenligner det, sier han.
Lave priser
PT jobber med problemstillingen, kan han informere. Det vurderes hva som kan gjøres fremover.
Det er på det rene at det har blitt svært billig å bruke mobiltelefon i Norge. Olsen tildeler noe av æren for de rimelige mobilprisene som stadig har sunket nedover etter 1995 nettopp Telepriser, i tillegg til andre grep som nummerportabilitet.
Før i tiden måtte du bytte nummer hver gang du byttet operatør, men terskelen ble lavere for å jage pris når forbrukeren kunne beholde sitt telefonnummer. Dermed ble også konkurransen skjerpet.
- Prisene i Norge er lave, og derfor jobber vi ikke lenger med å pushe priskonkurransen. Vi mener andre parametere bør bli viktige i konkurransen, gjerne sikkerhet og beredskap, samt dekning, i tillegg til pris.
Tilleggstjenester til besvær
De har allerede kommet opp med en variant som var ment å være mer fremtidsrettet, men den ligge foreløpig upublisert ettersom PT plutselig kom over en språkmessig problemstilling. Assisterende direktør Elisabeth Aarsæth forklarer:
- Vi utvikler hele tiden forskjellige versjoner for å prøve, så vi lagde en versjon som tok høyde for «personlige venner» og tilleggstjenester. Men så innså vi - tilleggstjenester, hva betyr egentlig det? Og hva er egentlig et mobilabonnement i 2013? Vi kikket oss kraftig i speilet og tenkte; skjønner folk dette? Folk skjønner det i alle fall ikke så bra at vi skal lansere versjonen nå, sier hun.
- Ordvalgene til folk forandrer seg. Om jeg spør deg hva en tilleggstjeneste er, vil du sikkert gi et helt annet svar enn en annen person. Det er ikke så rett frem. Noen vil kanskje svare «ekstra sms», mange vil kanskje svare «kinobilletter». Er det én ting som er sikkert, er det at PT i hvert fall ikke skal begynne å beregne prisen av kinobilletter!
Tar imot innspill
Teleprisers fremtid er derfor uviss. En høring er sendt ut til tilbyderne for å høre hva de tenker. Der er operatørene gitt tre valg - skal tjenesten legges ned, utvikles drastisk videre eller om operatørene har forslag til andre alternative scenarioer. Sverige og Danmark har lagt ned sine tilsvarende tjenester.
- Vi vil gjøre en egen vurdering av hvordan det står til i Norge før det gis full gass videre, tjenesten forsvinner helt eller at noen andre lager forretningsideer rundt disse dataene, sier Aarsæth.
Svarfristen er innen slutten av mai, og da avgjøres etter hvert Teleprisers skjebne.