FORNØYD: Generalsekretæren i IKT-Norge, Per Morten Hoff, er fornøyd med forslaget til revidert statsbudsjett, og roser regjeringen og støttepartiene, særlig KrF. (Foto: IKT-Norge)

Senker el-avgiften for datasentre. IKT-Norge jubler.

Nå er det klart at flere års lobbyvirksomhet har ført fram. Regjeringen ønsker å senke el-avgiften for de største datasentrene fra nyttår.

Publisert Sist oppdatert

I dag la regjeringen fram forslag til revidert statsbudsjett, og her finner vi et forslag om å senke el-avgiften for store datasentre til redusert sats fra første januar 2016. Det betyr at store datasentre vil få redusert kostnaden fra 13,65 øre til 0,45 per kilowattime. Dette tilsvarer avgiften som bergverk, fjernvarme og annen industri betaler på kraften som går direkte inn i produksjonen.

Jubel i IKT-Norge

– IKT-Norge er svært glad for at regjeringen nå slår fast at elavgiften senkes i i henhold til våre ønsker. I revidert budsjett går det frem at reduksjonen kommer med virkning fra 1.1.2016. Dette er en stor seier for IKT-Norge. Vi har jobbet svært aktivt med denne saken gjennom hele 2014  og frem til i dag. Vi har hatt tre gode møter med Finansdepartementet og vi har fra det første møtet i mars 2014 vært optimister. Finansdepartementet har skjønt vårt budskap og har vist vilje til å ta grep, sier Per Morten Hoff generalsekretær IKT-Norge i en pressemelding.

Les også: - Fiber og billigere strøm er nøkkelen

Han mener at dette er svært viktig, og noe som kan føre til at internasjonale it-aktører nå kan vurdere Norge som en aktuell havn for sine store datasentre. Hoff peker også på fortvilelsen da Apple valgte å etablere seg i Danmark, der argumentet delvis var ren vannkraft fra nettopp Norge.

Flere vurderer Norge

I meldingen fra IKT-Norge kan vi også lese at organisasjonen er i direkte dialog med flere store internasjonale aktører som ser på Norge nå. Disse har imidlertid holdt sine beslutninger tilbake, i påvente av hva myndighetene gjør med el-avgiften.

- Lokalisering av store grønne datasenter vil bety svært mye for hele det eco-systemet innen IKT-næringen og vi anser det også for riktig og viktig at kraften kan brukes i Norge og  bidra til norsk verdiskaping, kommenterer Hoff.

Han peker også på at det er viktig for konkurransekraften at Norge sikrer seg «mest mulig like, og aller helst bedre» konkurransevilkår enn våre naboland.

Les også: Stadig i startgropa

Sverige er som kjent vert for Facebook, Finland for Google, og nå seinest valgte altså Apple å slå seg ned i Danmark.

Les også: Pass opp, Norge: Sverige fosser fra

Foreløpig har ingen internasjonale it-giganter valgt å etablere seg i Norge, men nå får vi se om dette tiltaket er tilstrekkelig for å lokke dem hit.