Her er Ikeas smarte TV-er

Møbelgiganten haler innpå varegruppene til butikker som Komplett, men har foreløpig ikke planer om å selge datamaskiner. Se bildene!

Publisert Sist oppdatert

Ikea blir nå på sett og vis konkurrent av kjeder som Elkjøp og Komplett.

For med nylanseringen Uppleva segler de nå også TV-er, med smart-funksjonalitet.

Men den nye produktlinjen er mer enn bare smart-TV. Det er også møbler skreddersydd for TV-en.

En komplett løsning der kabler alt av kabler er ment å være skjult.

En pakkeløsning, levert flatpakket og med flatskjerm.

For det var det behovet Ikea-designer gjennom 12 år Francis Cayouette så. Folk han og teamet har besøkt i hele verden har alle slitt med synlige kabler. Og dessuten skilte TV-er seg veldig ut i stua, bemerket han. Den så ut som en veldig teknisk sak, plassert oppå et TV-møbel.

Derfor kom han opp med Uppleva, som har integrert system for å skjule kabler, integrert tv-skjerm og integrert lydsystem med blueray-spiller.

- Disse fordømrade ledningene, det er ingen som vil se dem, påpeker Rune Svendsen, salgsleder ved Ikea.

Nøytral design

De har allerede hatt produktet ute på pilotlansering i enkelte varehus, og etterspørselen etter produktet var såpass stor at de så seg nødt til å flytte selve lanseringen av produktet fra forrige halvår og til nå - produktet kom offisielt i salg onsdag denne uken.

- Fra før kan vi tilby det komplette kjøkken. Nå kan vi tilby den komplette stuen, sier Svendsen.

Teknologien er produsert av kinesiske TCL. TV-en bruker LED-teknologi, støtter full HD, er i energiklasse A og kan velges i 24, 32, 40 og 46 tommer samt ulike farger som matcher møbelfargene.

Smart-TVdelen kjøres via operativsystemet Netrange og kobles mot nett med kabel eller trådløsnett, stereoanlegget er vanlig stereo med mulighet for trådløs sub og er «laget for å også kunne brukes på fest», høyttalerne ligger skjult i møbelet.

- TV-en ser veldig enkel ut, forklarer designer Cayouette.

- Vi har fjernet alle unødvendige detaljer for å få den til å passe mer naturlig inn.

Computerworld huker tak i ham for et par spørsmål etter den offisielle delen av pressekonferansen på Ikea Slependen er over. Han gumler for anledningen på et eple, så det er jo fristende å spørre:

- Har du latt deg inspirere av Steve Jobs?

- Jeg liker hans tanker om enkelhet, men det som har vært mer viktig her har vært å lage noe stilrent som holder seg over tid, sier Cayoette.

For TV-trender kan endre seg over tid, påpeker han, og i så fall vil et stilrent og mer anonymt opplegg likevel holde stand.

- Et nøytralt uttrykk som også kan fungere i fremtiden, påpeker han.

Den kommer også med ulike monteringsmåter, deriblant en måte som gjør at det ser ut som den er skrudd opp på veggen uten at den faktisk er det.

- Det viser seg at folk hater å bore i veggene.

Vi klår med ti tommeltotter

Computerworld fikk anledning til å klå litt på løsningen, og mener konseptet utstilt lever opp til løftet om skjulte kabler. Møbelet kunne plasseres så godt som helt inntil veggen, og det fantes ulike møbelløsninger i ulike størrelser tilgjengelig.

Bakerst på toppen av møbelet går det en rillet metall-gate som er ment å gi ventilasjon til stereoanlegg samt hurtigtilgang til skjulte kabler. I vår forsøk på å åpne metallristen klarte vi riktignok å nappe ut hele metallstrimmelen og få den til å falle bak møbelet uten noen mulighet med til å fiske den opp med vår relativt normale armdiameter - dog det er mulig det rett og slett er vår mann som har ti tommeltotter.

TV-ene hadde rikelig med innganger, alle de store har 4xHDMI, 24-tommeren har to. Hva som skjer med kabelveldet baki der om du kobler til tre ekstra HDMI-enheter (den fjerde HDMI-en bruker du sikkert til lyd), gikk ikke klart frem av utstillingsområdet på Slependen. Computerworld kan se for seg at kabler sikkert rett nok holder seg skjult for omverden, men at de nok likevel floker seg til på klassisk vis inne i møbelet. Også måtte du anskaffet et litt omfattende møbel, da, om du skulle fått plass til hele tre ekstra dingser, den enkleste løsningen hadde neppe hatt plass.

TV-bildet så ut som et tradisjonelt og helt ålreit TV-bilde, lyden sparket greit nok fra seg via sine stereohøyttalere og sin subwoofer - uten at det nødvedigvis hadde blitt noen naboklage ut av det.

TV-en og stereoanlegget styres av samme fjernkontroll, du må velge på fjernkontrollen hvilken del du vil styre. I fjernkontrollen er det et utskyvbart tastatur med tilgang på bokstaver via tallknapper, omtrent slik man skrev tekstmelding før smarttelefonen gjorde entré.

I stereoanlegget ligger også Blurayspiller, som naturligvis også håndterer DVD og CD. Det har inngang for 3,5 mm jack, altså klassisk øreplugg-størrelses input, samt USB på forsiden, og én RCA og HDMI på baksiden - HDMI-tilkoblingen bakpå er tiltenkt TV-en. Ellers var det fiffig å se at selve stereoanlegget er bygget inn i en skuff, som enkelt kan nappes ut om man skulle ha behov for å kontrollere at kablene sitter som de skal, selv om skuffen var hakket mer plundrete å få inn - det var disse ti tommeltottene, da.

FM - ikke DAB

Dog la vi merke til at radioen i stereoanlegget er FM, og altså ikke DAB.

FM-båndet skal jo stenges ned om kun få år. Vi stilte salgssjef Svendsen til veggs:

- FM? Ikke DAB, altså?

- Ja, i de modellene vi har nå er det FM. Men så er det jo smart-TV med tilgang med mulighet for apper, da, sier han.

- Fra før selger dere elektronikkvarer til kjøkken, nå også til stue. Når få vi se kontormøbler med integrerte datamaskiner?

- Vi jobber kontinuerlig med sortimentet, men noe slikt har vi ikke planlagt foreløpig.

- Har butikker som Elkjøp og Komplett grunn til å være bekymret nå?

- Vi har et litt annet perspektiv enn etablerte eletronikkjeder, som nå dekker et hull i markedet med en løsning ikke elektrnoikkjedene har, sier Svendsen.

- Vi vil være hjemmeinnredningsspesialisten, legger kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger til.