Klar med 50 megapiksler

Klar med 50 megapiksler

En svensk kameraprodusent har nå lansert et nytt digitalkamera på 50 megapiksler. Sjekk her om du har greid å gjette hvem det er.

Svenske Hasselblad kommer nå med et nytt proffkamera med oppløsning på hele 50 megapiksler.

Hasselblad H3DII-50 har en Kodak-utviklet bildesensor som måler over det dobbelte av den fysiske størrelsen av de største småbildesensorene.

Med dette kameraet vil Hasselblad forsøke å kapre fotografer som i dag bruker «fullformat-kameraer» som Nikon D3, Nikon D700, Canon EOS 5D eller Canon EOS-1Ds Mark III.

En kvart million

Forutsetning er at fotografene er beredt på å betale en kvart million kroner for sitt neste kamera.

Riktignok snakkes det om en pris på «bare» 40 000 dollar i USA, som med dagens dollarkurs er vel 204 000 kroner. Men legger man på norsk moms, er man omtrent der hvor en av dagens modeller, Hasselblad H3D-39, ligger.

På importøren Interfotos sider lå dette kameraet nylig ute med en veiledende pris på 253 980 kroner inklusive mva. (En oppdatert sjekk nå viser H3D-39 II Kit med hus, søker og bakstykke til 270 300 kroner.)

For en kvart million vil du til sammenligning få kjøpt 125 stk. Canon Digital Ixus 80 IS til dagens gjennomsnittspris hos norske internett-butikker, uten at denne sammenligningen er relevant for andre formål enn ren kuriosa...

For reklamefotografer

Tilbake til Hasseblad H3DII-50: Hovedmålgruppen er reklamefotografer som «krever både ekstrem bildekvalitet og fleksibilitet», som det står i pressemeldingen fra Interfoto.

Andre beskrivelser som blir bruk om dem som dette kameraet er myntet på, er «high-end fotografer», «kommersielle fotografer som krever den ultimate oppløsningen, men også» ... «den mest kresne fotograf som krever kreativ fleksibilitet med den høyeste bildekvaliteten».

Med andre ord nettopp deg og meg når det gjelder ambisjoner, men neppe lommebok.

Uansett er det et interessant kamera. Hasselblad hevder de har utviklet en kameraserie som kombinerer kvalitetsfortrinnet til digitalt mellomformat med 35-mm digitale speilreflekskameraers enkelhet i bruk.

Kameraet har en lyssterk 3-tommers lcd-skjerm. I tillegg kan man velge mellom speilsøker eller sjaktsøker.

Det nye Hasselblad-kameraet er basert på en bildesensor utviklet av Kodak. Kodak KAF-50100 har en størrelse på 36 x 48 mm, med andre ord dobbelt så stor som brikken i det vi til daglig kaller et «fullformat-kamera».

Bildebrikken er dessuten utstyrt med ny teknologi som skal bidra til raskere bilderegistrering, bedre fargebehandling og lavere strømforbruk, heter det i presseinformasjonen fra Hasselblad.

Hasselblad H3DII-50 kommer i salg i oktober. Så du må spare mye - fort.

Les om:

Foto/video