A13: Teoretisk regnekraft som overgår bærbare datamaskiner (Foto: Apple)

Apples A13 Bionic-brikke

Hjernen bak nye iPhone 11 er Apples hittil raskeste brikke, og overgår også konkurrentene i ytelse. Samlet ytelse er opptil en billion regneoperasjoner i sekundet.

Publisert Sist oppdatert

Årets iPhone-modeller i 11-serien drives av Apples egen A13 Bionic-brikke.

Dette er et såkalt System on a Chip (SoC) som integrerer 6 kjerner og 8,5 milliarder transistorer med en 2. generasjons 7nm-prosess. 

ARM A13 Bionic

Brikken kan klokkes til 2,65GHz maksimal ytelse, men fordeler i det vanlige trådene på en gruppe av de seks kjernene: Enten på to høy-ytelseskjerner kalt Lightning, eller fire kjerner bygd for høy effektivitet og kalt Thunder. Det er som vanlig TSMC som produserer denne 64-biters brikken for Apple, basert på et ARM v8.3-A design.

Etter Apples egne tall skal de to høy-ytelseskjernene være 20% raskere med samtidig 30% reduksjon av strømforbruk sammenlikned med fjorårets A12 Bionic-brikke. For de fire effektivitets-kjernene er tallene 20% høyere ytelse samtidig som det er 40% reduksjon i forbruk. Men selv om det kan oppnås en billion regneoperasjoner i sekundet så er Apples fokus på effektivitet - noe som tilsier bedre batterilevetid. 

WIRED har en eksklusiv presentasjon av brikke-designet som går enda dypere ned i detaljene rundt neural-nettverket og den kunstige intelligensen som finnes i A13.

Men det er verd å merke seg at det er kjørt komparative studier av ytelsen i A13 Bionic-chip'en sammenliknet med det konkurrentene har å by på for Android-plattformen. Der finnes det brikker som har flere transistorer og kjører på enda høyere klokkefrekvens, men som likevel ikke klarer å matche Apples design.

Konkurrentene er primært Qualcomm Snapdragon 855 Plus, Huawei Kirin 990, samt Samsung Exynos 9820. For de som er interessert i de konkrete resultatene henviser vi til tester foretatt av en rekke andre nettsteder: 

  • Apple A13 Bionic vs. Qualcomm Snapdragon 855 Plus (Gearstoday)
  • Apple A13 Bionic vs.  Huawei Kirin 990 (Notebookcheck)
  • Apple A13 Bionic vs.  Samsung Exynos 9820 (Techyorker)

Se et utdrag fra Apples september-event nedenfor der brikken omtales (ved tidsmarkør 1:11:50).