Agresso headhuntet til Afrika
Agresso ble headhuntet av et afrikansk konsulentselskap. Nå har ERP-leverandøren lært opp 40 konsulenter fra Uganda.
Det tilhører nok sjeldenhetene at et norsk selskap på kort varsel kontaktes av aktører i Sentral-Afrika. Men det var akkurat det som skjedde, da konsulentselskapet AH Consulting fra Uganda plutselig slo på tråden til Agressos britiske datterselskap, som har en avdeling for internasjonale prosjekter.
- De ønsket å utvide forretningsområdet sitt, og var på utkikk etter et ERP-system som kunne passe det afrikanske markedet, forteller Kirsten Jagemann, leder av Agresso Academy.
AH Consultings motiv var blant annet å gjøre afrikanske selskaper og offentlige institusjoner bedre i stand til å møte de utfordringene Afrika står overfor. Det er ifølge Jagemann en generell trend blant unge med utdannelse å de har et ønske om at Afrika ikke lenger skal fremstå som et kontinent som ikke følger med i tiden.
Agresso ble funnet mer fleksibelt enn de mer kjente store ERP-systemene, og AH Consulting bestemte seg raskt for at dette var en løsning de ønsket å satse på.
Vakkert land
Det er Agresso Academy i Norge som har ansvar for å lære opp konsulenter for partnere. Dermed bar det av gårde til Uganda for å undervise 40 afrikanske konsulenter i Agresso. Ti personer fra Norge dro til hovedstaden Kampala.
- Vi visste ikke helt hvilke utfordringer vi kom til å støte på. Men vi møtte en gruppe mennesker med svært god utdannelse og stor motivasjon, forsetter Jagemann.
Flere av konsulentene hadde fått tilbud om bedre lønnsbetingelser fra andre land, men hadde valgt å bli værende, forteller Jagemann. Hun mener at det er svært viktig med forståelse for lokal kultur for at it-prosjekter skal lykkes. Det er derfor avgjørende at afrikanske aktører kommer seg på beina.
- Uganda er et utrolig vakkert land, sier hun, og forteller at den kjente Dr. Livingstone tilbrakte mye tid i Sentra-Afrika for å finne Nilens kilde. Denne ligger som kjent i Uganda, som for øvrig regnes som særdeles fruktbart med hensyn til vegetasjon.
Strømmen går
Men Uganda har samtidig vært offer for mye elendighet. Blant annet har AIDS skapt store problemer. Dette gjenspeiles også i dagliglivet. Det henger opplysningsplakater over alt, og åpenheten rundt sykdommen er total.
Et generelt problem i Sentral-Afrika er at infrastrukturen på mange områder ikke er bra nok. Selv om de aller fleste får skolegang, for eksempel, mangler det gode institusjoner for høyere utdannelse.
Manglende infrastruktur påvirker også it-hverdagen. Det skal ikke så mye til før nettet går ned, og strømmen kan plutselig ryke.
- Man må være sta eller vant til Afrika for å få ting opp å gå, konkluderer hun.
Nå er opplæringen ferdig, og de Agresso-ansatte har kommet seg hjem igjen. Heretter er det Agresso UK som håndterer partnerskapet med AH Consulting.
- Men jeg regner med at vi vil ha kontakt fremover, avslutter Kirsten Jagemann.