TURKU: Innsatte i fengselet i den lille byen Turku i Finland kurses i AI for å være bedre forberedt på endringene i fremtidens digitale arbeidsmarked. (Illustradjonsfoto: Jarmo Piironen/ Istock)
TURKU: Innsatte i fengselet i den lille byen Turku i Finland kurses i AI for å være bedre forberedt på endringene i fremtidens digitale arbeidsmarked. (Illustradjonsfoto: Jarmo Piironen/ Istock)

Innsatte i finsk fengsel lærer kunstig intelligens

Vil forberede de innsatte på fremtidens digitale arbeidsmarked.

Publisert Sist oppdatert

Et fengsel i Turku i Finland lærer de innsatte kunstig intelligens (AI) for å forberede dem på det digitale arbeidsmarkedet. Det skriver Wired. 

Dette skal være et prøveprosjekt der enkelte avdelinger i fengselet er utstyrt med bærbare pc-er og nettbrett slik at fangene kan lese nyheter, lære tallteori og kurses i AI. 

Universitetskurs i AI

Kurset ble opprinnelig utviklet som et introduksjonskurs til AI for informatikkstudenter ved Universitet i Helsinki. 

Prosjektet, som fikk støtte av den finske regjeringen, hadde som formål å få minst en prosent av landets befolkning til å lære seg grunnleggende AI. 

Etter å ha tatt kurset selv, begynte Pia Puolakka - prosjektleder i det finske fengselsvesenet, arbeidet med å få kurset ut i kriminalomsorgen. 

I mai 2019 ble kurset lagt til i en godkjent liste over nettsteder som er tilgjengelige for innsatte i fengselet Turku. 

Dette har blitt godt mottatt av i alle fall en av de innsatte i fengselet:

– Jeg var god i matte da jeg gikk på skolen, og det er noe jeg interesserer meg for. Likevel var dette noe helt annet enn det jeg har studert før, sier en av de innsatte. 

Innføringen av kurset skal likevel ikke ha gått helt knirkefritt for seg.

Startproblemer

– Det var problemer med brannmuren på internettilgangen. Lenkene som innsatte bruker for å gjøre oppgaver var adskilte fra den godkjente adressen og vi måtte generere email-adresser som fangene kunne bruke, sier Puolakka til Wired.

Ettersom AI-kurset teknisk sett er beregnet på universitetstudenter, jobber konsulentselskapet Reaktor med et system som skal gjøre det mulig for de innsatte å motta universitetspoeng, og dermed også få mulighet til å ta andre kurs. 

Den finske regjeringen skal ifølge Wired være meget positive til ordningen, og ser på dette som en måte å støtte de innsattes integrering i et digitalt arbeidsmarked når de forlater fengselet.

– Innsatte kan falle utenfor når det kommer til utviklingen av disse feltene. Markedet endrer seg så raskt at når de forlater fengselet så kommer de ut til et helt annet arbeidsmarked, sier Megan Schaible i Reaktor. 

Planen er at ordningen skal rulles ut til tre andre fengsler i Finland i løpet av 2019.