IOS 10: Tjenester gripere dypere inn i OS-et (Ill.: Telenor)

Skype på iOS 10 støtter VOIP og Siri

Med iOS 10 kan apper integreres dypere i operativsystemet på iPhone og iPad. Også Facebook Messenger utnytter dette.

Publisert Sist oppdatert

VOIP kan nå integreres direkte inn mot Apples operativsystem iOS 10. 

Tale over nett

Et eksempel på dette kan vi nå se med Skype, som også snakker sammen med Siri. For det første betyr det at Skype-samtaler kan settes opp og mottas som om de var tradisjonelle telefonsamtaler, med bruk av telefon-appen.

Og for det andre kan man snakke til Siri og be om å bruke tjenesten uten at selve appen må åpnes. Facebook Messenger tar i bruk liknende metoder. 

4G Tale og WiFi Tale

Selv om VOIP-integrasjonen gjør at tredjeparts-appen tilnærmet forsvinner i bakgrunnen, er det alltids en liten terskel mot installasjon av ekstra apper. Derimot kan Telenors mobilkunder allerede benytte seg av en liknende teknologi kalt WiFi Tale, der nettopp trådløsnett tar over som signalbærer dersom dette gir bedre kvalitet enn radiosignalene. Svitsjingen vil skje helt automatisk uten brukermedvirkning.

Apples iPhone 6 eller senere støtter denne tjenesten. Telia er fremdeles i testfasen, så inntil videre er det kun mellom Telenor-kunder at den er operativ.

WiFi Tale må derimot ikke forveksles med 4G Tale eller VOLTE, der talesignaler kjøres med en HD-kodek som datasignaler over mobilnettet. Tale over LTE-båndene har fordelen av høyere frekvenser som trenger dypere inn i bygninger med massive vegger. 

Telefoni over trådløsnett kan dra nytte av lavere batteribruk og kortere oppkoblingstid, mens tredjeparts-løsninger som VOIP kan ha fordelen av å være tilgjengelig i utlandet dersom ikke den norske telefoni-operatøren full ut støtter dette.

Via Microsoft