Foto: Apple Support Forum / Surphysics

iOS 17.1 fikser svidd skjerm

Ikke bokstavelig, men billedlig: Burn in som noen få har opplevd med iPhone 15 Pro Max.

Publisert

iOS 17.1 kommer snarlig - kanskje allerede imorgen.

Dette blir den første punkt-én oppdateringen for det nye operativsystemet, så antakelig er vi over den verste kneiken. For selv om Apple tester sine telefoner ekstensivt så  kan feil oppstå - for eksempel under tilvirkningen.

Det har blitt meldt sporadisk om såkalt burn in på skjermen til iPhone 15 Pro Max-modellen. Denne "innbrennings"-effekten vil man kjenne igjen fra perioden med CRT-monitorer, og man kan fremdeles se det på minibanken eller bensinpumper: Et bilde har blitt stående statisk i for lang tid, og fester seg permanent til skjermen. 

Tidligere var det fosforet på røret som ble svidd, mens nye skjermer av typen LCD eller OLED benytter seg av en helt annen teknologi. Fenomenet kan fremdeles oppstå, men kan i visse tilfeller også kureres.

Og det er nettopp det Apple satser på med iOS 17.1-oppdateringen. Og det er spesielt kombinasjonen av et stillestående bilde, men ikke minst også høy lysstyrke som kan volde problemer. Antakelig er det sistnevnte som det skal rettes i. Apple selv kaller fenomenet for "image persistence", og det kan minne om det man selv kan oppleve ved at visse synsinntrykk har en tendens til å "henge igjen" på netthinnen, for eksempel i sterkt lys.

iOS 17.1 kan komme hvert øyeblikk, så følg med.