TEST: Cooler Master 690 II Advanced - Smarte løsninger

Cooler Master 690 II Advanced tilbyr en gjennomtenkt konstruksjon for avanserte pc-er.

Publisert Sist oppdatert

Cooler Master 690 II Advanced er blant kabinettene vi har prøvd som det er enklest å bygge opp en avansert pc-konfigurasjon i, samtidig som videre oppgraderinger er enkle og det er godt tilrettelagt for å holde kabinettet ryddig. I tillegg har man smarte løsninger for å gi plass til lange grafikkort og en smart harddiskdokk på toppen av kabinettet.

LES OGSÅ: TEST: Fractal Design Define R2 - Rimelig high-end-kabinett

Plass

690 II Advance tilbyr fire 5,25-tommers-brønner og seks 3,5-tommers harddiskbrønner. Det følger med braketter for at 3,5-tommers minnekortleser, diskettstasjon eller lignende kan monteres i den ene av 5,25-tommers-brønnene. Det følger også med en brakett for montering av 2,5-tommers-harddisk i en 3,5-tommers-brønn. Dette er i dag spesielt aktuelt med tanke på SSD-er.

Cooler Master 690 II Advanced har et relativt nøytralt utseendet. Det blå lyset i front kan slås av.

5,25-tommers-enheter kan monteres uten bruk av verktøy, og de monteres såpass stramt at vibrasjoner ikke burde være noe problem. Harddisker monteres i plastbraketter som skyves inn i diskbrønnen. Dette skjer uten bruk av verktøy og det er enkelt å installere nye disker uten å måtte montere noe ut av en oppfylt pc.

Man kan ta bort deler av 3,5-tommers-diskbrønnen. Dette kan gjøres for å få plass til vannavkjølingsutstyr i bunnen av kabinettet. Det er ellers plass til grafikkort som Radeon HD 5870 og Geforce GTX 295, men det er ikke plass til Radeon HD 5970 som måler over 30 cm. Det er nok for de aller fleste ikke noe praktisk problem at de aller største monstergrafikkortene ikke passer.

Avkjøling

På en del områder kan Cooler Master 690 II Advanced minne om Fractal Design R2-kabinettet som vi testet for ikke så lenge siden. En sentral forkjelle er imidlertid fokuset rundt støy og termiske egenskaper. Mens Fractal Design-kabinettet ga fokus på å holde støynivået nede, ligger prioriteringen hos Cooler Master for å holde temperaturen nede.

Tre vifter følger med. Det er montert 120 mm-vifter i bakkant og i toppen av kabinettet, samt en 140 mm-vifte i front av kabinettet foran diskbrønn. Viften i front kan byttes ut med 120 mm-vifte, samt eventuelt monteres litt lengre ned avhengig av hvordan man monterer harddisker. Det er videre plass til en ekstra vifte i toppen av kabinettet og to vifter i bunnen av kabinettet. Vi anser det som mest aktuelt å bruke festene i bunnen for montering av radiator for vannkjøling.

Viftene som følger med er ikke av de mest stillegående. Det leveres ikke med regulator for noen av viftene. For de fleste vil det nok heller ikke være nødvendig å bruke alle de tre viftene, og i hvert fall ikke flere vifter enn det som følger med. En del moderne hovedkort vil kunne regulere flere vifter. Med H55-hovedkortet fra MSI som vi bygde opp pc-en med kunne to vifter reguleres ned via hovedkortet i tillegg til prosessorviften. Noen hovedkort støtter regulering av mer enn to kabinettvifter, mens andre bare støtter regulering av en enkelt eller ingen. Regulatorer eller motstander som stiller ned viftene kan være langt rimeligere enn nye vifter.

Med at kabinettet har flere vifteåpninger og front og topp i «mesh-mønster» vil en del avkjøling skje uten bruk av viftene, samt at viftene har god tiltrekk av luft. At kabinettet blir såpass åpent kan imidlertid også gi en økning i støynivået. Er støynivå særdeles sentralt er nok ikke 690 II Advanced blant de aller beste.

Diskdokk

På toppen av kabinettet, under et avtakbart deksel, finner man en løsning vi ikke har sett tidligere. Det finnes en rekke diskdokkingstasjoner som kobles vil via usb eller eSATA. Dette har Cooler Master integrert i kabinettet. Løsningen er helt enkel – man finner en Serial ATA-kontakt som kobles til strømforsyning og harddiskkontroller. Å koble til en 2,5- elleer 3,5-tommers interndisk midlertidlig er via kabinettets løsning gjort på et øyeblikk. Vi vil ikke anbefale en slik løsning for mer kontinuerlig tilkobling av harddisk.

På toppen av kabinettet finner man også to usb-porter og en eSATA-port. eSATA-porten kobles mot en vanlig Serial ATA-kontakt på hovedkortet. Man finner på toppen også en knapp som kan slå av og på et blått lys i kabinettet.

Montering

Kabinettet er konstruert slik at man effektivt kan legge kabler slik at de ikke blir i veien, verken for montering av andre komponenter eller for luftstrøm. Det er ellers lett å komme til på de fleste områdene og selv om vi var ganske nøye med hvordan vi la opp kabler gikk det fort å montere opp pc-en.

Ved at strømforsyningen monteres nederst i pc-en skal man være obs på at enkelte strømforsyninger, gjerne litt eldre, kan ha en 4-pinners ATX12V- eller 8-pinners ESP-kontakt som sitter på for kort ledning til å nå kontakten på hovedkortet, som gjerne er rett i nærheten av prosessoren. Det finnes forlengelseskabler å få kjøpt. Vi liker ellers at det er hull i platen under hovedkortet slik at man kan komme til festebraketten en del prosessorkjølere har festet i hovedkortet, uten at hovedkortet må monteres ut av pc-en. Det er under hovedkortet ved prosessoren også mulighet å montere inn en 80 mm-vifte (15 mm tykk).

Konklusjon

Cooler Master 690 II Advanced er et kabinett som man får et meget bra inntrykk av når det gjelder konstruksjonskvaliteten og de rent tekniske løsningene. Sett opp i mot en del litt lignende modeller fra blant annet Fractal Design og Antec kan man si at termiske egenskaper er prioritert høyere enn støynivå. Det betyr imidlertid ikke at man får en støyende pc, men man kan være litt mer obs på at kabinettet nødvendigvis ikke hjelper deg i den sammenheng. Vi vil også påpeke at man trenger en relativt avansert pc for at det skal være nødvendig å bruke alle de tre viftene som følger med. På den andre siden kan tre nedregulerte vifter være bedre enn to som går på full hastighet.

Vi liker diskdokkingen på toppen av kabinettet som en god ekstrafunksjon. Rent utseendemessig blir kabinettet stilig. Samtidig er det såpass nøytralt utseendemessig at det heller ikke blir skrikende. Dette kan være et kabinett både for en kraftig spillmaskin og en kraftig all-round-pc eller en arbeidsstasjon.

Prisen er cirka 750 kroner hos de rimeligste forhandlerne. Når kabinettet da inkluderer tre vifter og generelt gir et såpass godt inntrykk mener vi man får mye igjen for pengene.