TEST: Entusiastens valg

For entusiasten eller dem som stiller de største kravene til ytelse er det Intels Core 7i-prosessor som gjelder, og Asus P6T Deluxe kan være en utmerket grunnplattform.

Publisert Sist oppdatert

Intel Core i7 er den beste prosessoren for stasjonære pc-er. For dem som ønsker løsningen som gir best ytelse og funksjonalitet er det Core i7 som gjelder. Det er imidlertid ikke løsningen som gir best ytelse for pengene. I skrivende stund har Core i7 920 riktignok en pris på 2 500 kroner, som sett opp i mot prosessorens ytelse sammenlignet med Core 2 Quad og Phenom II er en ok pris. Disse prosessorene har imidlertid mulighet for å benytte både rimeligere hovedkort og rimeligere minne.

Asus P6T Deluxe rettes mot kravstore brukere og entusiaster, men blir ikke så ekstremt som modellen Asus Rampage II Extreme, som koster godt over 3 000 kroner. Dette vil være et kort i ennå høyere tilrettelagt for dem som vil presse det maksimale ut av pc-en gjennom overklokking og andre optimaliseringer.

Gode tilkoblingsmuligheter

Hovedkortet tilbyr gode tilkoblings- og ekspansjonsmuligheter gjennom kortplassene, Firewire, eSATA og opptil 14 usb-porter (derav seks bak på kortet). Man har seks interne Serial ATA-kontakter knyttet til brikkesettet med RAID-støtte. RAID-nivåer som støttes er 0 (striping, for bedre ytelse), 1 (speiling, for bedre feiltoleranse), 10 (kombinasjon av 1 og 0) og RAID 5. RAID 5 vil si striping med paritet. Ytelsen for dette på Intels brikkesett er såpass svakt at det normalt sett ikke vil være anbefalt at man bruker på pc-er der diskytelse er fra middels viktig.

I tillegg er det to SATA/SAS-tilkoblinger via en separat kontroller. For SAS finner man harddisker med opptil 15 000 o/min rotasjonshastighet, men man skal ha svært spesielle behov for at denne typen harddisker er aktuelt. Kortet leveres også i en versjon kalt P6T Deluxe V2 som ikke har SAS-kontrolleren. Denne versjonen av kortet koster i skrivende stund det samme som. Asus har her valgt en litt merkelig navnegivning ettersom V2-betegnelsen også kunne antydet at det var en nyere versjon av kortet.

Tilkoblingene bak på hovedkortet. I tillegg leveres brakett for to ekstra usb-porter, samt at man har flere kontakter på hovedkortet for kobling mot usb-porter i front av kabinett, intern minnekortleser o.l.

Hovedkortet støtter flergrafikkortsoppsett med grafikkprosessorer fra både ATI og Nvidia. For spillentusiastene som skifter grafikkort oftere enn resten av systemet blir dette en økt fleksibilitet. Man kan merke seg at ikke alle X58-hovedkort støtter SLI, ettersom Nvidia krever lisens for dette, hvilket øker prisen på hovedkortet.

Hovedkortet benytter ADIs AD2000-lydkontroller, hvilket framstår som bedre enn de integrerte løsningene man finner på en del rimeligere hovedkort. For nettverk har man to Gigabit Ethernet-kontrollere fra Marvell.

Overklokking og DDR3

I utgangspunktet var det en del bekymringer om hvordan mulighetene for overklokking av Core i7-prosessoren ville være, blant annet på grunn av en del begrensninger knyttet til hvor høy spenning man kan bruke på prosessoren og minnet. Core i7 har imidlertid vist seg å ha potensialet for å hente ut betydelig mer av prosessoren via overklokking. P6T Deluxe gir her generelt meget gode muligheter og etter våre erfaringer så langt både gode resultater og stabilitet ved relativt kraftig overklokking med tanke på bruk av vanlig luftkjøler. For vår del var det ikke mye utprøving av innstillinger før man allerede hadde solide ytelsesforbedringer (Opp cirka 1 GHz for våre Core i7 920), men mye er også avhengig av konfigurasjonen man har ellers og overklokking av Core i7-prosessoren optimalit er en liten vitenskap i seg selv og det kan være en fordel å bruke nettsøk for å finne referanser hos andre brukere med lignende konfigurasjoner. Videre blir det en litt lengre utprøving for å finne ut om systemet virkelig er stabilt.

Offisielt støtter Intels X58-brikkesett ikke mer enn 1 066 MHz DDR3-minne. Asus går imidlertid god for at kortet også skal klare 1 333 MHz DDR3 uten problemer. Videre er det via overklokking mulighet for opptil 2000 MHz minnebusshastighet. Maksimal minnemengde er 24 gigabyte.

Det vil være anbefalt at det installeres tre like minnemoduler samtidig. Dette vil utnytte alle tre minnekanalene. Flere minneprodusenter har sett av moduler spesielt med tanke på dette. Det skal imidlertid sies at kjører man med kun to moduler vil ytelsestapet i de fleste tilfeller være svært marginalt.

OC Palm og ExpressGate

P6T Deluxe kan leveres med og uten OC Palm, som er en liten 2,5-tommers skjerm og kontrollmodul koblet til via usb. Denne gir blant annet mulighet til å vise widgets fra Yahoo og systemdiagnoseelementer som temperaturer og spenninger. Videre gir den muligheter for endring av parametere for overklokking.

Totalt sett ser vi ikke den helt store verdien av denne, og tror de fleste vil klare seg fint uten denne. Overklokkingsendringene kan man også gjøre via programvare. Vi anbefaler at man kjøper hovedkortet i versjon uten OC Palm, hvilket også betyr noen hundrelapper prismessig.

Asus’ ExpressGate-løsning har vi stiftet bekjentskap med tidligere. Asus har her plassert en liten Linux-distribusjon i et flashminne på hovedkortet. Når maskinen slås på kan ExpressGate startes opp på få sekunder og opererer uavhengig av annen programvare på systemet. Utvalget av applikasjoner under ExpressGate er blant annet nettleser, øyeblikksmeldingsklient og Skype.

For mange vil det ikke være den store nytten i dette, men samtidig kan det være en rask måte å komme seg på nettet om man skal ha problemer med det primære operativsystemet.

Konklusjon

For den som ønsker det beste er Core i7 som gjelder. Og ja, Asus P6T Deluxe er også et svært godt hovedkort. Annet enn prisen blir det egentlig lite man kan trekke for. Asus leverer igjen et hovedkort som er svært gjennomført. Riktignok er det noen funksjoner som vi reelt sett tror få vil bruke i praksis og som kan være med på å trekke opp prisen. Ytelse ved et standard oppsett vil være i praksis likt for alle X58-hovedkortene på markedet, men det er klart at det på områder som for ekstra harddiskkontrollere og nettverkskontrollere kan være litt forskjeller.

Det finnes rimeligere X58-baserte hovedkort, og spesielt hvis man ikke har overklokking som en lidenskap kan en del av de rimeligere alternativene være bedre kjøp ut i fra en lavere pris. Lavere priser vil vi også se ut på våren eller tidlig på sommeren, når hovedkort med P55-brikkesett kommer og nye Core i7-modeller beregnet for sokkeltypen som P55-kortene har.