TEST: Hovedkort for Phenom og Athlon 64

AMDs egne brikkesett har etter hvert blitt de mest aktuelle for AMDs prosessorplattform. Fra MSI har vi testet toppmodellen K9A2 Premium.

Publisert Sist oppdatert

AMDs 7-serie av brikkesett er optimalisert for Phenom-serien av prosessorer. En prosessorserie som i hvert fall nå i starten langt fra har vært noen suksess for AMD. Det ventes imidlertid nye revisjoner og raskere utgaver.

Hovedkortene for Phenom er også de mest oppdaterte i henhold til Athlon 64. AMD fortsetter også selge disse prosessorene, og også her er nye versjoner ventet. Phenom kan også benyttes på enkelte eldre Athlon 64-hovedkort.

K9A2 Premium

K9A2 Premium er basert på AMDs mest avanserte brikkesett, 790FX. Kortet støtter opptil 8 gigabyte DDR2-minne på opptil 1 066 MHz via fire sokler. Høyere hastighet er støttet via overklokking, men for vanlige brukere vil 800 MHz være det mest aktuelle.

For utvidelse har man hele fire PCIe 16x-kortplasser (to av dem i 8x-modus), hvilket gir mulighet for løsninger med opptil fire grafikkort basert på ATI Radeon HD 3000-serien. Drivere for dette lanseres i disse dager. Man har i tillegg en vanlig PCIe 1x-kortplass, men de andre PCIe-kortplassene kan også benyttes for vanlige PCIe-tilleggskort. To vanlige pci-kortplaser er også på plass.

Kortet har en kurant integrert 7.1-kanals lydkontroller, og ellers støtte for Firewire, Gigabit Ethernet og opptil ti usb-porter.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for hovedkort

Støtte for SAS

Dette er det første hovedkortet til vanlige pc-er vi har sett med integrert Serial Attached SCSI-kontroller (SAS). Vi har ikke fått testet denne kontrolleren på grunn av at vi ikke har SAS-harddisker tilgjengelig. Denne kontrolleren kan imidlertid også benyttes for Serial ATA-harddisker. Det er her støtte for RAID 0 og 1. For Serial ATA finner man også fire porter knyttet til brikkesettet, og da med støtte for RAID 0, 1 og 0+1.

SAS-harddisker vil imidlertid være uaktuelt for de aller fleste. Riktignok kan de tilby bedre ytelse, blant annet gjennom opptil 15 000 o/min rotasjonshastighet. Prisen er imidlertid svært høy, og man skal ha noe spesiell bruk for at ytelsesgevinsten viser seg i praksis. Hvorvidt dette også er en god SAS-kontroller må vi la stå ubesvart.

LES OGSÅ: Har du vurdert RAID?

Praktisk bruk

Under Windows Vista fikk vi ikke MSIs programvare for forenklet oppgradering av drivere og BIOS til å fungere helt stabilt. Dette har vi også opplevd tidligere under Vista på andre systemer, uten å ha funnet årsaken. Med det sagt, når denne programvareløsningen fungerer, er den meget praktisk. Vi må ellers si oss skuffet over svært lav nedlastingshastighet fra MSIs webtjenere, både ved bruk av LiveUpdate og manuelle nedlastinger. Dette noe vi har lagt merke til over tid. 5 til 20 kB/sek nedlastingshastighet er irriterende for større driveroppdateringer og lignende. Vi skal imidlertid påpeke at dette også er et problem hos blant annet Asus.

MSI leverer ikke noe direkte god programvare for systemovervåking, men det finnes for så vidt mye god (og gratis) tredjepartsprogramvare. Gjennom AMDs eget verktøy for alle AMD 7-serie-baserte hovedkort har man også muligheter for systemovervåking i tillegg til overklokking og annet «tweaking».

Hovedkortet støtter regulering av prosessorvifte, samt én kabinettvifte. Å ta i bruk denne funksjonen vil kunne ha stor betydning for støynivået. Vi kunne ønsket støtte for at flere kabinettvifter ble regulert etter temperaturen i pc-en.

Hovedkortet gir mulighet til å kjøre opptil hele fire ATI Radeon HD 3000-grafikkort i Crossfire, der grafikkortene samarbeider om 3d-prosesseringen til ett enkelt skjermbilde.

Konklusjon

Med en pris på cirka 1 200 kroner blir dette et hovedkort i mellomklassen. Vi hadde i praksis ingen problemer med montering, oppsett og praktisk bruk av hovedkortet. For overklokking er ikke AMDs plattform den mest aktuelle, og begrensningene kommer gjerne raskere for prosessoren i seg selv enn hovedkortet. Selv om vi benyttet en Phenom 9600 «Black Edition», som ikke er låst og dermed mer egnet til overklokking, er resultatene langt dårligere enn hva vi har erfart med Intels Core 2 Quad og hovedkort i samme prissegment.

Totalt sett blir det et helt greit hovedkort, men ikke noe mer, føler vi. Det har enkelte funksjoner som legger til rette for entusiaster, men er sett over ett ikke et spesielt utpreget entusiastkort. AMD Phenom-prosessoren i seg selv er ikke spesielt aktuell for tiden, og det generelle inntrykket vårt er at du kan gjøre bedre valg blant hovedkort med Intel-brikkesett i samme prissegment.

MSI K9A2 Platinum

Pris: Ca. kr 1 200 inkl. mva.Distributør: Norek.no, Hattelco.no

Internett: www.msi.eu/no

+ Kurant funksjonalitet. Gode utvidelsesmuligheter.- Ustabil programvare.

LES OGSÅ: Displayport fra MSI