Thinkpad T61: Sikker som banken

TEST: Thinkpad-serien ble berømt for sin funksjonelle og solide design. T61 er intet unntak.

Publisert Sist oppdatert

Thinkpad T-serien fra Lenovo kan leveres med tre forskjellige skjermalternativer, en 14,1-tommers bredskjerm, en 14,1-tommers 4:3-skjerm og en 15,4-tommers bredskjerm. Vi har testet utgaven med 14,1-tommers bredskjerm som har en oppløsning på 1440 x 900 punkter. Maskinen er ingen lettvekter med sine 2,5 kilo, men den er absolutt blant de mest solide i testen. Thinkpad-navnet har alltid vært ensbetydende robuste maskiner og Lenovo skal nå ha forsterket kabinettet med ytterligere 20 prosent for å beskytte mot ytre påkjenninger.

En ny magnesiumramme plassert rundt lcd-skjermen skal gi pc-en bedre trådløsdekning, selvfølgelig i tillegg til den nye n-standarden som er en del av Intels Centrino Pro.

Les også vår test av Thinkpad R61.

Teknisk gjennomført

Vår testmodell kom levert med en 120 GB harddisk som kan krypteres ved hjelp av den medfølgende programvaren. Her er også den klassiske «Active Protection System» som sørger for å parkere harddiskens lese/skriverhode etter airbagprinsippet hvis en bevegelsessensor registrerer bråe eller plutselige bevegelser. Videre har maskinen integrert fingeravtrykksleser som gir mulighet for biometrisk autentisering i stedet for brukernavn og passord.

Men en haug av finesser kan ikke overskygge en Thinkpad-maskinenes desiderte fortrinn – nemlig tastaturet. I alle år har dette vært blant de mest komfortable som er å oppdrive på markedet. Her er det minimalt med svikt og det nærmest lydløst selv om du hamrer i vei. I kjent Thinkpad stil har T61 beholdt både styrepinne og pekeplate, som hver for seg har egne museknapper. På den øvre rekken av museknapper er det til og med en egen scrolle-knapp i midten.

På oversiden av tastaturet er det praktiske hurtigtaster for styring av volum samt oppstart av Lenovos mege brukervennlige systemverktøy/hjelpeprogram ThinkVantage. Dette gir deg en rekke muligheter for blant annet sikkerhetskopiering og gjenoppretting av data, brukerautentisering med fingeravtrykk og tilgang til de nyeste driverne og programvareoppdateringene for maskinen. ThinkVantage Access Connections lar brukeren opprette ulike profiler med nettverksinnstillinger, slik at du enkelt kan veksle mellom trådløst hjemme, kablet på jobb eller Edge på hytta.

Ekspansjon og tilkoblinger

Av kontakter finner vi det som stort sett er vanlig på bedriftsmodeller, men vi skulle gjerne ha sett noen ekstra usb-kontakter og en utgang for s-video. Vår modell hadde heller ikke DVI.

I tillegg til n-støtte for trådløst nettverk har den gigabit Ethernet for kablet nettverk. Modem er også integrert.

En god ting i disse overgangstider er at T61 både har plass for PCMCIA type I/II og ExpressCard/54.

Tallet bak skråstreken henviser til bredden på kortet. ExpressCard/54 kan også benytte ExpressCard/34, men ikke omvendt.

Fortsatt er det best utvalg av tilleggskort i form av PC Card, men vi ser hos større forhandlere at det også begynner å bli et godt utvalg av ExpressCard, blant annet i form av tv-mottakere, 802.11n wlan-kort, Gigabit Ethernet-kort, FireWire-kort, serieportkort, eSATA-kort og minnekortlesere.

Ytelse

Målt med MobileMark2007 må vi kunne si at den generelle systemytelsen er bra med tanke på at vår testmaskin kun hadde en 2 Ghz Core 2 Duo-prosessor.

Det samme gjelder grafikkytelsen. Grafikken tas hånd om av en dedikert Nvidia Quadro NVS 140M-brikke og 128 MB grafikkminne, men dette er også valgfritt. Intels Integrerte grafikkløsning, X3100, vil kunne gi deg bedre batterilevetid, om du heller prioriterer dette. Rent 3D-messig leverer den testede løsningen et greit resultat, men den er noe svakere enn blant annet GeForce 8600M GS-løsningen hos Asus, som igjen legger seg et godt stykke bak HP-maskinen.

Vi målte batterilevetiden ved hjelp av det medfølgende fire-cellers batteriet til tre timer og ni minutter i MobileMark2007, noe som er helt ok for en maskin av denne størrelsen. Sammenlignet med HP Compaq 8510p - som er litt større og har et seks-cellers batteri som standard - er T61 imidlertid nesten en time dårligere.

LES OGSÅ: HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen

Ytelsesdetaljer

Alle pc-ene er testet med 2 GB minne og Windows Vista.

PCMark benytter arbeidssett fra virkelig bruk.

Sikkerhet og programvare

Maskinen er ustyrt med Trusted Platform Module-brikke (TPM), slik som en god del andre maskiner rettet mot bedriftssegmentet er. Med Windows Vista Business/Enterprise/Ultimate kan denne benyttes for kryptering av systempartisjonen gjennom BitLocker-funksjonaliteten.

Med Service Pack 1 for Vista forventes det også mulighet til å kryptere andre partisjoner/disker med BitLocker. Også andre sikkerhetsprogrammer/løsninger kan utnytte brikken.

Vi testet pc-en med Windows Vista Business, men den kan også leveres med Windows XP Pro av en del forhandlere. Lenovo leverer ellers med en god del programvare sikkerhetskopiering, gjenoppretting av system til tidligere tidspunkt, bedre administrasjon av wlan enn det integrert i Windows med mer. Det er også prøveversjoner av Norton Internet Security og MS Office 2007 for et par måneders bruk.

Design og konstruksjon

Rent designmessig er maskinen «typisk Thinkpad». Direkte elegant er maskinen ikke, men designet er funksjonelt og virker svært solid. Vistnok er inpsirasjonen for IBMs opprinnelige Thinkpad-design hentet fra en type japansk matboks. En del har tidligere kritisert Ibm/Lenovo for designet, men teknisk sett er det lite å utsette og det blir nesten litt komisk å se en del nye maskiner fra HP, som ved første øyekast kan minne veldig om Thinkpad.

Slik er Thinkpad T61 under skallet.

Selv etter lang tid med lang tid med hard belastning blir ikke maskinen spesielt varm under. Ut i fra erfaringene vi har med tidligere Thinkpad-modeller, er Lenovo jevnt over gjerne flinke på dette området. Under maskinen ser man tydelig dreneringen der væske kan renne ut om man søler det i tastaturet. Smart!

Maskinen har både styreflate og styrepinne. For styrepinnen er det også egne knapper. Tastaturet i seg selv framstår som behagelig. Skjermen har matt overtflate og tekst og ikoner fremstår som svært lettleste.

LES OGSÅ: Torturtest av bærbare pc-er

Konklusjon

Thinkpad-serien som Lenovo for en tid tilbake overtok fra IBM er gjerne ansett for å være ensbetydene med høy kvalitet. T61 er i så måte intet untak. Den har både en robust konstruksjon og meget gode sikkerhetsløsninger. I jobbsammenheng står den på manges ønskeliste, men dette er kanskje ikke pc-en du kjøper til underholdningsbruk. Selv om den har en ok grafikkløsning vil den nok være i dyreste laget for de som må betale gildet selv.

T61 er både lettere og mer kompakt enn HP Compaq nc8510p som har jevnbyrdig kvalitet, men Lenovo når ikke opp til HP verken når det gjelder batterilevetid eller ytelse. Vi savner også en DVI-kontakt på maskinen.

Synes du T61 ser spennende ut, men skremmes av prisen er Thinkpad R61 en rimeligere variant med mange av de samme egenskapene i konstruksjonen.

Lenovo Thinkpad T61

Pris: Ca kr 15 400 inkl. mva. Internett: www.lenovo.no

+ Meget solid og robust. Bra tastatur. Gode sikkerhetsløsninger.

- Ikke DVI eller HDMI. Noe dyr.Spesifikasjoner

- Vekt:2,5 kilo- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7300- Klokkefrekvens: 2 x 2 GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB- Brikkesett: GM965- Grafikk: Nvidia Quadro NVS 140M- Grafikkminne: 128 MB- Harddisk: 120 GB, 5400 o/min. Skjerm/grafikk:- Skjermstørrelse: 14,1"- Oppløsning: 1440x900 - Skjermoverflate: Matt- Optisk: Dvd-brenner

Sikkerhet:- TPM: Ja- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:- Wlan: 802.11a/b/g/n- Bluetooth: Ja - Ethernet: 10/100/1000 Mbps- Modem: Ja.- UMTS/HSDPA: Nei/Nei

Tilkoblinger:- Usb: 3 stk USB 2.0- Firewire: 1 stk 4-pin FW400- eSATA: Nei- Mikronfon: Ja- Hodetelefon: Ja- Digital lyd: Nei - VGA: Ja- DVI: Nei- HDMI: Nei - S-video: Nei

LES OGSÅ: Kjøpeguide for bærbar pc