TEST: Lenovo X300: Funksjonell og lett

Lever Lenovos nye, lette og funksjonelle Thinkpad X300 opp til forventningene, og er den verdt prisen?

Publisert Sist oppdatert

I segmentet for ultraportable bærbare har det vært to maskiner som de siste månedene har vært mye omtalt og som det har vært store forventninger til; Apple Macbook Air og Lenovo Thinkpad X300.

Diskusjonene rundt Macbook Air er mange, og det har vært spesiell fokus på maskinens manglende tilkoblingsmuligheter og fleksibilitet i henhold til batterier. Å direkte sammenligne maskinene blir også feil da de retter seg mot to forskjellige markeder primært sett når det gjelder operativsystem, selv om Macbook Air har muligheten til å kjøre Windows.

Etter vår mening stopper likhetene mellom Macbook Air og Lenovo Thinkpad X300 omtrent ved størrelse og vektsegment. Dette er maskiner som kan sies å være rettet mot to forskjellige typer brukere. Det blir mer relevant å sammenligne X300 opp imot andre ultraportable pc-er, og på en del områder kan man foreløpig si at den ikke har direkte konkurrenter.

LES OGSÅ: Macbook Air: Lett, lekker og svindyr

Vekt og batterier

Vekt og batterier er helt klart et svært sentralt element med denne maskinen. Startvekten er på 1,33 kilo med 3-cellers standardbatteri, uten optisk enhet. Batteritiden er da oppgitt til fire timer. Det er imidlertid flere opsjoner her. Standardbatteri i kombinasjon med optisk enhet øker vekten til 1,5 kilo – vekten er den samme om man har høykapasitetsbatteri og ikke optisk enhet i.

Høykapasitetsbatteri og optisk enhet gir en vekt på 1,6 kilo. Med høykapasitetsbatteriet er batteritiden oppgitt til 6,5 timer. Det er mulig vår vekt er litt upresis, men faktisk målte vi vekten til mindre enn det Lenovo har oppgitt for denne konfigurasjonen.

I tillegg kan den optiske enheten erstattes med batteri, hvilket gir et vekttillegg på i overkant av 100 gram kontra optisk enhet. Med høykapasitetsbatteri og ekstrabatteriet er batteritiden oppgitt til hele ti timer.

Vi testet maskinen med høykapasitetsbatteriet som per spesifikasjon skal gi 6,5 timer. I våre målinger gjennom Mobilemark 2007 og skjerm stilt inn på det vi mener er et akseptabelt nivå for applikasjonsbruk målte vi batteritiden til 5,5 timer, hvilket vi anser som svært bra.For dvd-avspilling målte vi cirka 3 timer.

Illustrasjonen viser plasseringen av batteriene. Forskjellen i størrelse mellom 3- og 6-cellers hovedbatteri er i praksis svært liten. Vi vil tro 6-cellers høykapasitetsbatteri vil være det som er mest aktuelt for de fleste.

Det tekniske

Prosessoren som benyttes er Intels Core 2 Duo SL7100LV. Denne har en klokkefrekvens på 1,2 GHz og 4 megabyte hurtigbuffer. Det er mulighet for opptil fire gigabyte minne. Vi testet maskinen med to gigabyte.

Brikkesettet er Intels GM965, som har Intels egen GMA X3100-grafikkprosessor. Dette er en enkel løsning som benytter systeminnet som videominne. For vanlig applikasjonsbruk og enkel 3d gjør denne jobben.

Skjermen på 13,3 tommer og med 1440x900-oppløsning er en av maskinens største styrker.

Lenovo er den eneste pc-produsenten som leverer en 13,3-tommers skjerm med 1440x900-oppløsning. Dette er også en de sterkeste sidene ved maskinen. Vi synes denne oppløsningen også passer for 13,3-tommer, og vil i mange sammenhenger kunne gi økt produktivitet.

Skjermen har LED-basert bakgrunnsbelysning, hvilket teoretisk sett kan gi både kraftigere lys og trekke mindre strøm. En ulempe med skjermen, som for så vidt gjelder mange bærbare i ultraportabel-segmentet, er at vinkelen man har på skjermen i større grad må være «rett» for at bildekvaliteten skal være bra. Dette gjør at man kanskje må justere skjermen litt mer presist når man bruker maskinen, men noe stort problem anser vi ikke dette som.

I toppen av skjermen finner man integrert webkamera, som fungerer tilfredsstillende for de behovene vi vil tro de fleste skal dekke med et slikt.

LES OGSÅ: Større skjerm = Større effektivitet

Kun SSD

X300 vil ikke bli levert med tradisjonell harddisk, kun SSD med 64 gigabytes kapasitet. SSD har sine fordeler når det gjelder vekt, strømforbruk, varmeutvikling og feiltoleranse. På en del områder er også ytelsen overlegen tradisjonelle harddisker, og spesielt 1,8-tommers 4 200 o/min-harddisker som ofte er å finne i ultraportable pc-er.

Ytelsesforbedringen kommer gjennom svært god aksesstid. På en del av testene vi kjører som ser på ren diskytelse hadde vi på flere områder 3-4 ganger så høye ytelsestall sammenlignet med standard 5 400 o/min 2,5-tommers-harddisker – og enda større forbedringer sammenlignet med 1,8-tommers-harddisker. Hvor stor den praktiske forskjellen er vil variere. Noen operasjoner er ikke like avhengig av rask aksesstid, for eksempel behandling av større filer.

Ulempen med SSD er foreløpig prisen. Ser man for eksempel på Apple Macbook Air, koster en oppgradering fra 80 gigabyte vanlig harddisk til 64 gigabyte SSD hele 7 500 kroner inklusive mva. Dette er også omtrentlig løssalgspris for 64 gigabytes SSD-enheter.

Vi har imidlertid sterk tro på at prisene for SSD vil synke kraftig i tiden framover, etter hvert som flere produsenter tar det i bruk og produksjonskapasiteten økes.

Hadde Lenovo valgt å levere maskinen i en versjon med vanlig harddisk, kunne man ha sett en modell som var betydelig rimeligere. Vi vil imidlertid ikke se bort i fra at Lenovo har et termisk design i maskinen som kun tar høyde for bruk av SSD.

Mange maskiner i dette segmentet leveres uten optisk enhet. Hvorvidt man trenger det, er en vurderingssak. For mange kan et ekstra batteri i brønnen for optisk stasjon være mer hensiktsmessig.

Tilkoblinger og dokking

Pc-en har tre usb-porter, analog skjermutgang, 10/100/1000 Mbps Ethernet for kablet nettverk, Bluetooth og 802.11g/n wlan. For segmentet maskinen er rettet mot tror vi ikke Firewire og eSATA vil være noe savn. Maskinen har heller ikke PC-Card- eller ExpressCard-kortplass, hvilket muligens noen vil savne. For å holde maskinen kompakt og lett blir det naturlig at visse avveininger må gjøres. Skal man imidlertid sammenligne med Macbook Air, som vi på en måte ikke mener er en direkte konkurrent, framstår X300 som langt bedre funksjonsmessig.

Når det gjelder dokkingstasjon er vi imidlertid skuffet. Vi har ikke testet dokkingstasjonen som leveres, men dette er en usb-basert enhet som har flere begresninger. En fordel med dokkingstasjon er at man normalt har alt ferdig kobling til – for eksempel skjerm, tastatur, strøm, nettverk og annet tilleggsutstyr.

Ettersom enheten er usb-basert, må man likevel koble strøm til pc-en, og usb setter store begrensninger for hva slags skjermoppløsning man kan benytte. Maksimum er 1280x1024 punkters oppløsning, hvilket er lavere enn hva maskinens innebygde skjerm tilbyr. Riktignok er dette en vanlig og kurant oppløsning for 17- og 19-tommers skjermer i bedriftssammenheng, men salget vris nå i større grad over på 22-tommere, som har høyere oppløsning. Ønsker man høyere oppløsning kan pc-ens egen analoge skjermtilkobling be nyttes.

Vi kunne ønsket oss en tradisjonell dokkingstasjon i stedet for den usb-baserte.

3G kommer

Leser for SIM-kort og antenne er på plass, men selve 3G-modemet mangler. Dette vil komme i løpet av våren.

Under batteriet finner man en kortplass for SIM-kort, og maskinen er klargjort med antenner. Mini-pci-kortet for 3G-kommunikasjon (opptil HSDPA) er imidlertid ikke leveringsklart ennå. Ifølge Lenovo vil dette først bli klart om noen måneder og kan etterinstalleres. Siden maskinen ikke har noen tilleggskortplass blir du nødt til å benytte en usb-adapter eller Bluetooth mot mobiltelefon hvis du skal på nett via mobilnettet.

Vi vil tro at for maskiner i et slikt størrelsessegment, som rettes mot de som er mye på farten, blir 3G ekstra aktuelt å utnytte.

Ytelse

Vi har ikke testet så mange maskiner i dette segmentet i den senere tid. Dette er imidlertid noe vi jobber med i skrivende stund. Ser vi tallene for applikasjonsytelse opp imot andre modeller med tilsvarende prosessor, leverer X300 svært god ytelse. En av årsakene er nok bruken av SSD i stedet for vanlig harddisk, som på mange ultraportable er temmelig trege.

Ser vi på andre maskiner som har benyttet samme prosessor, men uten SSD, har vi i Mobilemark 2007 omtrent 50 prosent dårligere ytelse. Nå er det imidlertid bare et par modeller vi her har å sammenligne med.

Dette er den første maskinen vi tester med SSD. Vi er foreløpig ikke helt sikre på hvordan enkelte ytelsestall som skal måle dedikert diskytelse skal tolkes. For en del av testene våre ender vi opp med 3-4 ganger så godt resultat som for harddiskene i vanlige bærbare pc-er. Vi ser imidlertid at det på behandling av veldig store filer ikke er så stor forskjell, men sett i forhold til hva forventet bruksområde for en slik maskin blir, er det ingen tvil om at SSD gir ytelsesmessige fordeler.

Med det sagt, dette er en pc som rettes til bruk mot mer vanlige kontorapplikasjoner og lignende. For mer avansert bruk blir prosessoren i svakeste laget, og man må beregne seg på å måtte gå litt opp i vekt for å få bedre ytelse.

Konstruksjon

Vi har vært borti en del ultraportable der man sitter med følelsen av at maskinen omtrent ikke tåler noe som helst. Spesielt konstruksjonen i forhold til skjerm/skjermlokk kan virke svak. Det skal ikke så mye til på en del maskiner før man risikerer at skjermen blir presset mot tastaturet slik at man får merker eller får en knekk som gir lekkasjer i panelet.

Sett i forhold til størrelsen virker imidlertid X300 robust, hvilket man vel må si er i typisk Thinkpad-tradisjon. Lenovo benytter en rammekonstruksjon og en blanding av karbonfiber og plastikk, samt i visse områder glassfiber, som holder vekten nede samtidig som chassiset skal være solid.

Når det gjelder tastaturet er «følelsen» med dette særdeles god. Undertegnede er ikke helt komfortabel med plasseringen av enkelte taster på alle Lenovo-maskinene, men dette er snakk om en vanesak. Det kan imidlertid være litt irriterende hvis man benytter andre pc-er i tillegg. Blant annet gjelder dette plasseringen av venstre kontroll-tast, Escape og F1. Tastaturet har også full størrelse. På mange maskiner med 12,1-tommers skjerm er tastene mindre og sitter tettere enn hva man finner på Lenovo X300 og andre større maskiner.

Thinkpad-series tradisjonelle tastaturlys er også på plass, og må omtales som en svært nyttig funksjon. Vi vil kanskje tro at en slik løsning trekker mindre strøm enn bakgrunnslys på tastene.

Styreflaten har vi heller ikke noe å utsette på. Som vanlig for Thinkpad er styrepinne på plass i tillegg for de som foretrekker det.

Under belastning blir det viftestøy, men vi har vært borti maskiner i dette segmentet som har vært langt verre.

Programvare

Lenovo, som så mange andre, leverer med tidsbegrensede versjoner av Office 2007 og Norton Internet Security. I tillegg får du Lenovos egen Thinkvantage-programvare som Lenovo leverer med mange av sine maskiner. Denne består av en rekke verktøy for administrasjon av maskinen, sikkerhetskopiering, bruk av sikkerhetsfunksjoner som fingeravtrykksleser og så videre.

Konklusjon

Spådommen fra mange er at ultraportable maskiner kommer til å ha et oppsving i tiden framover. Flere produsenter vil komme med nye modeller, og flere som ikke har hatt maskiner i dette segmentet vil komme. Hvorvidt disse med det første blir i stand til å matche Thinkpad X300 kan vi ikke svare på, men vi tror de skal jobbe hardt for å klare det.

Vi jobber imidlertid for tiden med å teste en kommende modell fra Fujitsu-Siemens, Lifebook P8010, som har samme prosessor og så langt har vist god batterilevetid, men som ikke kan matche på skjermsiden, selv om 12,1-tommer har sine fordeler når det gjelder størrelsen på maskinen.

Det er klart at startprisen på over 23 000 kroner setter begrensninger for hvem maskinen er aktuell for. For de som er mye på farten og ikke vil drasse med seg for mye, og trenger en maskin med god batterilevetid og stiller relativt høye tekniske krav, stiller Lenovo Thinkpad X300 i hvert fall foreløpig i en særklasse.

Skulle vi hatt ønsker måtte det vært muligheten for en kraftigere prosessor og vanlig harddisk i stedet for SSD for å redusere prisen. Totalt sett er imidlertid dette en pc som imponerer stort. Maskinen ligger tett opp til å få en sekser på karakterskalaen, men prisen trekker resultatet litt ned. Vi håper imidlertid at prisen på SSD kan synke slik at maskiner med dette blir rimeligere.

LES OGSÅ: PC World Kjøpehjelp for pc og server

Lenovo Thinkpad X300

Pris: Ca kr 24 000 inkl. mva. Internett: www.lenovo.no

+ Batteritid. Batterifleksbilitet. Skjermoppløsning. Konstruksjonskvalitet. Tre usb-porter. Lav vekt. Kompakt. Optisk enhet.

- Dokkingmulighetene. Høy pris. 3G kan foreløpig ikke leveres.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo L7100- Klokkefrekvens: 2 x 1,2 GHz- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB- Brikkesett: GM965- Grafikk: Intel GMA X3100- Grafikkminne: -- Harddisk: 64 GB SSD Skjerm/grafikk:- Skjermstørrelse: 13,3"- Oppløsning: 1440x900- Skjermoverflate: Matt- Optisk: Dvd-brenner

Sikkerhet:- TPM: Ja- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:- Wlan: 802.11a/b/g/n- Bluetooth: Ja - Ethernet: 10/100/1000 Mbps- Modem: Nei- UMTS/HSDPA: Kommer

Tilkoblinger:- Usb: 3 stk USB 2.0- Firewire: Nei - eSATA: Nei- Mikrofon: Ja- Hodetelefon: Ja- Digital lyd: Nei - VGA: Ja- DVI: Nei- HDMI: Nei- S-video: Nei- PC Card: Nei- ExpressCard: Nei Vekt: Fra 1,33 kg.Mål: 318 x 231 x 18.6-23.4 mm

LES OGSÅ: Thinkpad T61p: Solid arbeidshest