GODKJENT: EU-landene er nå blitt enige om Digital Services Act. (Foto: Unsplash)

Big Tech-regulering er vedtatt i EU

Mest ambisiøse lovgiving på sitt felt, mener EU.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble EU-parlamentets innstilling vedrørende Digital Services Act, DSA, godkjent av Rådet. Disse to deler lovgivingsmakt i EU.

– Digital Services Act er en av EUs mest banebrytende horisontale reguleringer, og jeg er overbevist om at den har potensial til å bli «gullstandarden» for andre regulatorer i verden. Ved å sette nye standarder for et tryggere og mer ansvarlig nettmiljø, markerer DSA begynnelsen på et nytt forhold mellom nettplattformer og brukere og regulatorer i EU og utover, sier Jozef Síkela, industri- og handelsminister, i en pressemelding.

DSA vil tre i kraft 15 måneder etter den er signert av EU-presidenten og presidenten for Rådet, samt er publisert i EUs journal.

Målrettet reklame

DSA, sammen med Digital Markets Act, har lenge vært i emningen. DSA og DMA kalles av EU The Digital Services Package, fordi de komplementerer hverandre. Der DMA påvirker gatekeepers, som er de største digitale plattformene, vil DSA ha stor betydning for forbrukere.

Et forbud mot dark patterns (manipulative grensesnitt) og målrettet reklame mot barn er noe av innholdet. Målrettet reklame vil også få flere begrensninger, blant annet dersom den baseres på faktorer som kjønn, religion eller etnisitet.

DMA er allerede vedtatt av Rådet i juli.

Åpenhet

DSA vil også pålegge plattformene større åpenhet om hvordan innhold modereres, og dersom en bruker blir utestengt må begrunnelsen være tilgjengelig for brukeren.

DSA innfører også tiltak for å motvirke ulovlig innhold på nettet og forpliktelser for plattformer til å reagere raskt, samtidig som de respekterer grunnleggende rettigheter. Med bakgrunn i krigen mellom Ukraina og Russland har også DSA fått et tillegg: en krise-mekanisme som vil gjøre det mulig å analysere påvirkningen fra store plattformer og store søkemotorer i en konflikt.

Allerede i april var det enighet mellom EU-landene om hvordan DSA skulle se ut.