TEST: CM Storm Sirus 5.1 - Behagelig hodesett med ekte kringlyd

Skal man ha skikkelig kringlydeffekt i spillene, trengs det mer enn stereo.

Publisert Sist oppdatert

De fleste spillhodesett påstås å kunne servere heftig kringlyd i favorittspillene dine. I realiteten er det imidlertid kun er snakk om vanlige stereohodetelefoner med litt smart programvare som lurer ørene dine til å tro at lyden kommer fra forskjellige steder rundt deg. Det fungerer kurant, men helt riktig er det ikke.

Skal du ha det helt riktig, kreves det fortsatt ekte kringlyd. Vi har testet flere slike hodesett tidligere, og denne gangen er turen kommet til CM Storm Sirus 5.1. Her er det fire små høyttalere i hver klokke – to for lyd bakfra, to for lyd fra sidene foran, to til bass, og to som samarbeider for å levere senterlyden. Resultatet er kringlyd som ikke bare høres ut som om den kommer fra forskjellige retninger, men som faktisk gjør det.

CM Storm Sirus brukes med pc-ens lydkort, via en adapter, eller med en kombinert kontrollenhet og lydkort som kobles til via usb. Her har du rask tilgang til volumjustering på de separate kanalene, samt demping av både lyd og mikrofon. Sirus-driverne gir mulighet til å justere lyden ytterligere, blant annet via en 10-bånds equalizer.

Effektiv kringlyd

Både selve hodesettet og kontrollboksen virker solide, med et materialvalg som virker mer påkostet enn prisen på rundt 850 kroner egentlig skulle tilsi. Ofte er det sånn at et sted må man spare inn, og når alt annet virker gjennomført, ble vi bekymret for lydkvaliteten.

Det var det ingen grunn til. Lyden er jevnt over meget god, og med rikelig med innstillingsmuligheter kan du få den slik du liker den. For de basshungrige kan Sirus-settet friste med dyp og kontant bass, uten at den føles utvasket. Det skal mye til for at bassen gir hentydninger til å vrenge. Vi savner kanskje litt tydeligere definisjon i diskant og mellomtone, men selv til våre relativt krevende lydtester fungerte det jevnt over bra.

Vi har testet CM Storm Sirus til film og musikk, og selvsagt til spilling. Aller mest har det gått i Battlefield 3, men også andre spill har fått prøve seg på hodesettet. I Battlefield 3 hørte vi klare detaljer og heftige eksplosjoner, med et variert lydbilde som gjør at du ikke bare møtes av en vegg med lyd. Vel så viktig er det at CM Storm Sirus gjør det mulig å høre hvor fienden befinner seg. Mang en gang har kringlyden reddet soldaten vår fra å møte en ublid skjebne.

God komfort

CM Storm Sirus er et relativt stort hodesett, og det at det har en del ekstra elementer i klokkene gjør at det veier litt mer enn mange av stereohodesettene vi har testet. Vekten ble imidlertid aldri ubehagelig eller slitsom.

De myke putene på klokkene er kledd med et behagelig stofftrekk. Det gjør at de ligger behagelig mot skallen, samtidig som det ikke blir klamt i løpet av lange spilløkter.

På venstre klokke er det montert en justerbar mikrofon. Vippet opp er mikrofonen dempet, mens den aktiveres i det du vipper mikrofonarmen ned. Armen er bøyelig, slik at du kan justere den nærmere eller lenger unna munnen. Lydkvaliteten fra mikrofonen er kurant, men tilbakemeldinger fra lagkameratene var at den ikke er blant de aller beste vi har testet.

Konklusjon

Selv om simulert kringlyd har kommet langt, og ofte gjør en meget god jobb med å lure ørene dine til å tro at lyden kommer fra forskjellige steder, kommer det fortsatt til kort når det sammenlignes med ekte kringlyd.

Det har CM Storm tatt konsekvensen av, og deres første hodesett er utstyrt med åtte små elementer. Resultatet er et hodesett som virkelig gir deg god informasjon om hvor fienden befinner seg, og hvor det skytes fra. Eller som lar deg se film med heftig lyd til langt på natt, uten å plage livet av naboene eller familien.

Sirus er relativt rimelig, men leverer likevel lydkvalitet på høyde med stereohodesett i samme prisklasse. Når du i tillegg kan legge til heftig kringlyd, meget god komfort og rikelig med justeringsmuligheter, tror vi nesten vi har funnet vårt nye favoritthodesett til spilling.