Full rulle med Apple TV
Test: Med Apple TV lover selskapet å gjøre livet enklere. Vi satte opp et komplett hjemmeunderholdningsanlegg på Mac-manér.
Du har mp3-samling, feriebilder, direktesendt tv, tv-opptak og nedlastet film og tv-serier fra internett. Har du datamaskinen på hjemmekontoret og tv i stuen, er det ikke alltid enkelt å stokke de forskjellige kildene og visningsmulighetene. Slenger du musikksamlingen og alle bildene fra digitalkameraene inn i miksen, blir det enda mer komplisert. Apple lover, med sin nylanserte settopp-boks Apple TV, å gjøre livet enklere for hele familien. Vi har tatt utfordringen og satt opp et komplett hjemmeunderholdningsanlegg på Mac-manér.
LES OGSÅ: Kan Apple TV overbevise?
Hjertet i vårt splitter nye anlegg er en 24" iMac med 2GB minne og Intel Core 2 Duo prosessor. Dette er Apples største maskin for konsumenter, med en innebygd skjerm det faktisk fint går an å se tv på. Hvis du har en av disse i en liten hybel, trenger du neppe egen tv. Men når tv-stuen er i et eget rom et stykke unna, må bilder og lyd overføres til egnet boks under tv-en. Her kommer trådløst nettverk og Apple TV inn, men før man kommer så langt må tv-tuner og elektronisk programguide kobles opp.
EyeTV 2
Til oppsett av dette anlegget har vi valgt en rimelig tv-tuner fra Elgato. EyeTV 2 er en liten ekstern tuner med usb-tilkobling som gir Mac-en en enkelt analog tv-tuner. Det finnes dyrere utgaver med flere tunere og støtte for digital-tv samt satellittmottaker. Selve maskinvaren er det egentlig lite å si om, og enda mindre å utsette på. Dette er en liten hvit boks på størrelse med en sigarettpakke, som trekker strøm fra usb-pluggen. Bildekvaliteten er upåklagelig (gitt et godt tv-signal; sett evt. på en 150 kroners forsterker fra Clas Ohlson hvis signalstyrken er så svak at bildet blir grumsete) og installasjon like enkelt som å plugge inn kabelen og mate inn programvare fra medfølgende dvd. Fjernkontrollen er funksjonell, men verken særlig pen eller lettbrukt. Den mangler også bakbelysning på knappene, som er en stor fordel i mørke vinterland. Til vårt oppsett hadde vi uansett liten bruk for den – vanlig live tv så vi rett på tv-en.
Programvaren Elgato leverer, EyeTV 2.1, er derimot en stor fornøyelse å ta i bruk. Denne applikasjonen gir deg full kontroll over tuneren, og all funksjonalitet du forventer fra et mediesenter: Opptak, programmert opptak, pauseknapp til live-sendinger og (nesten) komplett elektronisk programguide. Akkurat ved programguiden fikk vi vårt første og eneste alvorlige problem med oppsettet. Som de fleste andre, unntatt Microsoft Media Center Edition, leverer heller ikke Elgato norsk elektronisk programguide. Krisen er ikke total, på verdensbasis lar Elgato brukere velge mellom en rekke forskjellige leverandører av programguideinformasjon.
|
Britiske tvtv er ett av valgene i nedtrekksboksen og inneholder de aller fleste kanalene vi har tilgang på her i landet, med noen unntak (som TV2). Du vil altså ikke kunne sette opp automatisk opptak av enkeltprogrammer eller programmert opptak av serier på denne kanalen (og muligens andre du måtte ha) før Elgato har fått ut fingeren og innført full støtte også for norske forhold. Bortsett fra det var installasjon, auto-tuning av alle tilgjengelige kanaler og testopptak unnagjort på få minutter. Vi satte også opp «fjernstyring» av EyeTV med gratisprogrammet EyeControl 1.5 på vår MacBook Pro (last ned fra curmi.com). Dette programmet fungerer slik at du kan styre din EyeTV-installasjon fra andre Mac-er, enten de er på lokalnettet eller internett. Veldig praktisk når du kommer på at du har glemt å sette i gang opptak og befinner deg et annet sted enn hjemme.
EyeTV har et helt greit brukergrensesnitt som gir oversikt over hvilke opptak som er gjort, og det har støtte for automatisk eksport av alle opptak til iPod. Denne nøkkelfunksjonaliteten konverterer tv-opptakene til Apples foretrukne format H.264 og legger dem inn i iTunes.
Elgato EyeTV 2
- Pris: 639 kroner
- Internett: Apple Norge
Underholdningssenterets hjerte
Og det er nettopp i iTunes vi vil ha dem, for like interessant som å ha alle nye opptak ferdig lagt over på en video iPod slik at de kan nytes på bussen om morgenen, er det å ha dem tilgjengelige for Apple TV. iTunes er Apples administrasjonsprogram for musikk og film, enten de er kjøpt gjennom online-butikken iTMS eller lagt inn fra alle mulige andre kilder. Sentraliseringen av administrasjon av alle typer medier har mange fordeler, blant annet er vi fra tidligere vant med at iTunes-installasjoner på forskjellige Mac-er og pc-er i samme nettverk «ser» hverandre og lar brukerne høre på hverandres musikksamlinger.
|
iTunes har med årene fått støtte for video i tillegg til musikk, og selv om vi her i Norge foreløpig ikke har samme muligheter for kjøp av film og tv-serier over internett som amerikanere og canadiere har, lover Apple nå at tv-innhold «er rett rundt hjørnet» også for oss.
Lynraskt trådløst nettverk
Frem til nå har du måttet bruke nettverkskabler hvis du skulle flytte rundt på videofiler i hjemmet, hastigheten på de trådløse nettverksstandardene 802.1b/g har rett og slett vært for dårlig til at du kunne forvente god videokvalitet uten hakking i bildet. Med den nye, raskere 802.11n-standarden er det derimot fullt mulig å sende tv, selv i HDTV-oppløsning (720p).
|
Apples nye trådløse basestasjon AirPort Extreme er basert på en «foreløpig» utgave av g-standarden, og samtlige Intel-Mac-er (unntatt Mac Mini) leveres også med nettverkskort som enten har, eller kan oppgraderes til, full 802.11g-støtte. En del av dem krever riktignok at du laster ned og installerer et lite program som «åpner» for støtten, mot den latterlig lave summen av 1 dollar. Dette er tungvint og irriterende, og visstnok et resultat av innfløkte amerikanske regnskapsregler (!). Når nedlasting og åpning derimot er unnagjort, er resten av installasjonen av det trådløse nettet i praksis klart. Apples løsninger er som vanlig tett bundet opp til egen hardware, som uansett ulemper i alle fall gjør installasjon og konfigurering raskt og enkelt. AirPort Extreme har ikke en gang egen «på»-knapp, du plugger i kabelen for å starte den opp. I praksis var det trådløse nettet oppe og gikk med samtlige maskiner i testnettverket satt opp på under ti minutter.
Airport Extreme
- Pris: 1 490 kroner
- Internett: Apple Norge