TEST: Fire heftige speilreflekser
Vi har testet fire «semiprofesjonelle» speilreflekskameraer.
Billige kompaktkameraer var en storselger hos foto- og elektronikkbutikkene i forkant av sommerferien, men en del fotoentusiaster brukte nok i stedet feriepengene på speilreflekskamera i toppklassen.
Kamerasjiktet som vi tar for oss i denne testen, består av kameraer som er så bra at en del av dem kjøpes inn av bedrifter og brukes i jobbsammenheng, samtidig som kameraene også markedsføres mot de aller ivrigste fotoentusiastene.
Bedrifter som kjøper disse kameraene til sine ansatte, er for eksempel mindre aviser og tidskrifter som ikke tar seg råd til å velge full pressefotoutrustning fra Nikon og Canon – kameraer som koster fra vel 30 000 kroner til over 60 000 kroner.
Blant fotoentusiastene er målgruppen i første rekke dem som drømmer om proffkamera, men som vanligvis ikke har inntekter av fotograferingen sin og som må la det personlige budsjettet bestemme kameravalget. Valget skjer imidlertid i det øvre sjiktet så nær oppunder proffkamera-nivået som mulig.
13-15 000 kroner
Da vi valgte ut kameraer til testen, så vi etter kamerahus som hadde en veiledende pris på over 13 000 kroner da de ble lansert, kameraer som vi gjerne plasserer i 13.000-15.000-kronersklassen.
LES OGSÅ: Nikon videopionér med D90
For eksempel hadde Canon EOS 40D en veiledende pris på 13 499 kroner da det ble lansert i august 2007. Det signaliserte at kameraet var ment å høre hjemme i semiproff-sjiktet, mens de rene entusiastkameraene gjerne ligger på rundt 10 000 kroner og litt lavere. Forbruker-speilreflekskameraene koster typisk fra 5 000 til rundt 8 000 kroner.
LES OGSÅ: Entusiast-kamera og proff-backup
Problemet er imidlertid at prisene i butikkene ofte avviker fra de veiledende prisene allerede kort tid etter lansering, og at de fortsetter å synke raskt. Derfor kunne Canon EOS 40D sommeren 2008 fås kjøpt for ned mot rundt 9 000 kroner, omtrent samme pris som for eksempel Pentax K20D, som ikke er med i denne testen. Pentax-entusiaster vil kanskje synes at det er urettferdig.
Pentax
Poenget er imidlertid at Pentax-kameraet, som er kommet på markedet våren 2008, ble lansert med en veiledende pris på rundt 10 000 kroner. På lanseringstidspunktet hørte Pentax K20D altså hjemme i en annen klasse enn det nevnte Canon-kameraet gjorde da dét ble lansert, selv om markedsprisene senere har jevnet ut forskjellen.
For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at denne testen ble foretatt før sommerferien 2008, og at den opprinnelige testartikkelen sto på trykk i PC World nr. 8/2008, som kom ut i midten av juni. For kort tid siden, i august, lanserte Canon sitt EOS 50D, som nå må sies å ha overtatt 40Ds rolle som semiproff-kamera, selv om 40D fortsatt lever i beste velgående. Vi kommer tilbake til høstens nykommere senere. -red. |
|
Samtidig har imidlertid Pentax-ledelsen vært klar på at K20D ikke er ment å skulle konkurrere i semiproffklassen, men at det først og fremst er tiltenkt en rolle som entusiastkamera.
Folk fra Pentax har gjort det klart for oss at de for eksempel ikke har tenkt å kjøre frem K20D som en konkurrent til Nikon D300.
Vi handler derfor i tråd med Pentax' egen policy når vi holder K20D utenfor denne testen. Til trøst for Pentax-entusiaster minner vi om at K20D ble behørig testomtalt i PC World nr. 6/2008.
Sony
Så har vi Sony Alpha 700, da. Også det lå i sommer prismessig under 13 000-15 000-kronerssjiktet. I praksis er dette blitt en test av kamerahus i prisklassen 9 000-14 000 kroner. Men Sony har signalisert klart at a700 er et kamera som skal konkurrere nettopp med de andre semiproffmodellene vi har med i testen, selv om prisen er noe lavere. Samtidig innfrir kameraet et annet semiproff-kriterium: Det kan ta bildeserier på opptil fem bilder i sekundet – de rene amatør- og entusiast-kameraene stopper gjerne på tre.
Slik har vi testet
Vi har benyttet alle kameraene i en periode til mye forskjellig slags fotografering for å bli kjent med dem – tatt produktbilder til PC World, tatt reportasjebilder, brukt kameraene på pressekonferanser og så videre. Denne delen av fotograferingen har også gitt noe av grunnlaget for å vurdere kameraenes ergonomi og brukervennlighet.
|
Det sistnevnte er også gransket gjennom en nøye gjennomgang av menyer og dokumentasjon.
De «formelle» testbildene er tatt i vårt atelier under kontrollert belysning mot et fast oppsatt motiv med en kombinasjon av gjenstander og testplansjer som gir informasjon om oppløsning, bildekvalitet, fargegjengivelse og så videre. Her er det tatt testbilder med alle mulige ISO-innstillinger, med bildestøyreduksjon av- og påslått, med forskjellige justeringer av kontrast, fargemetning og skarphet som menysystemene gir mulighet for og så videre.
Vi har sjekket både RAW-opptak, som viser hva kameraet «objektiv» er i stand til å se, og jpeg-opptak, som viser hva slags bildebehandling kameraet er i stand til å gjøre med bildene.
Vi har supplert med utendørsopptak i moderat belysning med håndholdte opptak med lang lukkertid med og uten vibrasjonsreduksjon, for å sjekke hvor effektiv de forskjellige teknikkene for dette fungerer.
De oppgitte prisene er et gjennomsnitt av prisene som er registrert i Produktlosen hos PCWorld.no, i dette tilfellet prisene som var oppført per 25. mai 2008. I praksis betyr det gjennomsnittsprisen fra 15-25 nettbutikker, avhengig av hvor mange av nettbutikkene på vår sjekkliste som fører den aktuelle modellen.
LES DE RESPEKTIVE KAMERATESTENE HER:
Canon EOS 40D | Nikon D300 | Olympus E-3 | Sony Alpha 700 | Vårt valg | TEKNISKE DATA