IKKE SIKKERT: En app med ondsinnet kode kan lese av pinkoden din. Nå mener sikkerhetsekspert at produsentene må legge mer sikkerhet i telefonene fra starten av. 
IKKE SIKKERT: En app med ondsinnet kode kan lese av pinkoden din. Nå mener sikkerhetsekspert at produsentene må legge mer sikkerhet i telefonene fra starten av. 

- Pinkoden er utdatert

Bruker du firesifret kode på mobilen? Da kan det være tid for å tenke seg litt om, mener sikkerhetsekspert. 

De fleste bruker i dag pinkode på mobilen for å sikre innholdet og tilgangen til forskjellige tjenester. At de fire tallene ikke er 100 prosent sikkert har vi visst en stund, men nå viser nettstedet Techradar nøyaktig hvor enkelt det er for hackere å finne akkurat din pinkode. 

Gjennom først å installere en app som igjen inneholder skadelig kode, kan kameraet brukes til å lese av øyebevegelser og ansiktsutrykk når du taster inn de forskjellige tallene i pinkoden. Etter dette tar det ikke langt tid før appen har lurt ut hele pinkoden din. 

- En gammel metode

Dette får den svenske sikkerhetseksperten i Kaspersky Labs, David Jacoby, til å konkludere med at pinkoden har utspilt sin rolle. 

- Pinkoden er en gammel metode, mange nye har i det siste kommet og gir betydelig bedre sikkerhet. Det er rart teleoperatørene ikke går ut og sier at et firesifret pinkode ikke gir noe særlig beskyttelse, sier Jacoby til IDG.se

Samtidig mener David Jacoby at det ikke er noen grunn til å trykke på alarmknappen. I eksempelet illustrert hos Techradar må de med ondsinnede hensikter fysisk komme til mobilen din etter at pinkoden er knekt. 

- Selve angrepet er ganske komplisert. Men om man virkelig vil bråke med noen og har en agenda kan denne type angrep være farlig. 

Biometri

David Jacoby sier det er på tide å legge press på produsentene av mobiltelefoner for at de skal bygge inn større grad av sikkerhet. Eksempelvis Iphone 6 har i dag fingeravtrykksleser, men kombinert med en pinkode. 

- Passord og biometri må settes inn som standard, og jeg tror ikke noen vil klage på at det blir for komplisert, sier Jacoby til IDG.se.