3D-SKRIVER: Aleksander Langmyhr (til venstre) og Christer André Fagerslett fra Dimension 10 studerer en profesjonell 3D-skriver, Projet 660 Pro fra 3D Systems. Til høyre Canons ansvarlige for 3D-skrivere i Norden, Anton Strand.  (Foto: Toralv Østvang)

Industrien vil ha 3D-utskrifter

3D-utskrift dreier seg ikke bare om forbrukerprodukter og design. Canon er klar med en rekke 3D-skrivere myntet på industriell produksjon.

Tredimensjonale utskrifter spenner over et vidt spekter av bruksområder, fra lek og forbrukermoro til 3D-utskrifter i produksjonsbedrifter.

Canon er blant leverandørene som nå kommer tungt på banen med en rekke 3D-utskriftsenheter – de mest avanserte utviklet for utskrift av prototyper og ferdige deler i industriell produksjon.

– Servicebedrifter for industrien

Anton Strand er en sentral person i Canons satsing på 3D-utskrift i Norden, og han har en klar formening om 3D-utskriftsteknologiens plass i industri-Norge nå når oljebransjen har begynt å slite:

– Norge vil bli et land med mange servicebedrifter som utfører 3D-utskriftstjenester både for industrien, for næringslivet generelt og for forbrukermarkedet, og Canon vil satse sterkt på dette nye markedet, sier Strand.

Det var i 2013 at Canon innledet samarbeid med amerikanske 3D Systems, en av de ledende bedriftene innen 3D-utskriftsteknologi, etablert allerede i 1986. Canon leverer 3D Systems-produkter sammen med egne løsninger og tjenester.

Kun for proffmarkedet

Canon satser kun på den profesjonelle delen av 3D-utskriftsmarkedet. 3D Systems-produkter for forbrukermarkedet – Cube til rundt 10.000 kroner eller den mer avanserte Cube Pro til snaut 25.000 kroner – blir solgt i Norge via andre kanaler og er tilgjengelig i mange nettbutikker.

Canon har delt sine 3D-skrivere i to hovedkategorier, profesjonelle 3D-skrivere for enkel HD-utskrift av funksjonelle plastdeler og 3D-skrivere til produksjon som brukes med stereolitografi-teknologi til å lage nøyaktige 3D-utskriftsdeler og 3D-prototyper.

Stereolitografi, forkortet SLA-utskrift, ble patentert av gründeren bak 3D Systems det året firmaet ble startet. Begrepet beskriver en lag-basert utskriftsteknologi der man kombinerer bruk av ultrafiolett lys og fotosensitivt plastmateriale.

Blant bruksområdene for 3D-utskrifter er produksjon av medisinsk utstyr, og de mest avanserte 3D-skriverne brukes både av bilbransjen, flybransjen, tungindustrien og mange andre bransjer. For eksempel kan Projet 7000 brukes til å lage ferdige elektriske og selvdrevne produkter.

Til funksjonelle prototyper brukes det mest plastbasert materiale, men mange andre typer materiale kan også brukes, for eksempel voks til støpeformer.

På sikt akter Canon også å tilby løsninger for metall-baserte utskrifter.

Canons profesjonelle og industrielle 3D-skrivere veier gjerne flere hundre kilo og koster fra rundt tre millioner kroner. De mest avanserte metallprinterne har en prislapp på rundt 10 millioner kroner.

Canon arbeider nå med å bygge opp et serviceapparat i Norden for selskapets 3D-utskriftsteknologisatsing.