Facebook knyttes til psykiske problemer

Ny forskning antyder link mellom sosiale medier og narsissisme.

Publisert Sist oppdatert

Bruk av Facebook og andre sosiale nettverk kan ha betydelige negativ innvirkning på tenåringer og unge voksne, sier en forsker ved California State University i USA.

Faktisk kan bruk av nettsamfunn som Facebook knyttes til enkelte alvorlige psykiske forstyrrelser, som narsissisme hos tenåringsungdom, og asosial oppførsel, mani og aggressive tendenser hos unge voksne, mener Dr. Larry Rosen, professor i psykologi ved California State University.

Rosen presenterte sine funn på en konferanse i Den amerikanske psykologiforeningen som ble avholdt i Washington D.C. i forrige uke, men understreket at forskningen er ny og foreløpig ikke klar for å bli publisert, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Kommuniserer elektronisk

I presentasjonen poengterte Rosen at tenåringer og unge voksne er svært knyttet til sine digitale apparater, de tilbringer mye tid på sosiale nettverkssteder og kommuniserer ofte med venner og slektninger via tekstmeldinger istedenfor på telefon eller ansikt-til-ansikt.

Han bemerket også at 42 prosent av tenåringene sier de kan skrive tekstmeldinger i blinde.

Rosens funn harmonerer med annen forskning på området, som blant annet trekker frem hvor mye tid folk tilbringer på sosiale nettverk og med digitale apparater.

I fjor sommer viste en studie at 57 prosent av kvinnene som ble spurt sa at de kommuniserer mer med folk på nett enn de gjør ansikt til ansikt, og 39 prosent kalte seg selv Facebook-avhengige.

Disse resultatene understøttet en annen studie publisert i mars 2010, som viste at folk ofte er nærmest besatt av sosiale nettverk. 48 prosent av de spurte svarte at de oppdaterer Facebook- og Twitterkontoen sin i løpet av natten eller med en gang de våkner.

Snakker med skjermen

Rosen sa at overdreven bruk av sosiale nettverk kan lokke frem negativ følelsesmessig oppførsel. Han var likevel rask til å påpeke overfor Computerworlds journalist at han ikke prøver å antyde at Facebook forårsaker psykiske forstyrrelser. Det er ikke blitt vist.

- Vi mener én av to mekanismer gjør seg gjeldende her – dersom man allerede har narsissistiske tendenser, vil slike ”bak skjermen”-medier kunne få dem fram siden du ikke snakker direkte med folk, men bare til en skjerm, sier Rosen.

- Av samme grunn oppmuntres man samtidig til å fremvise de samme signalene og symptomene gjennom ting man skriver, bilder man deler og andre ting man legger ut.

Dan Olds, analytiker hos Gabriel Consulting Group, sier han ikke er overrasket over å høre slike resultater.

- Ny teknologi gir alltid brukerne nye muligheter til å dyrke både sine beste og verste karaktertrekk, sier Olds.

- Akkurat som telefonen gjorde det enklere for folk å komme i kontakt med hverandre, ble det samtidig enklere å være plagsom eller oppføre seg ekkelt. Det samme gjelder for sosiale nettverk.