Windows 10 og XPs forbannelse

Kommentar: Windows 10 kommer neste år, men vil det holde mot aldrende Windows 7?

Publisert Sist oppdatert

Ifølge ryktebørsen skal Microsoft vise frem nye detaljer rundt konsument-versjonen av Windows 10 i januar neste år. Som seg hør og bør forventes det et fokus på startmenyen og dens hjemkomst, samt videre arbeid på Continuum, som lar grensesnittet forandre seg automatisk mellom touch og standard skrivebord. 

Vi forventer ikke den satsningen på konsument-markedet Microsoft gjorde med Vista når det nå kommer til 10. Vista hadde et over-fokus på gimmick og ting som gjorde seg bra på tech-demoer og reklamer, men som ellers tok livet av ytelsen. Nei, isteden vil vi antagelig se forsiktige endringer til Windows 8, med spesifikke hint til de problemene brukerne har vært mest vokale til. Dermed er startmenyen nesten 100 prosent sikkert på vei tilbake. 

Men i skyggene av Windows-10 lanseringen finner vi problembarnet Windows 7. Den spirituelle etterfølgeren av Windows XP har, slik forgjengeren hadde, en mengde tilhengere. Stabilt, god ytelse og viktigst av alt, fremdeles støttet av Microsoft er bare noen av fordelene velkjente Windows 7 har. 

Windows 8 er mer enn bare den neste versjonen av Windows 7; det var et helt nytt grensesnitt som veldig tydelig satte premissene for hvordan Microsoft mente fremtiden skulle se ut. Det er nesten fånyttes å sammenligne de to, og det er her roten av problemet ligger. Med Windows 7 skapte Microsoft et produkt som har vist seg å tåle tidens tann, og som fremdeles fungerer utmerket på alt annet enn touch-skjermer. 

XP var mye av det samme som Windows 7, og fungerte helt opp til sin ustøttede død, like bra eller bedre enn den dagen det ble lansert. Som med vin modnet både XP og 7 betraktelig, da spesielt med tanke på sikkerhet, og 7 er i dag et fullverdig alternativ. 

Men støtten for 7 vil ta slutt. Allerede i januar neste år dropper Microsoft den såkalte Mainstream-støtten til Windows 7. Det vil si at de ikke lenger forandrer design eller legger til funksjoner, samt at du mister kundestøtten hos Microsoft. Betalt støtte og sikkerhetsoppdateringer vil fremdeles være tilgjengelig, slik at operativsystemet vil være fullt brukbart til januar 2020. 

Dette er en hodepine for Microsoft, som tross alt har staket ut en kurs de ikke viker så mye fra. Windows 10 vil utvilsomt bli bedre mottatt enn Windows 8, men mange vil fremdeles sverge til Windows 7 på desktop. Og foreløpig er det nå slik at man må vinne desktop-brukerne for å vinne kampen.

Ellers kan vi jo bare vente til 2020.