TEST: Mad Catz F.R.E.Q TE - Platt lyd men god komfort

Mad Catz nye spillhodesett har en design som skiller seg ut, og lyd omtrent midt på treet.

Publisert Sist oppdatert

Tiden har kommet til å ta for seg det siste medlemmet i Mad Catz TE-serie. Tidligere har vi testet to mus og ett tastatur fra TE-serien, «Tournament Edition», og vært fra meget til middel fornøyd med det vi har fått servert.

Det siste medlemmet i TE-familien, i alle fall så langt, er spillhodesettet F.R.E.Q. TE. For å spare punktumtasten på tastaturet litt velger vi å kalle hodesettet Freq TE. Som med de andre TE-produktene er det snakk om et hodesett med relativt spenstig design. Med syvkantede, litt skråstilte klokker, kanter både her og der, og en barsk bøyle passer Freq TE godt inn i serien. Designen matcher både S.T.R.I.K.E. TE og R.A.T. TE godt.

Til tross for den noe ukonvensjonelle designen på klokkene er komforten relativt godt. Det er kurant med plass til undertegnedes gjennomsnittlig store ører og putene har passe stram «Memory Foam»-stopping som former seg fint etter skallen. Trekket er i kunstskinn, og blir ganske klamt om du bruker hodesettet til lengre spilløkter. Støydempingen er på sin side solid, og slik sett kan Freq TE være godt tilpasset turneringsbruk.

På høyre klokke er det plassert et lite hjul som lar deg justere volum, og på venstre klokke finner du mikrofon, en av/på-bryter til mikrofonen og en knapp for å svare på telefonanrop. Det er også på venstre klokke du finner kabeltilkoblingen. Mad Catz Freq TE leveres med to forskjellige ledninger, én med separat minijack og lyd og mikrofon, og én ledning med fire-polet minijack. Sistnevnte gjør det enklere å bruke Freq TE med blant annet mobiler og nettbrett, samt noen bærbare pc-er.

Inne i klokkene skjuler det seg elementer på 50 millimeter, som mer eller mindre har blitt en standard i spillhodesett de siste par årene. Større elementer gjør at det er mulig å levere både kraftig og kontant bass, og et ellers balansert lydbilde.

Mad Catz har gjort en relativt god jobb med å justere lyden i Freq TE til å passe godt til spill. Her blir du servert en ganske kraftig og presis bass, som kanskje spesielt er moro skytespill. Til spill gjør Freq TE en kurant jobb også i resten av lydspekteret. Vi har i hovedsak brukt Freq TE med «Battlefield 4», og vært godt fornøyd med lyden vi har fått levert. Detaljnivået er godt, sett opp mot prisen.

Som med mange spillhodesett skorter det litt når det kommer til lydkvaliteten til musikkbruk. Vi har lyttet til de vanlige, ukomprimerte testlåtene våre, og ble ikke helt overbevist. Bassen var presis og god, uten å være like overdrevet som med en del andre spillhodesett. Vi savner imidlertid litt detaljer fra instrumenter, og også litt mer dybde i lyden. Uten å gjøre noen innstillinger og tilpasninger i vårt Creative Sound Blaster ZxR ble lyden rett og slett litt hul og i overkant tilbakelent.

Slik er det gjerne med spillhodesett i denne prisklassen. Mad Catz Freq TE koster rett rundt 600 kroner. Prismessig ligger Freq TE dermed i omtrent samme klasse som blant annet Steelseries Siberia Raw Prism og 5Hv3. Lydkvalitetsmessig gjør Freq TE det bedre enn Steelseries 5Hv3, og omtrent på nivå med Raw Prism, om en med litt andre styrker og svakheter. Raw Prism leverte et noe klarere lydbilde, men litt mindre presis bass.

Konklusjon

Mad Catz F.R.E.Q. TE er et tøft og behagelig hodesett til spillbruk. Det ligger godt mot og over skallen, selv om det kan bli litt klamt i lengden. Designen er i samme gate som de andre TE-produktene, så her kan du få mus, tastatur og hodesett som matcher hverandre fint – om du er av typen som legger vekt på den slags.

Mens Mad Catz TE-tastatur var av det heller dyre slaget, uten å helt kunne forsvare prisen, og R.A.T. TE-musen var litt mer midt på treet prismessig, men knall i bruk, er Freq TE et av de rimeligste hodesettene vi har testet på en stund.

I sine prisklasse gjør Freq TE det godt, men fin-fin lyd til spill og video, men noe mer begrenset lydkvalitet til musikk. Du skal ikke legge mange kronene i det for å få en del bedre lydkvalitet, fra for eksempel Qpad QH-90 eller Turtle Beach Ear Force Z60. Om 600 kroner er å strekke budsjettet kan du gjøre et vel så greit valg med Steelseries Sibera Raw Prism.